|
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów
|
probiotyki (leki osłonowe podczas kuracji antybiotykowej) |
Autor |
Wiadomość |
nubijka
miłośniczka brzydoty

|
Wysłany: Nie Gru 18, 2011 18:08
|
|
|
Hanami napisał/a: | nubijka,
jeżeli masz na myśli "vivacto", ja też go podaję moim ogonkom na codzień zamiast jogurtu. Ale głównie dlatego, że są już starawe i mało się ruszają, a w tym jogurcie z probiotykiem jest tylko 1% tłuszczu.
Natomiast podczas kuracji antybiotykiem podawałam wg. zaleceń weta lakcid, po pół ampułki na pyszczek. Wetka powiedziała, że probiotyki w jogurtach mają działanie raczej symboliczne i przy antybiotyku to za mało. |
Hanami- no własnie- ja już mam mętlik w głowie od tych weterynaryjnych porad- co weterynarz, to inne zalecenia
...i weź tu człowieku bądź mądry...ech |
_________________ moje kochane łapki: pso-lwy
za TM Krówka, Ratatusia, Duża Bliźniaczka, Mała Bliźniaczka, Romuś, Danusia/Danio, Dzikuska, Karolcia, Mysza- AZYLANT, Zuzia, Agatka, Fela, Łapka i Golasek z DT
>>nubijkowo<< |
|
|
|
 |
majlena
zawsze pozytywnie

|
Wysłany: Pią Maj 18, 2012 03:36
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
jak wydobywacie lakcid z ampułki?
może macie lepszy sposób
ja robię tak:
w strzykawkę naciągam 0,5ml (lub 1ml) wody. otwieram ampułkę. wlewam wodę do ampułki. zakrywam palcem otwór i mieszam. naciągam w strzykawkę przechylając ampułkę.
jeśli nie mam strzykawki, to wodę z lakcidem wyciągam za pomocą wykałaczki. inaczej ciężko wytrząsnąć zawartość. |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
 |
Niamey
Zhongguo!

|
Wysłany: Pią Maj 18, 2012 11:07
|
|
|
Majlena, te ampułki są tak skonstruowane, że jak dotkniesz krawędzią do powierzchni np. łyżki, to płyn sam wypływa. Tylko trzeba przyłożyć pod odpowiednim kątem. |
_________________ moje szczuraki
Pino*Myszka*Diuna*Zefir*Śmietanka*Lotta*,Migotka*Mimbla*Ponyo*Kikimora*Archa*Bucca*Beren*Itka* |
|
|
|
 |
Pyl
Powrócona

|
Wysłany: Pią Maj 18, 2012 11:13
Zwierzątka: DyDoIbJodNicFil Bor44 oraz R i O |
|
|
A wytrzepać też się da - mi się nie chce czekać jak samo spłynie (nerwowa jestem czy co?) i wytrząsam - stukam lekko w blat nadgarstkiem dłoni, w której trzymam ampułkę i samo leci |
|
|
|
 |
Kasik
Firestarter

|
Wysłany: Pią Maj 18, 2012 11:17
|
|
|
Ja uderzam palcem wskazującym w denko - też wylatuje po kropelce |
|
|
|
 |
majlena
zawsze pozytywnie

|
Wysłany: Pią Maj 18, 2012 15:32
Zwierzątka: obecnie w sferze marzeń |
|
|
pod kątem na łyżeczkę... ok |
_________________ -> B.RAT: miniusie, kreciki, fragles oraz koralikowiec
WWW Ą-Trumpusia, WWW Ąqysia(Dywan), Sanders Flytrap Kärpäsloukku(Pułapka) oraz Dziedzic Morfeusza
Figa, Czarna Magia, Bzdurka, Lulu, Nutka, Choco, Bańka, Limonka, Rurka, Duszyczka, WWW Arbuzia i ...
a także bRATkowe gratki do szczurzej klatki <- tymczasowo nie szyję... proszę czekać na mój powrót do gry. |
|
|
|
 |
Bezsenna

