|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Dropsy - temat ogólny |
Autor |
Wiadomość |
hekatomba

|
Wysłany: Czw Cze 19, 2014 21:40
Zwierzątka: cztery szczurzyce oraz stawonogi: rybiki cukrowe, kosarze pospolite i kątniki domowe (gościnnie) |
|
|
sliwkowapanna, ja kojarzę tylko te. Widziałam je kiedyś w jakimś sklepie zoologicznym. O ile mnie pamięć nie myli, kosztowały jakieś 5 zł. Szczerze powiedziawszy ich skład w ogóle do mnie nie przemawia i nigdy nie podałabym ich swoim szczurom. Za 5 zł mogę kupić kilogram świeżych bananów Ewentualnie suszone banany, np. firmy Herbal Pets i podawać je jako smakołyk, choć wiadomo, że należy uważać z ilością, bo są słodkie i tuczące. |
|
|
|
 |
sliwkowapanna

|
Wysłany: Pią Cze 20, 2014 08:04
Zwierzątka: 4 szczury i 2 myszki |
|
|
W sumie i z nestora nie są takie super zdrowe, ale tutaj faktycznie tłuszcz, cukier...chociaż płatki śniadaniowe(?) na pierwszym miejscu mnie dziwią. i nie bardzo rozumiem lecytynę w składzie? Nie jestem chemiko-dietetyko-specjalistą, ale z tego co czytam to albo u człowieka jest dobra na odchudzanie albo na poprawę pamięci...po kij to u szczura...?
chociaż patrząc na tłuszcz to i versele-laga ma aż 28%, ale czasem rozpieszczać można, a wolałam z Nestora im dawać te śmietankowe, bo i mnie smakowały |
|
|
 |
Szczurzafanka

|
Wysłany: Śro Lip 23, 2014 10:27
Zwierzątka: Käfigzub4 szczury i 2 nimfy |
|
|
Lola: owocowe
Basia: jogurtowe
A siostry miodowe |
|
|
|
 |
kasia2406

|
Wysłany: Śro Kwi 15, 2015 19:43
Zwierzątka: NIE MAM NO! |
|
|
A ja mam pytanie z dropsami związane. Gdzie takie zamówić/kupić jeżeli w moim sklepie zoologicznym nie ma takich ? |
_________________ IDŹCIE BO !
 |
|
|
|
 |
limomanka

Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2015 16:08
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
kasia2406, poszukać w sklepach internetowych i innych zoologach - zazwyczaj w sieciówkach np. w pasażu jakiegoś centrum handlowego.
Tylko nie wiem po co tak się uganiać za tą niezdrową przekąską - skoro nie ma jej w Twoim sklepie, zamień ją raczej na coś sensownego - warzywa, owoce czy orzeszki. Szczuki tylko na tym skorzystają. |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
 |
kasia2406

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2015 16:20
|
|
limomanka napisał/a: | kasia2406, poszukać w sklepach internetowych i innych zoologach - zazwyczaj w sieciówkach np. w pasażu jakiegoś centrum handlowego.
Tylko nie wiem po co tak się uganiać za tą niezdrową przekąską - skoro nie ma jej w Twoim sklepie, zamień ją raczej na coś sensownego - warzywa, owoce czy orzeszki. Szczuki tylko na tym skorzystają. |
To znaczy ,ze dropsy nie są zdrowe? W takim razie nie będę ich kupowała. |
 |
|
|
|
 |
freyasouris
rozhuśtana...

|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2015 18:40
Zwierzątka: Bobek Kot &Kizia,Mizia i Filc |
|
|
a dla mnie to zbawienny smakołyk (choć niezdrowy) który pomaga przemycić leki |
_________________ Moje Futerka Ogoniaste: <`>Apostazja i Ekskomunika, Nefretete i Rubi, Nezumi,Remi, Grubciu, Ofca, Sasanka<`>. Kizia & Mizia + Filc |
|
|
|
 |
limomanka

Dołączyła: 10 Wrz 2012 Posty: 6679 Skąd: Koty na Górnym Śląsku
|
Wysłany: Sob Kwi 18, 2015 21:25
Zwierzątka: 2 kocury (Wolfgang i Nutek), ONkowa Masza |
|
|
freyasouris, leki to zupełnie inny temat - czasem trzeba pokombinować z czymś niezdrowym. U valhalli kabergolina (!) wchodziła z Nutellą
kasia2406, wiele razy w tym temacie była poruszona kwestia braku wartości odżywczych w dropsach. Wystarczy poczytać |
_________________ Dbajmy o pisownię i polskie znaki. Jest różnica, czy ktoś robi "łaskę" czy "laske", czyż nie?
Za Śmiercią Szczurów odeszli: Czesio, Stefan, Cyryl, Pan Mysz, Tosiek, Fenek, Twix, Mars, Errol, Erwin, Anatol, Fiubździul i Ach, Edek, Harnaś, Franek, Viggo, Nam i Malina oraz Solo, Aria i Sopran |
|
|
|
 |
kasia2406

