|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Łączenie młodych (do trzeciego miesiąca życia) szczczurów |
Autor |
Wiadomość |
izoldka
nietypowa czarownica ;P

|
|
|
|
 |
avi

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 11:47
Zwierzątka: nimfa x2 szczurze chłopaki x4 |
|
|
Przeczytałam cały, w teorii bracia rówieśnicy nie powinni sprawiać problemów... ale i tak się boję, ze względu na doświadczenia Zakładam że do czasu dojrzewania nie powinno być żadnych zgrzytów...chyba... |
_________________ "Masło na patelni topi się tylko raz" |
|
|
|
 |
magnes
na lodówkę

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 11:48
|
|
|
avi, łatwiej na początek będzie wziąć brać braci, bo nie będziesz musiała ich łączyć. Jednak bracia w okresie dojrzewania również mogą się gryźć, na hormony nie ma rady, no chyba że kastracja. Mieszkasz w Gdańsku więc ze znalezieniem dobrego weta w razie potrzeby kastracji nie będzie problemu. Dojrzewanie szczury przechodzą różnie, czasem całkiem bezproblemowo.
Poczytaj temat, jest tu wiele cennych wskazówek. |
_________________ ze mną: :3 ) Bolek, =^..^= Totoro(??.06.2011)
na zawsze w Franek (??.06.2008-09.02.2009), Zdzisio (??.11.2007-21.05.2009), Drakuś Ratteria Rataty (28.03.2008-14.02.2010), Dino Happy Feet (18.04.2009-01.04.2010),
Qremkline Qundelek Anahata (03.06.2010- 11.07.2010) Zenek (??.01.2009-17.07.2010), księżniczka Mrimblanka(??.03.2010-25.01.2012), Hěmiómil Beris(23.08.2010-05.02.2013) Qiỹlilóoy Anahata(03.06.2010), |
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Pon Maj 24, 2010 18:03
|
|
|
avi, niestety nigdy nie można mieć pewności, ale dwaj bracia dają jako takie gwarancje, że będą się dobrze dogadywać
A skąd bierzesz dumbo chłopców? |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
 |
avi

|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 09:35
Zwierzątka: nimfa x2 szczurze chłopaki x4 |
|
|
Jeszcze nie wiem skąd biorę czekam , aż gdzieś się pojawią bracia o umaszczeniu blue, oraz czarny lub agouti. Właściwie dumbo nie jest jakimś warunkiem,może być standard... bardziej chodzi mi o to że do tej pory miałam styczność z samymi standardowymi kapturami i chciałabym jakiejś odmiany
Na pewno odpada sklep zoologiczny. Na allegro znalazłam dziewczynę która sprzedaje dumbo aktualnie, opis jej aukcji wygląda rozsądnie :
Jeśli nie to, to sobie zaczekam na jakiś uroczy miot w zarejestrowanej hodowli. Choć starałam się już kiedyś, to się niestety nie załapałam...a aktualnie jakby co muszę zaczekać na dopływ gotówki
[ Komentarz dodany przez: EpKee: Wto Maj 25, 2010 10:22 ]
Na forum nie popieramy pseudohodowli, dlatego też, nie można umieszczać linków do takich aukcji. Chyba, że wystawiający zgodzi się oddać szczury za darmo. |
_________________ "Masło na patelni topi się tylko raz" |
Ostatnio zmieniony przez EpKee Wto Maj 25, 2010 10:21, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 12:31
|
|
|
avi, trzeba po prostu "polować" na ogłaszane mioty, od razu wysyłać zgłoszenie i na pewno się uda
Ogłoszenia na allegro zazwyczaj wyglądają "rozsądnie" a potem przychodzą chore, agresywne zwierzęta. Allegro to nie jest odpowiednie miejsce na szukanie szczurów. |
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
 |
Małpa
Dawniej maartuusiaa94

|
Wysłany: Nie Maj 30, 2010 14:27
Zwierzątka: <: )~ Jamal, Za TM: Joyuś ;(( |
|
|
To znowu ja ... ( niestety, bo wolałabym raczej nie oglądać już tego działu...) Tym razem styrupek ma Joy, znowu pod szyjką. W nocy tak się leją,że nie dają mi spać! Pisk jest przez bite 3 godziny bez przerwy. Nie wiem co robić.... Proszę o jakieś rady, w ostateczności będzie ciachanko ale , o ile to możliwe, oczywiście wolałabym tego uniknąć... |
_________________ Moje ogonki:
Jamal standard standard black capped.
Za TM:
Joy dumbo velveteen black silvered niest. irish.
[/url]
 |
|
|
|
 |
rysia.13
szczurowelove

