|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Ucieczka z klatki, jak temu zapobiec? |
Autor |
Wiadomość |
ciacho
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 09:48 Ucieczka z klatki, jak temu zapobiec?
|
|
|
Nie jestem pewna czy w dobrym dzile założyłam temat. Tak czy owak mam poważny problem, mój szczur nauczył się otwierać klatkę, zbytnio sie tym nie przejełam bo kupywałam im akurat nową, 4 dni temu rozpracowały nowa klatkę ma 2 pary drzwi i nie mogę jednych zablokować na stałe, a nie wiem co robić bo drut zoastał przegryziony, spinki i klamerki wyłamne, a materiał którym na noc związałam dzwiczki został poszarpany.... i tak koleją noc mnie budziły. W dzień gdy jestem w pracy śpią, po południu mają zazwyczaj otwartą klatkę do nocy i mogą się wybiegać. Zresztą nawet jak w nocy wychodzą to jeden gania po pokoju, a drugi wchodzi mi pod poduszkę i próbuje tam spać, aż się boję co by było gdyby mnie przy tym nie obudził jak bym go przypadkiem zmiażdżyła . (nie swpominając o tym, że wstaje 2-4 razy aby je wyłapać, nie mam siły nawet ich ukarać czy podnieść głosu ze zmęczenia, a te skaczą i wyraźnie widać, że są z siebie dumne....)
Pomocy.... ma ktoś jakis rozsądny pomysł na moich uciekinierów?
[ Komentarz dodany przez: LunacyFringe: Pon Wrz 22, 2008 10:55 ]
Błąd poprawiony, w tytule tematu również , LunacyFringe |
Ostatnio zmieniony przez smeg Sob Lut 08, 2014 12:23, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Maga
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 09:55
Zwierzątka: Bobek i Zefir |
|
|
Ja swoim zamykam drzwiczki zakręcając drucikiem lub spinaczem. |
|
|
ciacho
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 09:59
|
|
|
spinacz mi wyłamały i to nie jeden, wsówkę zdjeły a drut przegryzły, choć ten ostatni zajął im 2 noce jak byłam wyjechana, a rodzice je tylko karmili
ciacho, kończy mi się cierpliwość. |
Ostatnio zmieniony przez LunacyFringe Pon Wrz 22, 2008 10:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Ren [Usunięty]
|
|
|
|
|
ciacho
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 10:36
|
|
|
OK DZIĘKI |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 10:38
|
|
|
spróbuj zamykać drzwiczki czymś grubszym, np. karabińczykiem albo malutką kłódeczką. |
_________________ W : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |
|
|
|
|
marla [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 11:34
|
|
|
możesz też kupić śrubki wkręcane takie jak np przy tarasach ferplastu, no ale wtedy będzie długo trwało otwarcie drzwiczek. i zamykaj drzwiczki z obu stron, moje szczury potrafiły odchylić drzwiczki bo były zadrutowane tylko na środku. |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 11:53
|
|
|
Szczerze mówiąc karabińczyk jest najlepszy. Łatwo, szybko, bez kombinowania. Nawet kupowac nie trzeba pewnie, bo wszystkie smycze to mają. |
|
|
|
|
babyduck
Duckling
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 12:05
|
|
|
Tylko, żeby smycz nie została zassana do klatki, coby za chwilę zginąć w uścisku szczurzych ząbków |
_________________ W : Fretka, Borsuk, Shiba, Kreta, Corleone RL, Happy Hour AR, Pavan AR, Ex Aequo SR, Roux, Bonus, Muminek EM, Willy Wonka SR, Amor Vincit SR, Tea |
|
|
|
|
ciacho
|
Wysłany: Pon Wrz 22, 2008 12:08
|
|
|
sprawdzę dziś wieczorem i dam znać czy karabinek zrobił swoje |
|
|
|
|
zasadzkas
|
|
|
|
|
ciacho
|
Wysłany: Śro Wrz 24, 2008 11:28
|
|
|
sytyacja opanowana, ale szczury okazują mi wielkie niezadowolenie z tego powodu, bynajmniej Odys się obraził i teraz nawet nie chce zbytnio z klatki do mnie wychodzić przejdzie mu w końcu |
|
|
|
|
Blue_Sylvia
|
Wysłany: Śro Paź 29, 2008 17:26
Zwierzątka: szczurek |
|
|
Witam
Ja również polecam karabińczyki... były świetnym rozwiązaniem dla mnie tzn dla moich chomików, świnek i szynszyla.... szczurka mam pierwszy raz w życiu ale przy zakupie nowej klatki także zakupiłam takie karabińczyki już na zapas jak mój łobuz urośnie i zacznie wpadać na ciekawe pomysły...
pozdrowionka |
|
|
baradwys
Catch Me If You Can
Zaproszone osoby: 4
|
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 14:11
|
|
|
mnie udało się poskromić Fryderyka zamykając 2 z 3 drzwi na druciki tak by ich nie otworzył (ja tez nie) a w trzecich zagięłam "języczek" tak że sama potrzebuję obu rąk by je otworzyć i zamknąć |
_________________ Informacja od MT: Osoba korzystała z cudzego loginu i hasła (bez zgody tej osoby), by czytać forum. Za kradzież konta otrzymała ban stały. AD |
|
|
|
|
Mao
Dorosłe dziecko
|
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 16:16
Zwierzątka: Gończy polski i 9 Maogonków |
|
|
Moim zdaniem taki nieduży karbińczyk jest najlepszy, szczur raczej nie wykombinuje, jak go otworzyć, a nawet jeśli zdoła lekko uchylić bramkę (jak to u mnie Hexe robi), to i tak nie na tyle, by mógł się wydostać na zewnątrz. Ja wykorzystałam karbińczyki ze smyczy do kluczy.
Klips biurowy z kolei strzeże u nas górnej bramki, odkąd pod ową bramką zawisł koszyczek |
_________________ ... ponieważ bułka.
Nade mną i w : Hinata EM, Hexe EM, Óshi Óme Jagodzianka EM, Drei AR, Książę Mieszko, Milka Mieszkowa, Krówka - Kjówka, Mały Rycerzyk - Ligia Kallina, Uwertura Kalinka AR, Elena i Eta CarinaeEM, Yankes AR spod skrzydeł pszczoły, Lela i Perperuna SR, Malina, Madara SR i Rusinek SR.
W rolach głównych: Nel - Bułka, Oleńka, Husaria, Pacta Conventa - Pecet, Rota, Chidori, Anahita - Anka oraz Dąbrówka jako caryca Maogonków
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|