W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMCE - łączenie samców w różnym wieku
zwolka - Sob Gru 22, 2007 17:48
PALATINA, ja nie mam wolnej klatki, chłopaki narazie siedzą w odzielnych klatkach, a na dzień wkładam ich do klatki Psycho. a ja mam problem podobny do gijane... mały jest tak sterroryzowany przez Czesia że boi się w jego towarzystwie ruszyć... Czesio jak jest nim zainteresowany to go wącha i myje, ale mały się boi i jak się odsunie albo coś zrobi to Czesio się na niego rzuca i jest wojna, a Czesio nie popusci dopuki nie wkroczę do akcji... nie wiem co mam robić:(
PALATINA - Nie Gru 23, 2007 12:56
zwolka,
Klatkę mozna pożyczyć, ale to już jak chcesz.
Ja już Ci nic więcej nie wymyślę. U mnie się takie metody doskonale sprawdzają.
Może ktos Ci cos podpowie jeszcze.
Powodzenia!
kami-chan - Nie Gru 30, 2007 21:54
Witam Jestem nowa na forum i mam problem... Dużo czytałam na forum o tym że szczurek potrzebuje towarzystwa. Ja mam tylko jednego i myśle że chciałabym mu znaleźć przyjaciela...Mój ogonek ma ok ponad rok i był chory(miał jakiś ropień na brzuszku ale już jest ok), jest spokojnym milusim szczuraskiem ale zastanawiam się czy będzie tolerował nowego szczura i czy "nowy" nie będzie go nękał...A i w jakim wieku miał by być? Dużo młodzszy? Czy dobrym rozwiązaniem jest kupić szczurka i postawić go w klatce obok? Czy "zaznajomić" je i zobaczyć czy bedą mogły odrazu w klatce razem być?
Prosze o pomoc
AngelsDream - Nie Gru 30, 2007 21:57
kami-chan, na pewno odradzam trzymanie szczurków w dwóch klatkach obok - to może powodować agresję.
A jakie usposobienie ma twój samczyk?
kami-chan - Nie Gru 30, 2007 22:02
Do ludzi jest nastawiony przyjacielsko niewiem jak to się odnosi do innych szczurów... Czy jest możliwe że myśli że nie jest szczurem?
AngelsDream - Nie Gru 30, 2007 22:04
kami-chan, tak jest to możliwe.
Przy tak długim czasi samotności nie ma gwarancji, że łączenie będzie udane, ale nie wolno się od razu zniechęcać.
Towarzysz dla takiego szczurka na pewno powinien być od niego młodszy, w miarę uległy. Być może trzeba będzie pomyśleć o dwoch maluchach: w razie czego one będą mieszkać razem, a staruszek sam.
kami-chan - Nie Gru 30, 2007 22:13
Dziękuje, Spróbuje jak kupie większą klatke w razie czego żeby mogły w niej mieszkać 3 szczurki
PALATINA - Nie Gru 30, 2007 22:15
AngelsDream napisał/a: | Towarzysz dla takiego szczurka na pewno powinien być od niego młodszy, w miarę uległy. Być może trzeba będzie pomyśleć o dwoch maluchach: w razie czego one będą mieszkać razem, a staruszek sam. |
Moim zdaniem to b.dobry pomysł.
Dwa maluchy - bo jeśli jednak Twój chłopaczek nie zechce byc na siłę uszczęśliwiany, to dwa malce będą miały siebie i będą szczęśliwe. Jeśli zaś łączenie się uda - to 3 ogony sa lepsze niż 2
AngelsDream - Nie Gru 30, 2007 22:15
kami-chan, dość istotna przy takich łączeniach jest cierpliwość i stopniowe zapoznawanie się połączone z wnikliwą obserwacją.
kami-chan - Nie Gru 30, 2007 22:34
Przypomniał mi się mały problem... :p Mój Wąsik nie wiem dlaczego jak go karmię albo dam mu jakiś smakołyk dosłownie "wyrywa'' mi go z ręki nawet jak jest najedzony a kolby nawet nie są ruszone :p Może będzie rywalizował o pokarm z innymi i żle się to skończy
AngelsDream - Nie Gru 30, 2007 22:45
kami-chan, delikatność brania smakołyków z ręki, to kwestia rozpieszczenia i niewychowania, a nie agresji. Uwierz mi. Co do rywalizacji o pokarm: zdarza się, ale rzadko i częściej, jako jeden z ostatnich czynników.
sachma - Czw Sty 03, 2008 01:09
a nawet w razie rywalizacji mozna postawic dwie miski
radze szczurka z hodowli albo z forum - zawsze mozesz szybciej sie wypytac czy jest ulegly i masz pewnosc ze bedzie wstepnie oswojony.
kami-chan - Czw Sty 03, 2008 12:22
Z forum a tym bardziej z hodowli nie wezmę Nie mam jak dojechać a na rasowego kasy nie mam Taki szczurek z zoologicznego wcale nie musi być gorszy od rasowca
Mam jeszcze pytanie... Co zrobić jak bym przyniosła 1 albo 2 maluchy do domu? Włożyć je od razu do Wąsika klatki i zobaczyć jak to będzie czy do oddzielnej klatki, dać im spokój aby się przyzwyczaiły a później spróbować łączyć je?
S - Czw Sty 03, 2008 14:44
Po pierwsze szczurek może dojechać do Ciebie. Włóż trochę wysiłku w poszukiwaniu transportu.
Absolutnie nie wkładaj malucha do klatki Wąsika.
Najpierw spotkanie na terenie neutralnym, pod bacznym nadzorem. W międzyczasie poczytaj na forum przepisy na łączenie szczurków.
PALATINA - Pią Sty 04, 2008 19:28
kami-chan napisał/a: | Włożyć je od razu do Wąsika klatki |
To mogło by się skończyć ich smiercią, choć nie musiałoby.
Poczytaj ten wątek od początku - tu jest cała masa dobrych rad
|
|
|