W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku
Karena - Śro Mar 07, 2012 14:14
agnieszka123, Zanim założysz nowy temat użyj opcji 'szukaj'.
Scaliłam z istniejącym tematem. Zanim zadasz kolejne pytanie przeczytaj temat.
smeg - Śro Mar 07, 2012 15:54
To co opisujesz, to zupełnie normalne szczurze zachowania Zawsze w stadzie jest jakiś szczur alfa i inne stoją niżej w hierarchii. Spanie razem i iskanie są ewidentnymi oznakami przyjaźni, gdyby się nie lubiły, to w ogóle by tego nie było Co oczywiście nie oznacza, że muszą spać razem za każdym razem. Nawet w zgranym stadzie bez przerwy zdarzają się bójki i piski, do tej pory tego nie było wyłącznie dlatego, że jeden szczur nie ma zazwyczaj powodu by piszczec. Moim zdaniem masz dobrze połączone szczurki, tylko za bardzo panikujesz
agnieszka123 - Czw Mar 08, 2012 00:06
Uf, ok, dzięki. Dziś cały czas śpią razem przytulone w domku ze skorup kokosów.
To, że Mocca jest takim przytulasem, chudzielcem i śpiochem to też normalne? Taki ma po porostu charakter?
majlena - Czw Mar 08, 2012 00:17
przytulasem i śpiochem? pewnie a że chudzielec... zważ ją, zobacz jak mieści się w normach. podpatrz czy chętnie je. jeżeli wszystko będzie w normie i nie zauważysz problemów z jedzeniem, tzn. że wszystko ok i już taka jest.
mmarcioszka - Czw Mar 08, 2012 00:21
agnieszka123, mija Mocca też jest chudzielec i spioch Niestety bardziej dzikus i gryzak niż przytulas... To kwestia indywidualna i tyle Ale to nie ten temat, poczytaj sobie o zachowaniach i psychice.
agnieszka123 - Czw Mar 08, 2012 08:49
Przy zabiegu z ogonkiem Moccę ważył wet, wszystko było w normie. Ona je ale po prostu malutko, nie kusi ją jedzenie, nie wpiernicza wszystkiego na raz jak Latte, tylko od czasu do czasu sobie coś tam zje.
Dzięki za porady Jestem początkująca w tych sprawach
Malutka - Pią Mar 09, 2012 21:46
Witam serdecznie wszystkich na forum. Jestem tu nowa na forum ale zamierzam zostać na dłużej. To forum to kopalnia wiedzy o szczurkach Ale nie o tym chciałam. Nie mogę dokopać się do podobnego tematu. Jeśli był to proszę do dołączenie. Mam samiczkę szczurzynkę i chciałabym jej dokupić koleżankę . I w związku z tym moje pytania: 1. czy szczurki muszą być tylko rodowodowe ( nie chodzi mi o to ze chce kupić z zoologika tylko od pani która się tym zajmuje od iluś tam lat) czy można od kogoś z domowego chowu ? i 2. Czy szczurki fuzzy łączy sie tak samo z futerkową odmiana? czy na coś trzeba uważać ? Oczywiście chodzi mi o wspólne mieszkanko dwóch samiczek prosze o wyrozumiałośc nigdy nie pisałam na żadnym forum
Mao - Pią Mar 09, 2012 22:48
Malutka, szczury nie muszą być rodowodowe. W dziale "Oddam" jest mnóstwo szczurów do adopcji, w różnym wieku.
Nie chcę oceniać owej pani która się tym zajmuje od iluś tam lat; ja raczej podchodziłabym do takich hodowli ostrożnie.
Odmiana nie ma nic do rzeczy, wszystkie szczury łączą się podobnie niezależnie od koloru, typu sierści czy wielkości uszu
Kasik - Pią Mar 09, 2012 22:59
Malutka napisał/a: | czy szczurki muszą być tylko rodowodowe |
Nie muszą, bo to nie o sam rodowód chodzi. Chodzi o to, by wspomagać hodowle rodowodowe, które dbają o zdrowie szczurów, albo o to, by bezpłatnie pomóc jakimś małym biedakom, które np. są z wpadki, albo ktoś musi szczurka oddać - takich szukaj w dziale oddam. Raczej nie polecamy kupowania szczurów od osób, które ogłaszają się w internecie jako hodowcy, bo oni raczej rozmnażają szczury dla zysku, nie dla zdrowia, a szczury są "jakości" zoologika, że tak to brzydko ujmę. Cały problem jest opisany w TYM temacie.
Malutka - Pią Mar 09, 2012 23:07
Już wszystko rozumiem Znaczy w tym temacie łączenia. A z tym żeby wziąc szczurka od kogoś z forum to całkiem fajny pomysł ... tylko ja na fuzza choruje
furburger - Pią Mar 09, 2012 23:10
Malutka, Ty chorujesz na fuzza a szczurcia choruje na jakiegokolwiek szczura, dla niej nie jest ważne jaki ważne żeby był, proponuję wziąć teraz koleżankę dla szczurki a w przyszłości jak się jakiś fuzz pojawi to też "zapoluj"
Malutka - Pią Mar 09, 2012 23:17
Masz racje furburger . Ale powiem Ci ze boje sie strasznie ze np nie będą się zgadzać albo ze będą się gryzły albo jeszcze coś Mam nadzieje ze mi to przejdzie
Martini - Pią Mar 09, 2012 23:20
Malutka napisał/a: | nie będą się zgadzać albo ze będą się gryzły albo jeszcze coś |
No czasami nie będą się zgadzać i czasami pewnie się poprztykają:) Ty też masz czasem spięcia z innymi ludźmi:) Nie należy się negatywnie nastawiać, jak dołączałam nowego szczura do swojego stada ostatnio, to nie było nawet żadnej stresowej kupy:)
A Furburger ma oczywiście rację. Na fuzza możesz czekać x czasu, a Twoja szczura chciałaby kogoś na teraz zapewne.
furburger - Pią Mar 09, 2012 23:21
Malutka, nie ma się czego obawiać, jeśli dobrze przeprowadzisz łączenie nie powinno być problemu
Malutka - Pią Mar 09, 2012 23:25
Dziekuję Wam za porady jeszcze dziś poczytam rozdział " oddam" no i oczywiście poczytam wcześniej jak łączyć
|
|
|