|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
Co piją i co mogą pić szczury? |
Autor |
Wiadomość |
mmarcioszka

|
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 10:15
Zwierzątka: królinka i szczury |
|
|
Szczury nie odwodnią się jeśli mają dostęp do poidła, widocznie nie mają ochoty/potrzeby pić więcej, może faktycznie soczyste jabłko wystarczyło.
Wodę z Vibovitem mogły wypić szybciej niż zwykle, bo im smakowała, ale równie dobrze dlatego, że ten suplememt jesf słodki i może wzmagać pragnienie. |
|
|
 |
Nikky

|
Wysłany: Śro Gru 25, 2013 14:52
Zwierzątka: 5 szczurów, pies, 4 koszatniczki, 2 papugi |
|
|
Czy szczurom można podać do picia kwiat bzu czarnego? Na nas super działa jak jesteśmy przeziębieni |
|
|
|
 |
sliwkowapanna

|
Wysłany: Sob Mar 01, 2014 17:15
Zwierzątka: 4 szczury i 2 myszki |
|
|
w sumie przyłączyłabym się do pytania, chłopak notorycznie od mamy przywozi:D |
|
|
 |
vika

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 22:20
Zwierzątka: Szczury |
|
|
pytanie ile mniej więcej powinien pić szczur wody z poidła???
moje od zawsze piły mało bo dostają dużo warzyw - ale teraz mam je na antybiotyku rozpuszczanym w wodzie i w ciągu 24 godzin wypijają we dwie jakies 25ml - odstawiłam im owoce i warzywa więc więcej antybiotyku wylewam niż wypijają |
|
|
|
 |
Szczurówka

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 22:31
Zwierzątka: .... |
|
|
vika napisał/a: | pytanie ile mniej więcej powinien pić szczur wody z poidła???
moje od zawsze piły mało bo dostają dużo warzyw - ale teraz mam je na antybiotyku rozpuszczanym w wodzie i w ciągu 24 godzin wypijają we dwie jakies 25ml - odstawiłam im owoce i warzywa więc więcej antybiotyku wylewam niż wypijają | nie lepiej podać antybiotyk strzykawką do pyszczka? |
_________________ ... |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Nie Mar 16, 2014 22:47
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
vika, popieram Szczurówkę - dawkowanie leków przy tym sposobie podawania nie jest wiarygodne. Jeśli nie masz wprawy w podawaniu bezpośrednio do pyszczka to lepiej rozmieszać dokładnie odmierzoną porcję leku w czymś dobrym (polecam odrobinę Sinlacu - działa w większości przypadków) i podać ogonowi na spodeczku/łyżeczce. Każdy szczur zjada w ten sposób swoją porcję - nie więcej i nie mniej. I masz pewność kiedy i ile zjadł. |
_________________ Czy wiesz, że powstała ulotka o szczurach?
Może chcesz wspomóc kampanię informacyjną roznosząc ulotki do lecznic? A może promując akcję na FB? |
|
|
|
 |
Cegriiz
Avaria

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 00:05
Zwierzątka: Kupa szczura i cztery myszy |
|
|
Off-Topic: | vika, a jeśli Ci tak wet zasugerował, to lepiej go zmień |
|
_________________ Moje ogony
 |
|
|
|
 |
vika

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 08:14
Zwierzątka: Szczury |
|
|
dziękuję za sugestie ale dalej nie powiedziałyście mi ile mniej więcej powinien pić szczur dziennie wody nie jedząc owoców i warzyw....
Cegriiz jak na razie to jestem zadowolona z tego weta i nie mam potrzeby go zmieniać. |
|
|
|
 |
Layla
zawieszona

|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 20:29
Zwierzątka: owczarek szetlandzki - Burbon, świnia morska Samanta |
|
|
vika, a ja sądzę, że weta warto zmienić. Antybiotyk podawany w wodzie tkwi w niej kilka godzin - więc nie mamy kontroli nad dawką. Nie wiemy ile szczur wypił, poza tym na niektóre leki źle działa światło. Tym bardziej jeśli antybiotyk dostają 2 szczury - jeden np. może wypić 2/3 a drugi 1/3, co mija się z celem. Jeśli chodzi o ilość podawanej wody, to zależy od diety, wieku i trybu życia. Młode, ruchliwe szczury piją więcej niż te, które większość dnia przesypiają. |
_________________ KUP E-BOOKA O SZCZURACH!!!
Za Tęczą Cyrus Wielki, Księżniczka Aiko, Bianca Tygrysek, Betty Chmureczka, Azjunia, Luter, Aria, Lenin, Europa, Nana, Ludwiś, Omar Rat's Troop, Harold, Kiko, Helmut, Alia, Vader, Larysa, Oczko, Gringo, Kalif, Sezam, Emir, Hassan, Bono, Alban... |
|
|
|
 |
aniucha0711

