Wapno - spożycie normalne i nadmierne |
Autor |
Wiadomość |
polegalu
...Kagetora...
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 15:03 Wapno - spożycie normalne i nadmierne
Zwierzątka: 3 szczurki <:3 )~~ |
|
|
Nie mogłam znaleźć na forum. Zastanawiam się czy ogoniastym w wyposażeniu klatki warto uwzględnić wapno. Moja ma ale od kilku tygodni wogóle go nie tyka. Nie wiem czy to dobrze czy źle, czy potrzebne jest wapno szczurkom w takiej ilości? Czy może warto czasem przymusić? Np wskrobując troszkę do wody. Proszę o wszelkie info. |
_________________ Break [*], Kagetora[*], Demi[*], Tork [*], Precka [*]
|
Ostatnio zmieniony przez AngelsDream Pon Lut 11, 2013 12:09, w całości zmieniany 4 razy |
|
|
|
|
Mangalarga
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 15:06
|
|
|
U moich w klatce zawsze wisi wapno, często jest nie ruszane przez 2-3 tygodnie. Czasem któraś podchodzi i poskrobie trochę.
Wydaje mi się, że skrobią je, gdy tego potrzebują. |
_________________ Ze mną: Ilo, Emi
Za TM [*]: Tequila, Nezu, Panya |
|
|
|
|
falka
['] ['] ['] [']
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 15:24
Zwierzątka: kotka Puma |
|
|
polegalu, zazwyczaj malutkie szczurki gryzą wapno, a później przez całe dorosłe życie się nim nie interesują, natomiast moja starsza chora Skrętka zabrała się za wapno, chociaż prawie nie jadła suchej karmy - może był to dla niej sposób na ścieranie ząbków. Teraz mam wapno, które dostałam od planety zoo, jest różowe w kształcie marchewki i obie szczurcie je podgryzają regularnie, więc może jest jakieś smaczniejsze |
|
|
|
|
PALATINA
[']
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 17:32
Zwierzątka: pies, 2 koty, 2 knurki morskie... i rybeczki :) |
|
|
U mnie gryza wapno i maluchy i stare ogony też.
Ale u szczura mojej siostry kostka wisi nietknięta od wielu tygodni. |
|
|
|
|
polegalu
...Kagetora...
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 19:14
|
|
No i wlasnie sie zastanawiam od czego to zalezy |
|
|
|
|
|
Mona i Kuba
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 19:30
Zwierzątka: 3 urocze szczurzaste |
|
|
falka napisał/a: | moja starsza chora Skrętka zabrała się za wapno, chociaż prawie nie jadła suchej karmy | Nie pierwszy raz o tym slyszymy... z reszta nasze wczesniejsze szczurzaste, tez chrupaly wapno jak byly w kiepskim stanie zdrowia. Nevi, przy zapleniu mozgu tylko to chciala jesc.... Zwiekszone spozycie wapnia i choroba, chyba musza byc jakos powiazane. |
_________________ U naszego boku trzy sreberka: Zoe, Koja i Layla
Za teczowym mostkiem: Lila i Nevi ['] |
|
|
|
|
marhef
Idiot.
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 19:33
|
|
|
Też zauważyłam, że przy zapaleniu mózgu spożycie wapna drastycznie wzrasta.
Poza tym wapno strasznie żarła Zuza przez pierwszy okres pobytu u mnie. Podejrzewam, że to dlatego, że u poprzedniej właścicielki była karmiona sklepowymi śmieciami w stylu Vitapolu czy innego Megana. |
|
|
|
|
strup
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 19:36
|
|
|
Szczurki wapno w klatce powinny mieć, gdy są młode, i w wieku starości. Można jednak trzymać je cały czas, bo na pewno nie zaszkodzi, szczur, gdy będzie go potrzebował, będzie obgryzał, jeżeli nie to nie. |
_________________ ruth. oktawia. mela. fibi. odetta. bit. box. bletka. bless ya. puff. bella. dorotka.
(*) hera. schizma. kryszna. kometa. sziwa. freya.
