|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Przesunięty przez: AngelsDream Śro Sty 31, 2007 22:30 |
Jakie środki przeciwbólowe? |
Autor |
Wiadomość |
Layla
zawieszona

|
Wysłany: Czw Lut 21, 2008 17:08
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Ja dawałam kiedyś szczurom metacam w zastrzykach - przezroczysty i chyba żółty, ale za kolor głowy nie dam. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
 |
Asica21
Lekko zaczarowana ;P

|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 00:31
Zwierzątka: Szczurki |
|
|
Ibuprom lub apap w płynie dla dzieci można podać i nic szczurkowi nie będzie? Zastanawiam się w jakiej proporcji, miśka waży 220 gramików i ma jakieś osiem miesięcy. Straciła ząbek, domyślam się, że bardzo boli chciałabym jej ulżyć. |
_________________ Ze mną: Na zawsze wszystki moje myszki.
Po tamtej stronie: Pchełka [*]- tęsknie i przepraszam. Perełka [*], Zuzia [*], Kluseczka [*], Omisia labisia [*], słodka Beza [*], Fuzia kolanko, Pani gąbka [*], Purchawka [*] Jacuś labik placuszek wielki [*], Jagódka [*], Wiśnióweczka [*], Ełrusia [*], Quleczka [*].
 |
|
|
|
 |
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 09:42
|
|
|
Asica21, w tym temacie są dawki, poszukaj. |
|
|
|
 |
Nisia
ofiara losu

|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 12:11
Zwierzątka: ogony |
|
|
Asica21, Panadol w syropie dla dzieci, 0,2 ml (dawałam 0,4-0,5 ml na półkilogramowego szczura, więc 0,2 ml dla Twojego powinno być ok).
Acha, i jak do pyszczka trafi trochę mniej, to się nie przejmuj |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
 |
Layla
zawieszona

|
Wysłany: Sob Wrz 04, 2010 14:36
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
Czy to prawda, że ibuprofen jest dla szczurów toksyczny? |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
 |
Nisia
ofiara losu

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 18:34
|
|
Tego nie powiedziałam, ja używałam Panadolu. |
_________________ Wśród Aniołków: Henia, Fatka, Alif Matsura, Hela, Lola, Beba, Iskierka, Šamsi, Tomiś, Calypso, Tamarka, Morelka, Szpulka, Śliwka, Ahirka i Zdenka |
|
|
|
 |
Asica21
Lekko zaczarowana ;P

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 20:31
|
|
Nisia, dzięki,. Nie zdecydowałam się jednak podać miśce panadolu ani innych leków przeciwbólowych, domyślam się, że musi ją boleć ale przestała się puszyć i pod wieczór wychodzi na chwilkę z norki żeby pojeść papki jakie dla niej robię więc myślę, że nie jest już tak źle. Oby górne ząbki szybko jej odrosły, nie wiecie w jakim tempie rosną szczurkowe ząbki? przeczytałam kiedyś, że około 1 cm miesięcznie dlatego bez przerwy coś gryzą, przecinają.....przepraszam pytanie nie do tego tematu....
Co do leków PB po prostu bałam się jej podać cokolwiek, dałam jej spokój i pilnowałam żeby dziewuchy się do niej za bardzo nie zbliżały bo przy jakiejkolwiek próbie wtargnięcia do jej norki miśka zaczynała piszczeć al tak bardziej zapobiegawczo bo nikt krzywdy jej nie robił. Dla ludzi leki PB to nic zdrowego co dopiero dla tak małych stworzonek ale myślę, że jak już naprawdę musiałabym się kiedyś zdecydować na podanie takiego leku to byłby to panadol właśnie dla dzieci, z tego co wiadomo powszechnie jest najłagodniejszy. |
Po tamtej stronie: Pchełka [*]- tęsknie i przepraszam. Perełka [*], Zuzia [*], Kluseczka [*], Omisia labisia [*], słodka Beza [*], Fuzia kolanko, Pani gąbka [*], Purchawka [*] Jacuś labik placuszek wielki [*], Jagódka [*], Wiśnióweczka [*], Ełrusia [*], Quleczka [*].
 |
|
|
|
 |
Nisia
ofiara losu

