To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku

Karena - Śro Mar 07, 2012 14:14

agnieszka123, Zanim założysz nowy temat użyj opcji 'szukaj'.
Scaliłam z istniejącym tematem. Zanim zadasz kolejne pytanie przeczytaj temat.

smeg - Śro Mar 07, 2012 15:54

To co opisujesz, to zupełnie normalne szczurze zachowania ;) Zawsze w stadzie jest jakiś szczur alfa i inne stoją niżej w hierarchii. Spanie razem i iskanie są ewidentnymi oznakami przyjaźni, gdyby się nie lubiły, to w ogóle by tego nie było ;) Co oczywiście nie oznacza, że muszą spać razem za każdym razem. Nawet w zgranym stadzie bez przerwy zdarzają się bójki i piski, do tej pory tego nie było wyłącznie dlatego, że jeden szczur nie ma zazwyczaj powodu by piszczec. Moim zdaniem masz dobrze połączone szczurki, tylko za bardzo panikujesz :)
agnieszka123 - Czw Mar 08, 2012 00:06

Uf, ok, dzięki. :) Dziś cały czas śpią razem przytulone w domku ze skorup kokosów. :serducho:

To, że Mocca jest takim przytulasem, chudzielcem i śpiochem to też normalne? Taki ma po porostu charakter?

majlena - Czw Mar 08, 2012 00:17

przytulasem i śpiochem? pewnie :) a że chudzielec... zważ ją, zobacz jak mieści się w normach. podpatrz czy chętnie je. jeżeli wszystko będzie w normie i nie zauważysz problemów z jedzeniem, tzn. że wszystko ok i już taka jest.
mmarcioszka - Czw Mar 08, 2012 00:21

agnieszka123, mija Mocca też jest chudzielec i spioch ;) Niestety bardziej dzikus i gryzak niż przytulas... To kwestia indywidualna i tyle ;) Ale to nie ten temat, poczytaj sobie o zachowaniach i psychice.
agnieszka123 - Czw Mar 08, 2012 08:49

Przy zabiegu z ogonkiem Moccę ważył wet, wszystko było w normie. Ona je ale po prostu malutko, nie kusi ją jedzenie, nie wpiernicza wszystkiego na raz jak Latte, tylko od czasu do czasu sobie coś tam zje.
Dzięki za porady :) Jestem początkująca w tych sprawach :)

Malutka - Pią Mar 09, 2012 21:46

Witam serdecznie wszystkich na forum. Jestem tu nowa na forum ale zamierzam zostać na dłużej. To forum to kopalnia wiedzy o szczurkach ;) Ale nie o tym chciałam. Nie mogę dokopać się do podobnego tematu. Jeśli był to proszę do dołączenie. Mam samiczkę szczurzynkę i chciałabym jej dokupić koleżankę . I w związku z tym moje pytania: 1. czy szczurki muszą być tylko rodowodowe ( nie chodzi mi o to ze chce kupić z zoologika tylko od pani która się tym zajmuje od iluś tam lat) czy można od kogoś z domowego chowu ? i 2. Czy szczurki fuzzy łączy sie tak samo z futerkową odmiana? czy na coś trzeba uważać ? Oczywiście chodzi mi o wspólne mieszkanko dwóch samiczek ;) prosze o wyrozumiałośc nigdy nie pisałam na żadnym forum :(
Mao - Pią Mar 09, 2012 22:48

Malutka, szczury nie muszą być rodowodowe. W dziale "Oddam" jest mnóstwo szczurów do adopcji, w różnym wieku.
Nie chcę oceniać owej pani która się tym zajmuje od iluś tam lat; ja raczej podchodziłabym do takich hodowli ostrożnie.

Odmiana nie ma nic do rzeczy, wszystkie szczury łączą się podobnie niezależnie od koloru, typu sierści czy wielkości uszu ;)

Kasik - Pią Mar 09, 2012 22:59

Malutka napisał/a:
czy szczurki muszą być tylko rodowodowe

Nie muszą, bo to nie o sam rodowód chodzi. Chodzi o to, by wspomagać hodowle rodowodowe, które dbają o zdrowie szczurów, albo o to, by bezpłatnie pomóc jakimś małym biedakom, które np. są z wpadki, albo ktoś musi szczurka oddać - takich szukaj w dziale oddam. Raczej nie polecamy kupowania szczurów od osób, które ogłaszają się w internecie jako hodowcy, bo oni raczej rozmnażają szczury dla zysku, nie dla zdrowia, a szczury są "jakości" zoologika, że tak to brzydko ujmę. Cały problem jest opisany w TYM temacie. :)

Malutka - Pią Mar 09, 2012 23:07

Już wszystko rozumiem ;) Znaczy w tym temacie łączenia. A z tym żeby wziąc szczurka od kogoś z forum to całkiem fajny pomysł ... tylko ja na fuzza choruje :(
furburger - Pią Mar 09, 2012 23:10

Malutka, Ty chorujesz na fuzza a szczurcia choruje na jakiegokolwiek szczura, dla niej nie jest ważne jaki ważne żeby był, proponuję wziąć teraz koleżankę dla szczurki a w przyszłości jak się jakiś fuzz pojawi to też "zapoluj" :)
Malutka - Pią Mar 09, 2012 23:17

Masz racje furburger . Ale powiem Ci ze boje sie strasznie ze np nie będą się zgadzać albo ze będą się gryzły albo jeszcze coś :/ Mam nadzieje ze mi to przejdzie ;)
Martini - Pią Mar 09, 2012 23:20

Malutka napisał/a:
nie będą się zgadzać albo ze będą się gryzły albo jeszcze coś

No czasami nie będą się zgadzać i czasami pewnie się poprztykają:) Ty też masz czasem spięcia z innymi ludźmi:) Nie należy się negatywnie nastawiać, jak dołączałam nowego szczura do swojego stada ostatnio, to nie było nawet żadnej stresowej kupy:)
A Furburger ma oczywiście rację. Na fuzza możesz czekać x czasu, a Twoja szczura chciałaby kogoś na teraz zapewne.

furburger - Pią Mar 09, 2012 23:21

Malutka, nie ma się czego obawiać, jeśli dobrze przeprowadzisz łączenie nie powinno być problemu :)
Malutka - Pią Mar 09, 2012 23:25

Dziekuję Wam za porady ;) jeszcze dziś poczytam rozdział " oddam" no i oczywiście poczytam wcześniej jak łączyć ;)