|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Alergia u szczura |
Autor |
Wiadomość |
Cegriiz
Avaria

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 15:56
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
olus_165, a sprawdzałaś u szczurów uszy i ogon czy nie mają zmian ? |
_________________ Moje ogony
 |
|
|
|
 |
Oluś
Dawniej olus_165

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 16:01
Zwierzątka: 15 Popierdółek + 1 Psowata + 4 Ślimy |
|
|
Cegriiz, sprawdzałam nic nie ma Tylko kichanie i świąd, nic więcej. |
_________________ Olusiowe Popierdółki: Radziwiłł & Rokosz SunRat's, Sir Lancelot, Nihil Novi & Neron of Zirrael, Puszkin ot Madam Szapokljak, Cześnik Raptusiewicz ot Madam Szapokljak, Arbiter Elegantiarum & Ab Oriente Lux spod Husarskich Skrzydeł, Chilon Chilonides spod Husarskich Skrzydeł, Izzy's Yanosik, Izzy's Zerwikaptur, Gotfryd of Zirrael, Drakkar spod Husarskich Skrzydeł, Rob Roy von Bruno oraz Psowata Gaja oraz Ślimy: Stefan, Horacy, Ambroży i Izydor
Wokół mnie: Baal, Sir Galahad, Móó-Shó Mórmórandó EM, Siwy, Enoki SR, Ądręę WWW, Edward EM, Burton, Ave, Vea, Bazyl, Lucjusz, Akapit, Alucard, Duo, Wacuś. Tęsknię... |
|
|
|
 |
Cegriiz
Avaria

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 16:06
|
|
To może jakieś grzyby albo bakterie |
 |
|
|
|
 |
pszczoła
uczulona na hipokryzję

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 16:24
|
|
|
olus_165, jeśli grzybica, to mogły się np. pojawić wyłysienia, wypadanie włosów. Sprawdź palcami, czy sierść im łatwo wychodzi? I może spróbuj całkowicie zmienić im karmę, chociażby jakąś sklepową, w zoologach miewają również dobre karmy. |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
 |
|
|
|
 |
Kasik
Firestarter

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 16:49
|
|
|
Ja bym jednak stawiała na świerzb. Grzybica najczęściej ma zmiany ostro zapalne i bardzo często sączące, więc raczej mało prawdopodobne, żeby nie było żadnych zmian skórnych. Może spróbuj jeszcze w ciemno Strongholdu?
Ewentualnie jedzenie. Tylko te dwie rzeczy - coś zakaźnego, albo jedzenie/woda, mogą spowodować takie coś w całym stadzie. |
|
|
|
 |
Oluś
Dawniej olus_165

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 16:57
|
|
pszczółka, Sierść nie wychodzi im jakoś mocniej, wiadomo, że zawsze troszkę gubią ale łysych placków nie mają (Edzio ma tylko maleńkie przełysienie, ale to raczej przez wydrapanie bo jest tylko w miejscu w którym się najmocniej drapał)
Kasik, Jutro jadę do weta to się naradzimy i jeśli potrzeba spróbujemy wszystkiego. Trzeba się pozbyć paskudztwa jak najszybciej |
_________________ Olusiowe Popierdółki: Radziwiłł & Rokosz SunRat's, Sir Lancelot, Nihil Novi & Neron of Zirrael, Puszkin ot Madam Szapokljak, Cześnik Raptusiewicz ot Madam Szapokljak, Arbiter Elegantiarum & Ab Oriente Lux spod Husarskich Skrzydeł, Chilon Chilonides spod Husarskich Skrzydeł, Izzy's Yanosik, Izzy's Zerwikaptur, Gotfryd of Zirrael, Drakkar spod Husarskich Skrzydeł, Rob Roy von Bruno oraz Psowata Gaja oraz Ślimy: Stefan, Horacy, Ambroży i Izydor
Wokół mnie: Baal, Sir Galahad, Móó-Shó Mórmórandó EM, Siwy, Enoki SR, Ądręę WWW, Edward EM, Burton, Ave, Vea, Bazyl, Lucjusz, Akapit, Alucard, Duo, Wacuś. Tęsknię... |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 17:00
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
Słonecznik często powoduje alergie. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
Kasik
Firestarter

