To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 18:07

Karena, zgadzam się z Twoimi uwagami.
mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 18:15

Może coś w rodzaju: "Szczury żyją krótko, najczęściej niespełna 2,5 roku. W tym krótkim czasie często chorują. Aby właściwe pomóc zwierzęciu konieczne są wizyty u właściwego weterynarza - specjalisty w dziedzinie chorób GRYZONI. Spis polecanych lekarzy wetrynarii znajduje się (tu link na forum)" ? Nie jestem najlepsza w redagowaniu tekstów, więc liczę na poprawki ;)
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 18:19

mmarcioszka, listy polecanych weterynarzy nie widzę w tej wersji ulotki. Ale dostosuję się do głosu większości.
mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 18:21

AngelsDream, to bez tego ;)
Chodzi mi raczej o podkreślenie, że nie każdy dobry wet zna się na gryzonich, szczurach. I jak już Karena napisała słowo "drogie" jakoś źle wygląda w kontekście całości ;)

Ebia - Śro Mar 06, 2013 18:32

Taki pomysł przyszedł mi do głowy (wkleiłam jedno zdanie należące do Kareny)

"Średnia długość życia szczurów wynosi nieco ponad dwa lata. To potencjalnie chorowite, a przez to kosztowne w utrzymaniu zwierzęta. Należy zapewnić im opiekę weterynarza specjalizującego się w leczeniu gryzoni, gdyż nie każdy lekarz weterynarii potrafi dobrze zbadać i zdiagnozować szczura."

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 18:33

Cytat:
SZCZURY WYMAGAJĄ OPIEKI WETERYNARZA SPECJALIZUJĄCEGO SIĘ W LECZENIU GRYZONI

Średnia długość życia szczurów wynosi nieco ponad dwa lata. To potencjalnie chorowite, a przez to kosztowne w utrzymaniu zwierzęta.
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób, zawczasu zadbaj o kontakt do specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni weterynarza.

mmarcioszka, dlatego jest napisane, że to ma być weterynarz specjalizujący się w leczeniu gryzoni.

Nie możemy wykluczać jakichś weterynarzy, ponieważ nie wiemy do końca jeszcze, gdzie trafi ulotka. Ale to moje zdanie.

mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 18:36

AD, tak, ale nie jest to tak podkreślone, jak np. w poście Ebii.
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 18:47

mmarcioszka, nie wiem, nie mam zdania, będzie decydować reszta. Natomiast wiem, że jak się przesadzi z podkreśleniem, że nie każdy weterynarz się zna, to ulotki będą miały mniejszy target. Bo po prostu nie w każdej lecznicy się ją umieści. Mi szczerze mówiąc pasują obie wersje.
Ebia - Śro Mar 06, 2013 18:51

AngelsDream napisał/a:
Nie możemy wykluczać jakichś weterynarzy, ponieważ nie wiemy do końca jeszcze, gdzie trafi ulotka
A no właśnie, o tym nie pomyślałam, a też trzeba wziąć pod uwagę :roll: Co by żaden wet się nie poczuł urażony, przydałaby się łagodniejsza forma, niż napisałam wyżej, a z drugiej strony najlepiej w ulotkach jasno i dosadnie.
Delikatna kwestia :roll:

mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 18:55

Nie wiem, jak reszta, ale osobiście uważam, że nieszczurzy wet może zrobić szczurowi krzywdę (niestety spotkałam się z tym już niejednokrotnie podczas interwencji, czy adopcji). Moim zdaniem przede wszystkim czytelnik ulotki, potencjalny opiekun szczurów, powinien się o tym od razu dowiedzieć.
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 19:04

Ebia, owszem.

mmarcioszka, dwukrotnie w krótkim tekście pada konieczność weterynarza znającego się na gryzoniach, wydaje mi się, że jednak zbytni nacisk na detale "rozwali" spójność tekstów. Chciałoby się dodać jeszcze sporo. O rozrodzie. O wybiegach. O diecie. A na to nie ma miejsca.

mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 19:16

Może masz rację, napisałam tylko o własnych odczuciach. Myślę, że powinno się wypowiedzieć więcej osób, bo być może tylko ja mam takie wątpliwości ;)
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 19:20

mmarcioszka, ale może Ty masz słuszne? :D
mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 19:23

AngelsDream, tego nie wiem, poczekajmy na więcej opini :)
Mao - Śro Mar 06, 2013 19:41

Rozumiem obawy mmarcioszki, ale za dużo informacji nie zmieścimy, a na ulotkach będą przecież linki do forum. Osoba faktycznie zainteresowana szczurami przecież nie poprzestanie na informacjach zawartych w ulotce, tylko będzie szukała ich dalej - w domyśle raczej wejdzie na jedno z polecanych forów, a tam już dział z polecanymi lecznicami jest :) Pewnie, że nie każdy tak zrobi, ale jakaś część na pewno, a to już dobrze.