|
Wysłany: Czw Cze 05, 2014 22:51
|
|
|
Layla napisał/a: | Antybiotyk podawany w wodzie tkwi w niej kilka godzin - więc nie mamy kontroli nad dawką. Nie wiemy ile szczur wypił, poza tym na niektóre leki źle działa światło. Tym bardziej jeśli antybiotyk dostają 2 szczury - jeden np. może wypić 2/3 a drugi 1/3, co mija się z celem. |
Pamiętam jak po kastracji 2 panów weterynarz dał mi antybiotyk do rozpuszczenia w wodzie. 1 gram na litr wody dla każdego. Litr wody Były rozdzielone, także każdy miał swoje poidło, ale piły ten litr ze dwa tygodnie jak nie dłużej
W każdym razie moja mama robi pyszne soki z naszych ogrodowych owoców Dla Moich szczurów robi specjalne bez cukrów, konserwantów, soli i innych śmieci. Sam sok z gotowanych owoców Jesteśmy przyzwyczajeni, że w naszym domu od mojego dzieciństwa są jakieś gryzonie i tak jakoś od lat przygotowujemy perę słoików specjalnie dla nich Moje szczury uwielbiają gruszkowy. Nie pogardzą też czereśniowym i jabłkowym. Nie rozrabiam im z wodą, ponieważ bez cukru sok jest trochę mdły, ale smak czuć
Ach i kompot z dyni Uwielbiam zupy i placki dyniowe, więc zawsze mam parę słoików z pokrojoną, ugotowaną dynią w wodzie, smakują im |
_________________ Ze mną szczurki: Ugryź, Blix, Ciastuś.
Mąż: Michał
Za TM: Berserker, Urwij, Lizak, Zgredek. |
|
|
|
 |
Karena
SITH HAPPENS

|
|
|
|
 |
Gamabunta

|
Wysłany: Wto Sie 19, 2014 09:46
Zwierzątka: 2,5kg wyrobu psopodobnego |
|
|
Nie mam pojęcia gdzie można zadać to pytanie, jak i czy może było kiedyś zadane bo nic nie mogłam znaleźć w razie czego proszę o zrobienie z tym co trzeba
Martwię się o Lexi bo do tej pory cały czas piła z miseczki. Od kiedy jest u mnie, w klatce z resztą moich szczurzyc ma tylko poidełka. Ale tylko raz widziałam, że z jakiegoś piła, a ma 3, po jednym na każdym poziomie klatki.
Więc pytanie wygląda następująco. Czy mam jej wstawić miseczkę do klatki czy raczej zostawić same poidła i w końcu się przekona?
[ Komentarz dodany przez: limomanka: Czw Paź 06, 2016 10:39 ]
Scaliłam z tematu zbiorczego. |
_________________ Takiż to świat. Niedobry świat. Czemuż innego nie ma świata? |
|
|
|
 |
sliwkowapanna

|
Wysłany: Wto Sie 19, 2014 10:07
|
|
Weź ja do poidełka zaprowadź i dotykaj kulkę palcem by woda leciała, czasem się tak bawię ze szczurami, albo jak są obok naciskam poidełko by woda leciała, ale skoro widziałaś jak pije to pewnie jest ok, u mnie też czasem mało piją, albo dawaj owoce/oórka, nauczy się:-) |
|
|
 |
Gamabunta

|
Wysłany: Wto Sie 19, 2014 10:17
Zwierzątka: 2,5kg wyrobu psopodobnego |
|
|
sliwkowapanna, już jestem uspokojona, zrobiłam jak mówiłaś, zawołałam ją do poidełka i przycisnęłam lekko, kapnęło jej na nos a potem zaczęła pić. Dzięki. |
_________________ Takiż to świat. Niedobry świat. Czemuż innego nie ma świata? |
|
|
|
 |
sliwkowapanna

|
Wysłany: Wto Sie 19, 2014 10:33
|
|
Proszę teraz ma pewnie kaca |
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|