|
Wysłany: Nie Gru 16, 2012 22:32 Linex FORTE
Zwierzątka: Szczurasy: Stefan; Psiak Ori |
|
|
A czy podawał ktoś z Was ogonkom jako osłonowy Linex Forte?
Stefan jest na permanentnej kuracji antybiotykowej i normalnie dostaje multilac (w sumie kapsułka dziennie), ale zabrakło mi chwilowo i na ten moment szukam 2 dawek substytutu w domowej apteczce... |
_________________ Za Tęczą: Fibi (10.2010-12.07.2012), Okruszek (01.2011-20.08.2012) , Lara (09.2010-23.08.2012); Zuzu (01.2012-12.08.2013); Bąbel, (02.2012-12.2013)
-----------------------------------------------
...jeszcze chce mi się wędrować, lecz już czasem bolą nogi... |
|
|
|
 |
Kasia_89

|
Wysłany: Nie Gru 16, 2012 22:49
Zwierzątka: Bez szczurełków, został pieseł... |
|
|
Śmiało |
_________________ Kimiś moje słonko [*] Ramenek mój Skarb [*], Sake [*]... the end. |
|
|
|
 |
Bezsenna

|
Wysłany: Pon Gru 17, 2012 00:43
Zwierzątka: Szczurasy: Stefan; Psiak Ori |
|
|
Kasia_89, dzięki, podane . ale jutro wracamy do multilacku
[ Dodano: Pon Lut 04, 2013 21:37 ]
Temat raczej statyczny, a ja mam pytanie o kolejny probiotyk. Ma ktoś doświadczenia z podawaniem ogonom Pro-Kolin+?
Grupa docelowa wg opisu, to psy i koty.
Jeśli tak, to interesuje mnie też oczywiście dawkowanie |
_________________ Za Tęczą: Fibi (10.2010-12.07.2012), Okruszek (01.2011-20.08.2012) , Lara (09.2010-23.08.2012); Zuzu (01.2012-12.08.2013); Bąbel, (02.2012-12.2013)
-----------------------------------------------
...jeszcze chce mi się wędrować, lecz już czasem bolą nogi... |
|
|
|
 |
Magdonald

|
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 19:15
|
|
|
Zazwyczaj moje szczury dostawały osłonowo Lakcid albo Lacidofil.
Obecnie w Super-Pharm jest promocja 1+1 za grosz (2 opakowania po 10 kapsułek łącznie za 12 zł) probiotyku o nazwie LacidoForte.
Chciałam zapytać czy ktoś miał z nim do czynienia, ewentualnie czy potraficie po składzie stwierdzić, czy ten probiotyk byłby dla szczurków ok?
Podaję składy wszystkich trzech, dla porównania:
LacidoForte:
skrobia ziemniaczana, hydroksypropylometyloceluloza, dwutlenek tytanu (barwnik), 4 miliardy bakterii Lactobacillus rhamnosus R-11 oraz Lactobacillus helveticus R-52, stearynian magnezu (substancja przeciwzbrylająca), kwas askorbinowy (przeciwutleniacz).
Lacidofil:
1 kapsułka zawiera 2x10^9 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus helveticus oraz substancje pomocnicze: kwas askorbowy, magnezu stearynian, maltodekstryna, żelatyna.
Lakcid:
1 ampułka:
2 mld CFU pałeczek Lactobacillus rhamnosus: Szczep Lactobacillus rhamnosus Pen - 40 %, Szczep Lactobacillus rhamnosus E/N - 40 %, Szczep Lactobacillus rhamnosus Oxy - 20 %. |
|
|
|
 |
Hanka_i_Medyk

|
Wysłany: Czw Paź 10, 2013 20:30
Zwierzątka: Szczury |
|
|
Ja używam
Triflora:
1 kapsułka zawiera co najmniej 1,5 X 10^9 bakterii kwasu mlekowego w proporcjach 35% Lactobacillus acidophilus, 30% Lactobacillus paracasei i 35% Bifidobacterium bifidum, laktoza, żelatyna (kapsułki).
Podaję pół kapsułki raz na dobę. 40 sztuk kosztuje ok. 15PLN. |
_________________ [*]:Dziunia,Gienia,Gaja+UtahMerch'sField,OmegaEM,Amiga,Destra+DaithiRL,Aguta,Albi,Fufa,Yumi,Belzebub,Wacław,Krówka
Są:Miotła,LuxTorpeda,Teodora,Ciapka,Piszczałka,Rubi,Tesla,Gniotka |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|