Alloszczur Strona Główna Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Higiena klatki
Autor Wiadomość
Vaco 
phage the Chihuahua

Wysłany: Czw Maj 17, 2012 20:20   

w tym który długo używałam i tym co dzisiaj dostałam ten intensywny sztuczny zapach utrzymuje się przez pierwszą minutę a nawet mniej, a i tak trzeba odczekać chwilę żeby resztki tego co zostało wytarte wyparowły ;)
nie wiem jak z intensywnością innych zapachów

dudzia 

Wysłany: Czw Maj 17, 2012 21:54   
   Zwierzątka: 2 myszory- Klaus i Damon :)

ten mój tez jest chwilę intensywny, a później to jak nachylę się nad klatką to wyczuwam że on tam jest, ale nie jest on bardziej intensywny od zapachu np trocin chipsi. i jak półka była zalana to nie czułam tych sików. w pokoju też nie czuć szczurów, czuć świeżość a nie olejek.

Onia 

Wysłany: Pią Maj 25, 2012 15:11   

No w końcu doszedł do mnie olejek owocowa pasja.
Warto było tyle czekać na ten zapach, jak dla mnie jest super i co ważne nie jest intensywny.
23.04.2013 - Cymez za TM
03.06.2013- Czesiu za TM
15.11.2013 Rysiu za TM
06.06.2014 Edziu za TM
09.09.2014 Gacek za TM
10.01.2015 Smerf za TM

Dogha 

Wysłany: Sob Maj 26, 2012 22:15   
   Zwierzątka: 3 psy, chomik, szczur

A miał ktoś olejek egzotyczne liczi? Zastanawiam się na zamówieniem, ale nie wiem czy warto akurat ten ;)

natkapatka 

Wysłany: Nie Maj 27, 2012 08:44   
   Zwierzątka: Szczurki i pies

Dogha, u nas w zbiorowym zamówieniu był ten zapach, więc na dniach dotrze do mnie, to dam znać jak pachnie.

Kasik 
Firestarter

Wysłany: Nie Maj 27, 2012 08:50   

To ja go wzięłam :D Czekamy na zamówienie.

lepakkomies 
uszate&skrzydlate

Wysłany: Pią Cze 01, 2012 02:18   
   Zwierzątka: Obecnie nie mam żadnego

Nie zauważyłam, żeby ktoś pisał o tym preparacie...

Czy ktoś używał i może się wypowiedzieć - z opisu zdaje się bardzo fajny, a i opinie kupujących są pochlebne, ale jak sprawdza się w przypadku ogonów?
>> http://www.zooplus.pl/sho...o_klatek/189885

mmarcioszka 

Wysłany: Pią Cze 01, 2012 10:01   
   Zwierzątka: królinka i szczury

lepakkomies, nie używałam, zle zastanawiam się nad kupnem - jak wypróbujesz daj znac ;)

lepakkomies 
uszate&skrzydlate

Wysłany: Pią Cze 01, 2012 10:50   
   Zwierzątka: Obecnie nie mam żadnego

mmarcioszka ja raczej nie wypróbuję, bo i nie mam komu :] Zapytałam i przy okazji zaproponowałam, bo to cudo jest bardzo zachwalane na stronie sklepu - toteż pomyślałam, że może komuś z forum przypadnie do gustu, zważywszy na konieczność częstego sprzątania u ogonów ;)

smeg 

Wysłany: Pią Cze 01, 2012 11:05   
   Zwierzątka: brak

Ja mam Vitopar z animalii, opisywany jest jako zawierający bakterie rozkładające smród :P Jakoś bardziej mnie to przekonuje w kwestii likwidacji zapachów, niż "tylko antybakteryjny" preparat z zooplusa, ale porównania w praktyce nie mam ;) Z Savica jest jeszcze odświeżacz specjalnie do klatek, ale niestety nie ma go w ofercie żadnego polskiego sklepu (widziałam chyba tylko na fretten.nl). Ten z zooplusa jest ogólnie "do domu".
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Ebia 

Wysłany: Wto Cze 05, 2012 17:37   

Z jakiego sklepu kupowałyście te olejki zapachowe ? :roll: I jak się sprawdzają poszczególne zapachy ? :roll:
Ja znalazłam je na allegro.
I wolicie Vitopar, czy olejki Kala Chanti? Będę teraz zamawiała któryś z tych preparatów, ale ciągle waham się, który

Aśśś 

Wysłany: Czw Cze 07, 2012 15:12   
   Zwierzątka: Tester i Jaskier <3

o właśnie, mam to samo pytanie co Ebia :) które lepsze?

smeg 

Wysłany: Czw Cze 07, 2012 15:24   
   Zwierzątka: brak

Dziś odbieram olejki z grupowego zamówienia, pewnie w sobotę ich użyję, więc dam znać, jak wypadają w porównaniu z Vitoparem :) Ale one służą właściwie do czegoś innego - Vitopar nie nadaje ładnego zapachu, tylko neutralizuje nieprzyjemny. Spryskuję nim czasem wnętrze szuflady z gołego drewna, do której wchodzą szczury - dość dobrze zabija zapach odchodów. Przecieram nim też biurka w pokoju po wybiegu. W klatce raczej rzadko go używam, ewentualnie stosuję na szmatce do czyszczenia prętów, bo mojej klatki nie dam rady włożyć pod prysznic ;)
Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~

Niamey 
Zhongguo!

Wysłany: Czw Cze 07, 2012 15:48   

Ja używam tych olejków, ale ciągle mam wątpliwości - w końcu to jest jakaś złożona chemiczna substancja, czy szczurom to jednak nie zaszkodzi? :drap: Co do vitoparu i podobnych przy najmniej wiem, że zostało to stworzone pod kątem nie szkodzenia zwierzętom w bezpośrednim kontakcie. Może warto jeszcze przyjrzeć się składowi?

Kasik 
Firestarter

Wysłany: Czw Cze 07, 2012 19:07   

Dobra, mam zieloną herbatę-gruszkę i liczi. Zielona herbata - hmm... Pachnie lekko gruszkowo, ale ma w sobie coś, co mi nie odpowiada. Poza tym nie pachnie słodko, tylko tak "chłodno". Natomiast liczi to chyba był mój strzał w 10 - jak ktoś lubi bułgarski olejek różany połączony z czymś słodkim bliżej nie określonym, to polecam :mrgreen: Orientalny tez jakoś nie przypadł mi do gustu, jest ładny, ale nie mój, też "chłodny", orientalno-korzenny powinien wg. mnie pachnieć zupełnie inaczej. Pachnie odrobinę drzewem sandałowym jakby, ale takim sztucznym, albo czymś na kształt kwiatowego kadzidełka. Owocowa pasja za to jest mało owocowa, raczej kwiatowa i jak dość ciężkie perfumy.

EDIT: Japońska wiosna! Japońska wiosna nie owocowa pasja... :doh: A liczi coraz bardziej mi się podoba, z czasem zaczyna pachnieć słodko, jak waniliowo-owocowe zapachy samochodowe :mrgreen:

Odpowiedz do tematu