Odżywianie - Karma dla psów i kotów w diecie szczurów - temat ogólny
Natalia - Wto Cze 26, 2007 18:03
Royal był na wagę, więc za bardzo nie mogłam się przypatrzeć składowi. Kupiłam - bo dobra firma.
L. - Wto Cze 26, 2007 18:12
Natalia, moje szczury jedz Royala od kilku miesiecy jak ide do sklepu to mówie: poproszę dla małego starego psa.
I wszystko jest oka Royal, który kupuje ma chyba ok. 16%
Natalia - Wto Cze 26, 2007 18:31
To ok . W sklepie babka się najpierw pytała, jaka to rasa psa, ja mówię " Nie, to dla gryzoni" " A jakie masz gryzonie? " " Myszy, szczury". Umilkła na chwilę, zaraz zaczyna mi polecać jakieś granulki podobne do psiej karmy przeznaczone dla gryzoni(dla świnki ), przyglądam się i mówię "To ja wezmę tego Royala, wolę go" a ona mi wyjeżdża że to jest niewskazane i potem po zakupie wyjeżdża mi z tekstem "Ale wiesz, im to nie zaszkodzi, ale zdziczeją ci, bo będą aktywniejsze" " Co tam pani mówi, ja jakoś wcześniej moim podawałam i nie zauważyłam żadnych skutków ubocznych(:P). Cały czas leciutko się uśmiechała ta babka(jakby kpiąco).
sachma - Wto Cze 26, 2007 19:14
bo sie mowi ze dla psa ale musi miec kolo 20% bialka, nie wiecej i wtedy nie ma glupich usmieszkow - oni i tak nie zrozumieja
falka - Wto Cze 26, 2007 19:21
sachma, dokładnie - jeszcze nie trafiłam na zrozumienie, a raz babolce dwa (w kupie siła) na mnie naskoczyły "przecież szczur tego nie zje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" a ja "to nie" i wyszłam co głupiemu po rozumie
ja zawsze trafiam na purinę senior, chociaż zawsze wygląda trochę inaczej, tym razem po raz pierwszy Skrętka sie skusiła, zawsze kupowałam dla maluchów
Natalia - Wto Cze 26, 2007 19:33
sachma, no jak pyta o rasę - to nie można powiedzieć że dla psa . Mogłam palnąć "dla yorka", ale co mi tam .
Ratata - Wto Cze 26, 2007 21:45
Off-Topic: | Dla kundelka |
Anonymous - Śro Cze 27, 2007 00:41
Ja daje moim Purine dla seniora, bo moj pies taka je, wiec mu podkradam
L. - Czw Cze 28, 2007 13:12
Ja jak cos mówie dla yorka i po ptokach co kogo to obchodzi
Pleiades - Pon Lip 02, 2007 08:51
Dlatego mówiłam o dobrej jakości karmach, nie barwionych i bez uzależniaczy i nie taki syf jak Whiskas czy Pedigree. Ale te dobre mają przedział zawartości mięsa od 20 (Gimpet, Pro Plan, Brit) do nawet 60% (Acana, Hill's). Oczywiście moje szczury-cholery z mieszczanki wybierały te najlepsze kawałki, czyli akurat chrupki kocie
No i z mojej własnej winy zaczęły się kłopoty.. O ile, jak mówię, dziewczyny mi nie chorowały (albo były ciężarne, albo karmiły, albo w ogóle - wiadomo, samicom białka potrzeba nieco więcej), tak dla samców stało się to groźne i wrażliwy Amis po prostu mi się rozchorował.
Teraz uważam na chrupki kocie i zastanawiam się, czy może z pokarmów białkowych jednak nie podawać czegoś innego, mniej niebezpiecznego, nad czym ma się większą kontrolę.. No nie wiem, raz na tydzień nieco jogortu, twarożku, gotowanego jajka, a tak to w mieszance podstawowej nie dokładać suchej kociej karmy, bo te paskudy będą ją wyżerać w pierwszej kolejności
Myślałam też nad mącznikami i larwami drewnojadów, ale mi niestety było żal tych stworzeń, więc o ile przed laty poprzednim moim szczurkom kupowałam żywy pokarm, tak teraz z tego pomysłu zrezygnowałam.
Amisa skóra na diecie płatkowo-chlebowej wydobrzała, ale sam niestety schudł.. Teraz muszę go mądrze podtuczyć, rezygnując jednak z pokarmów o dużej zawartości białka.. I sama nie wiem czym go tuczyć - sucharami maczanymi w oliwie ?? Nie mam pojęcia... Jakieś pomysły ?
L. - Pią Lip 06, 2007 20:22
Tak patrze na zoolandii karmy dla psów oczywiscie chce ją dla szczura i wiecie co troche tych karm ok.18% jest
Tylko nie wiem jak z ich jakością
nie patrzcie na ceny, ponieważ są do różnych wag
Bosch Senior 19%
[link]
Eukanuba Adult 19%
[link]
Eukanuba Excess Weight 19%
[link]
Nutra Nuggets Lite/Senior 18%
[link]
Pro Formance Low Fat niskokaloryczna 18,5%
[link]
no to tyle z karm, które są dostępne w zoolandii
hmm... ostatnio słyszałam o jakiejs karmie co ma 17%, jakaś amerykańska podobno, musze sie nazwy dopytać. tak czy siak dziewuchy jedzą P
PALATINA - Pią Lip 06, 2007 21:58
Ja dziś podałam szczurasom "ANF Advantage 21" - 21% białka.
Kupiłam dla jednej z suk. Ogonom (z wyjątkiem Runicy) smakuje.
Co do jakości, hmm... Nie lubię, gdy na karmach nie podają dokładnego składu %, tylko jakiś mocno okrojony (jak w większości karm, niestety)
L. - Pią Lip 06, 2007 22:24
PALATINA, gdzieniegdzie nawet w ogóle nie pisz wkurza mnie to.
Oli - Pią Lip 06, 2007 22:57
L. Bosh senior nie smakowal mojej suce, wiec szczurom pewnie tez nie bedzie (mam taka miare co do psich karm - jesli szczury kradna z miski mojemu psu to im smakuje, a ze mam seniorke psia to i karma odpowiednia). Eukanuba moze byc dobra (chociaz jak dla mnie przereklamowana). Moim najbardziej smakowala Acana dla seniora (zarowno psu jak i szczurom).
babyduck - Pon Sie 27, 2007 15:08
Kiedyś dostałam saszetkę promocyjną z chrupkami BRIT. Bardzo malutkie, przeznaczone chyba jako nagroda w tresurze. Nie były raczej farbowane, a szczurek był gotów zrobić dla nich wszystko. Alergii nie miał. Nie wiem ile to mogło mieć białka, bo na etykiecie nie było składu. Szukałam potem takich w sklepie, ale nie znalazłam.
|
|
|