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 17:06
|
|
|
olus_165 napisał/a: | Edzio ma tylko maleńkie przełysienie, ale to raczej przez wydrapanie bo jest tylko w miejscu w którym się najmocniej drapał | Może drapie się tam, gdzie go najmocniej swędzi i wyłysienie wiąże się z ogniskiem zakażenia? Ja kiedyś myślałam tak samo, że chłopaki mają strupki, bo się drapią. A i owszem, ale drapali się przez świerzb. |
|
|
|
 |
pszczoła
uczulona na hipokryzję

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 17:07
|
|
|
olus_165 napisał/a: | Kasik, Jutro jadę do weta to się naradzimy i jeśli potrzeba spróbujemy wszystkiego. Trzeba się pozbyć paskudztwa jak najszybciej |
ale czekając na wizytę, zmień karmę i/lub źródło wody już dziś. Będzie dobrze |
_________________ Ze mną: Yankes of Anahata, Faun i Syrio Forel of Anahata, Irytek SR
Na zawsze w sercu: Carlos, Olli, Ozzy SR, Huragan of NL
 |
|
|
|
 |
Oluś
Dawniej olus_165

|
Wysłany: Czw Wrz 06, 2012 17:20
|
|
pszczółka, tak zrobię, musi być dobrze |
|
|
|
 |
maniek240676

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:04
Zwierzątka: ryby tanganika, pies, pająki, szczurzyca Pusia |
|
|
witam serdecznie, rowniez szukam podobnego tematu. ankieta jest malo czytelna moim zdaniem, ale mam taki problem: mam jedna szczuzyce od kilku tygodni drapie sie i ma strupki. ma 1,5 roku. od dwoch miesiecy zaczalem jej dodawac sianko mietowe do wysciolki. podejrzewam ze to alergia. dam jej alertec. tylko ile? i jak podac? sorki za interpunkcje. |
|
|
|
 |
Cegriiz
Avaria

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:11
|
|
maniek240676, przede wszystkim zaprowadź ją do weta, aby wykluczyć pasożyty skórne. Bo z sianka mogą się choćby roztocza czy wszoły przenosić, a wcale nie musi to być alergia.
I przestań dawać sianko, jeśli to faktycznie przez nie.
Off-Topic: | Przydało by się adoptować dla szczury koleżankę, bo jak wiesz, szczury są stadne. |
|
 |
|
|
|
 |
maniek240676

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:37
|
|
za mala klatka. ma przyjaciolke bokserke mnie i zone;-) ale zabieram zone na wystawe moze w jakims szczurku sie zakocha. mam juz zoo w domu, ciezko przemycic kolejnego zwierzaka. pusie uratowalem na gieldzie terra - mogla byc przekaska dla jakiegos gada. |
|
|
|
 |
Cegriiz
Avaria

|
Wysłany: Czw Lis 08, 2012 19:45
|
|
maniek240676, przeczytaj ten temat http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1521
Szczury są zwierzętami stadnymi i potrzebują kontaktu z innym szczurem tak jak papużki nierozłączki muszą być przynajmniej we dwie. Większość szczurów mieszkając samemu w klatce dostaje depresji i krótko żyją.
A klatkę większą wystarczy kupić. Niekoniecznie nową, bo nawet na forum można taką używaną dostać za mniejsze pieniądze.
Szczur samotny = szczur nieszczęśliwy.
EDIT: Najpierw ogranicz kontakt z siankiem. Jeśli nie przestanie się drapać, biegiem do weta. |
 |
|
|
|
 |
maniek240676

|
Wysłany: Pon Lis 12, 2012 16:05
|
|
a wiec bylem u weta. dostala zastrzyk na pasozyty za10 dni powtorka. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|