|
Wysłany: Nie Wrz 05, 2010 23:48
|
|
Asica21, niesteroidowe leki przeciwzapalne i przeciwbólowe (apap, ibuprom, panadol...) zaburzają krzepnięcie krwi i spowalniają gojenie ran - dlatego nie warto ich podawać przy ranach, jeśli naprawdę nie potrzeba.
Do tego szczurki na lekach przeciwbólowych mają osłabione poczucie bólu i mogą "chojraczyć" urażając chorą okolicę.
Dlatego z lekami przeciwbólowymi nalezy się zastanowić. Pięć razy pomyśleć, zanim raz się poda. |
|
|
|
 |
Asica21
Lekko zaczarowana ;P

|
Wysłany: Wto Wrz 07, 2010 19:49
|
|
Z misionką jest coraz kepiej, powoli skubie twarde jedzonko dobrze, że niczego jej nie podałam. |
 |
|
|
|
 |
Karena
SITH HAPPENS

|
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Wto Lut 19, 2013 00:55
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
Karena, podawałam sporo i długotrwale dopyszcznie (psiego, czyli tego bardziej stężonego) i nic niepokojącego nie zaobserwowałam. Z weterynaryjnych popularna jest jeszcze Tolfina (częściej tabletki, są też zastrzyki) - stosuję ją krócej (znaczy w krótszych seriach, ale od dawna).
Z aptecznych podawałam zwykły Panadol dla dzieci (taki w syropie), ale krótko, więc trudno ocenić. |
|
|
|
 |
pszczoła
uczulona na hipokryzję

|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 00:35
|
|
|
Ja mam pytanie, jak jest z metabolizmem metacamu? Czy podany szczurowi ze zwyrodnieniem kręgosłupa raz dziennie wystarczy na całą dobę? A może lepiej dzienną dawkę podzielić a pół i dawać rano i wieczorem? |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
 |
|
|
|
 |
Oluś
Dawniej olus_165

|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 00:45
Zwierzątka: 15 Popierdółek + 1 Psowata + 4 Ślimy |
|
|
pszczoła, nie podawałam metacamu, a leki przeciwbólowe podawałam na inne schorzenia, ale czy nie widać tego po samym szczurze? Czy od podania leku przez następną dobę widać po nim zmiany samopoczucia? Jeśli pod koniec danej doby szczur się wyraźnie gorzej czuje to ja bym podzieliła.
U mojego Avego tak musiałam zrobić. U niego wyznacznikiem bólu był apetyt: póki lek działał to jadł. Pod koniec doby już przestawał. Jak zaczęłam podawać co 12 godzin to już było dobrze, Ave jadł cały czas. |
_________________ Olusiowe Popierdółki: Radziwiłł & Rokosz SunRat's, Sir Lancelot, Nihil Novi & Neron of Zirrael, Puszkin ot Madam Szapokljak, Cześnik Raptusiewicz ot Madam Szapokljak, Arbiter Elegantiarum & Ab Oriente Lux spod Husarskich Skrzydeł, Chilon Chilonides spod Husarskich Skrzydeł, Izzy's Yanosik, Izzy's Zerwikaptur, Gotfryd of Zirrael, Drakkar spod Husarskich Skrzydeł, Rob Roy von Bruno oraz Psowata Gaja oraz Ślimy: Stefan, Horacy, Ambroży i Izydor
Wokół mnie: Baal, Sir Galahad, Móó-Shó Mórmórandó EM, Siwy, Enoki SR, Ądręę WWW, Edward EM, Burton, Ave, Vea, Bazyl, Lucjusz, Akapit, Alucard, Duo, Wacuś. Tęsknię... |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 01:05
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
pszczółka, ja w większości przypadków miałam podawać raz dziennie. Chyba tylko raz podawałam dwa razy dziennie, ale musiałabym to sprawdzić. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Czw Paź 31, 2013 11:21
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
pszczoła,
http://ratguide.com/meds/nsaids/meloxicam.php
tu wyjaśnienia do skrótów: http://ratguide.com/meds/...alculations.php
Jest różnie napisane, azwyczaj jednak raz dziennie lub co 24 godziny. Chociaż w dwóch przypadkach jest mowa o dawce dzienniej. Aczkolwiek niekoniecznie rozumiem te rozróżnienia. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|