|
|
|
|
|
Oli
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 20:47
|
|
|
marhef napisał/a: | Też zauważyłam, że przy zapaleniu mózgu spożycie wapna drastycznie wzrasta. |
Pierwszy szczur jaki u mnie zaczął jeść wapno, to Dziunia w trakcie zapalenia mózgu właśnie. Chłopcy obecnie trochę gryzą, ale niespecjalnie intensywnie. |
_________________ Z nami: Jojo i Princeska; Duszek, Amidala i Zosia; Api i Kava
na dt: suczka Sarabi www.facebook.com/EkipaDuszka |
|
|
|
|
polegalu
...Kagetora...
|
Wysłany: Pon Cze 09, 2008 21:12
|
|
Hmmm czyli to dobry sposob na sprawdzenie stanu zdrowia ogoniastych:]. Moze to prawda, bo gdy moja trafiła do mnie była chora. Trafiła z klatką, a wapiennko było nadgryzione właśnie. Teraz śmiga zdrowa i nie gryzie |
|
Ostatnio zmieniony przez Mała Mi Wto Cze 10, 2008 07:58, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Mała Mi
belfer ;)
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 08:02
Zwierzątka: Kot |
|
|
polegalu napisał/a: | Hmmm czyli to dobry sposob na sprawdzenie stanu zdrowia ogoniastych:] | niekoniecznie. jak Raciu był mały to podgryzał wapno, potem przestał (być może wiązało się to z przemeblowaniem klatki). Służyło mu jedynie do spania. Kuzco w ogóle nie gryzł wapna. Ostatnio zmieniłam chłopom na wapno jabłkowe i tez nie tykali. A nowo przybyły Apple obgryza wapno aż mu się uszy trzęsą A jest okazem zdrowia |
_________________ Ratowe Rudości [*] , Kuzcowe Czarności [*] , Jabłuszkowe Łysości [*] , Elwusiowe Rexowości [*], Camisiowe Odd-eye'owości [*], Elektronowe Russianowości [*], Kenzowe Cinamonowości [*], Cacibowe Fawnowości [*], Lucky Luck'owe Agutowości [*], Jackowe Huskowości [*] , Neptunowe Varieberkowości [*], Ogryzkowe Doublowości [*] i Velvetowe Kocurowości |
|
|
|
|
Viss [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 08:17
|
|
|
Cytat: | Hmmm czyli to dobry sposob na sprawdzenie stanu zdrowia ogoniastych:] | to jakieś straszne uogólnienie. Stan zdrowia szczura określa wet.
Co do wapna, na pewno w okresie wzrostu warto mieć kostkę na stałe, u mnie część jadła. Potem można co jakiś czas podawać, bo różnie jest z zapotrebowaniem. Ale z całą pewnością nie jest to sposób na określanie stanu ogólnego zdrowia. |
|
|
|
|
Marcik
Apple?
Zaproszone osoby: 1
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 08:41
Zwierzątka: Tasiemiec, owsiki, jakieś pchły się znajdą... |
|
|
U mnie wapno lub kostka mineralna zawsze jest w klatce. Szczurcie raz podgryzają, raz nie... ale powoli ubywa jedno jest pewne, że nie zaszkodzi. |
_________________ Szatańska szóstka ze mną <3)~
Zawsze w sercu: Runa i Veda |
|
|
|
|
Mraach
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 15:35
|
|
|
Moje szczurki mają wapno cały czas. Wcześniej miały takie smakowe to bardzo szybko zjadły,a teraz mają takie zwykłe, bezsmakowe to tylko czasami skubną Oo |
_________________ Grzech jest bez znaczenia. I nie przez grzech osiąga się zło.
|
|
|
|
|
polegalu
...Kagetora...
|
Wysłany: Wto Cze 10, 2008 23:13
|
|
Nie no u mnie tez jest na stałe - wiadomka . Tylko mam nadzieję, że kiedyś je skubnie |
|
|
|
|
|
|