|
Wysłany: Nie Kwi 19, 2015 08:49
|
|
limomanka napisał/a: | freyasouris, leki to zupełnie inny temat - czasem trzeba pokombinować z czymś niezdrowym. U valhalli kabergolina (!) wchodziła z Nutellą
kasia2406, wiele razy w tym temacie była poruszona kwestia braku wartości odżywczych w dropsach. Wystarczy poczytać |
Owszem czytałam ,ale inni dawali więc ja też chciałam spróbować . |
 |
|
|
|
 |
Hanami

|
Wysłany: Pon Kwi 20, 2015 10:49
Zwierzątka: ... Kawunia, Ukkinia, Lavinia, Totunia |
|
|
kasia2406 napisał/a: | Owszem czytałam ,ale inni dawali więc ja też chciałam spróbować . |
A gdyby inni włożyli rękę w ogień, też chciałabyś spróbować?
Ja swoim samiczkom daję czasami pestki z dyni, rodzynki, suszoną żurawinę. Za ostatnią jako smakołyk moje samiczki dałyby się pokroić w plasterki. A dodatkowo żurawina ma korzystny wpływ na układ moczowy. |
_________________ 449955886677 |
|
|
|
 |
kasia2406

|
Wysłany: Nie Kwi 26, 2015 17:51
|
|
Hanami napisał/a: | kasia2406 napisał/a: | Owszem czytałam ,ale inni dawali więc ja też chciałam spróbować . |
A gdyby inni włożyli rękę w ogień, też chciałabyś spróbować?
Ja swoim samiczkom daję czasami pestki z dyni, rodzynki, suszoną żurawinę. Za ostatnią jako smakołyk moje samiczki dałyby się pokroić w plasterki. A dodatkowo żurawina ma korzystny wpływ na układ moczowy. |
O ooo bardzo dziękuje . |
 |
|
|
|
 |
Hanami

|
Wysłany: Pon Kwi 27, 2015 22:51
|
|
Kasia2406 pestki z dyni daję im dlatego, że mają mało tłuszczu, ale dwa-trzy razy w miesiącu daję im za wyjątkowo dobre sprawowanie po pół orzecha laskowego lub pół migdała na "mordkę", bo chociaż tłuściejsze, to również jakoś tam zdrowe. |
|
|
|
 |
nimka

|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 09:04
Zwierzątka: Pies, 3 Koty + u rodziców: Kot i Pies |
|
|
Tylko tą żurawinę, to trzeba znaleźć bez cukru. Ja np. nabyłam sobie dla siebie taką ociekającą cukrem, suszoną, fajną, tylko dla szczurów się nie nadaje Dodatkowo trzeba się upewnić czy nie jest z dodatkiem kwasku cytrynowego (moja jest), produktów cytrusowych nie podajemy samcom (możliwość wywołania nowotworów). |
_________________ Nasz wątek: [KLIK] |
|
|
|
 |
smeg

|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 10:03
Zwierzątka: brak |
|
|
To prawda, większość marek suszonej żurawiny zawiera nawet 50% cukru, w moim supermarkecie najmniej słodzona była taka, która zawierała 25% (nie licząc działów z eko żywnością). Sam kwasek cytrynowy nie powoduje nowotworów, chodzi o d-limonen zawarty w cytrusach, czyli substancję odpowiedzialną za ich zapach. |
_________________ Za TM: Ally, Majka, Lidka, Benia, Chrupka, Gaja, Basiek, Poziomka, Czarny, Luna, Krówka, Haszczyk, Duży, Zaraz, Haszczak, Piratka, Mariusz, Felicja, Mioli, Ciri, Pchełka, Halinka SR, Oliwka, Lili, Margolcia SR, Mortadelka SR, Rudolf Czerwononosy SR, Frotka, Flaszka <:3 )~~ |
|
|
|
 |
Hanami

|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2015 10:42
|
|
Żurawinę podaje się (ja podaję ) maksymalnie dwa razy w tygodniu po jednym owocku jako nagrodę za BARDZO DOBRE sprawowanie.
Przy suszonej żurawinie należy dodatkowo zwracać uwagę żeby miała jasnoczerwony kolor. Ta ciemnoczerwona była wcześniej używana do produkcji soku, a potem wytłoki się suszy i sprzedaje.
Nie wymyśliłam tego, a przeczytałam kiedyś gdzieś na temat zdrowego żywienia człowieka. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|