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 14:09
Zwierzątka: pies |
|
|
dzisiaj dołączyłam do Małego (od sześciu dni u mnie) Hektorka, i siedzą w osobnych kątach ; <
Mały na półce, a Hekti w domku ...
Czy to normalne ?
Bo ja głupia myślałłam, że bd przytuleni do siebie spać ; < |
_________________ Hektuś [*] ;c
 |
|
|
|
 |
Bel
Rockabilly

|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 14:17
Zwierzątka: Szeregowy Pierdolot,Alpha i 3 smoki |
|
|
rysia.13, muszą się poznać od razu w ramiona sobie nie wpadną daj im troszkę czasu |
|
|
|
 |
quagmire

|
Wysłany: Wto Sie 24, 2010 14:21
Zwierzątka: Mati, Cielo oraz Finn |
|
|
rysia.13, przecież oni się nie znają - nie można oczekiwać, że od razu będą spać przytuleni. |
_________________ "I'm not going to ask you if you just said what I think you just said because I know it's what you just said."
Moje Słonka za TM: Syriusz, Lavian, Fado, Miluś, Ayanek, Oliś, Bibuś, Piesio, Ryjek, Zefirek, Nikuś, Deduś, Jumiś, Viguś, Jazzik, Hiruś, Karmelek, Ilduś, Indi, Szuwarek, Zeze, Ledusia, Mauryś, Kleoszek, Naboo, Przemysław, Remus, Marysia, Tosia |
|
|
|
 |
garvin

|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 15:03
|
|
|
Witam
mam dylemat.. Do moich dwóch szczurzych sióstr dołączyła nowa panna. Tzn jeszcze ich nie połączyłam gdyż okazało się że nowa jest zakatarzona Wyczytałam na forum że nie wskazane jest łączenie chorego ze zdrowymi.. Nowa nie ma innych objawów poza sporadycznym kichaniem i "fiukaniem" przy intensywnym niuchaniu - je normalnie jest dość ciekawska. Chciałabym je połączyć bo nie mam drugiej klatki i nowa siedzi bidna w transporterze co robić? Łączyć? Nie łączyć przed wyleczeniem nowej? Panny nie są jeszcze do końca ufne (siostry mam od tygodnia a nową 4 dni) i mają 5-6 tyg. Proszę o radę |
_________________ Ze mną: Alfa, Omega i Enigma |
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 15:15
|
|
|
garvin, najlepiej byłoby przejść się z małą do weterynarza, żeby ocenił czy to jest jakaś choroba, czy tylko takie nerwowe psikanie (może uczulenie) lub zła budowa nosa. Jeśli choroba zostanie wykluczona, możesz od razu łączyć. |
|
|
|
 |
garvin

|
Wysłany: Czw Mar 31, 2011 15:30
|
|
|
dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź
Byłam dziś z nową u weta i niczego nie stwierdził (płucka czyste, nie uważa że to infekcja górnych dróg oddechowych) - kazał obserwować i jak nie będzie poprawy to antybiotyk także z łączenia nici A efekt wizyty był taki że jak mała psikała tylko sporadycznie to teraz kichanie się nasiliło a po powrocie siedziała bidulka skamieniała ze strachu i przy nosku zauważyłam ślady porfiryny więc może to jednak stres.. |
_________________ Ze mną: Alfa, Omega i Enigma |
|
|
|
 |
gurumis

|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 10:36
|
|
|
Odkopuję temat. Przybyły do mnie dwa maluchy. Mają ok 6 tygodni.
Od dwóch tygodni są razem w klatce i ciągle się tłuką. Nie wygląda to za fajnie. Na szczęście krwi nie ma, Brusiek jest tylko chyba trochę przystrzyżony
Na wybiegu się do siebie tulą, a w klatce z dala od siebie, nie śpią razem, i generalnie jeden na jednym końcu, drugi na drugim.
Jak długo u takich malców może trwać ustalanie hierarchii? Czy kiedykolwiek się dogadają?
W dodatku to dwa całkowicie różne charakterki.... Jeden miziak a drugi adhd.... |
|
|
|
 |
AngelsDream
Gdzieś indziej

Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pią Kwi 06, 2012 11:51
Zwierzątka: Dwa psy i Wyjątki |
|
|
gurumis, ale właściwie cechą maluchów jest to, że ciągle się kotłują...
U nas długo byli bracia, przestali traktować kotłowaninę jako rozrywki dopiero po skończeniu praktycznie trzech miesięcy.
Zwłaszcza u panów to wyraźna rozrywka. Jeśli oba jedzą, piją, śpią i nie wydają się się zestresowane, ja bym się nie niepokoiła. |
_________________ Baaj, Celar i Wyjątki
Musiałem stracić przezroczystość
Na którejś z tamtych dróg.
(...)
Tak mi przykro. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|