To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMCE - łączenie samców w różnym wieku

MalaBoo - Pią Mar 30, 2012 02:48

Off-Topic:
altum_silentium, możesz kupić kaszkę dla niemowląt na mleku modyfikowanym i dawać to miseczki żeby sobie podjadał, taka kaszka z tego co pamiętam może stać w klatce 2h :)

adzia19923 - Sob Mar 31, 2012 19:10

I jak idzie łączenie??? ;P U mnie jest GiCiOR:D:D:D :serducho: :serducho:
Helcia - Sob Mar 31, 2012 19:55

nikt nie odpowiada w moim temacie, więc wklejam tu:
Przed chwilą wyciągnęłam Bobka i Ryjka z wanny. Siedzieli tam jakieś 50 minut. Na początku Ryjek strasznie się puszył, a Bobo siedział wciśnięty w kąt i skrzeczał .
Była mała przepychanka, ale nic poważnego (chyba). Potem Bobo się trochę wyluzował i nawet sam podchodził do Ryjka, ale gdy ten to robił, to go odpychał łapą. Z pewnością było lepiej niż zawsze, a to już coś .
Ryjek cały czas wchodził pod Bobka, co to może oznaczać?
Ricka nie da się doprowadzić na spotkanie z Ryjkiem, to co on wtedy wyrabia to masakra, strasznie dziabie. To nie jest najgorsze, ale jak zamkniemy ich w neutralnej klatce to się tak miota, że boję się, że zrobi sobie krzywdę. Czasami zachowuje się jak nienormalny, stąd decyzja o kastracji.

Kluska - Sob Mar 31, 2012 20:02

Podjęłaś słuszną decyzję, mój Teddy identycznie się zachowywał jak Twój Rick - dzisiaj stracił jajka :wink:
Co do wchodzenia pod Bobka, w ten sposób szczury się poznają :)

Helcia - Sob Mar 31, 2012 20:07

A powinnam Ricka łączyć z Ryjkiem, czy też poczekać na kastrację?
Dodam jeszcze, że Bobo z Ryjkiem tolerują się jako tako jedynie w wannie :roll: , w pokoju, który nie jest dla nich neutralny walczą. Bójki powoduje Bobo, myślę, że ze strachu przed o wiele większym szczurem.

Kluska - Sob Mar 31, 2012 20:09

Jeżeli łączenie za każdym razem kończy się dziabami od Ricka, wykastrowałabym go najpierw. W jakim jest on wieku?
Jak długo łączysz Boba z Ryjkiem?

Helcia - Sob Mar 31, 2012 20:13

Kluska, Ricko dziabie mnie i mojego chłopaka, gdy tylko chcemy go wyjąć z klatki, Ryjka nie, jedynie dostaje strasznego ataku paniki na jego widok, skrzeczy i się miota po całej klatce, więc już nawet nie próbuje. Chyba najpierw go wykastruje, ale termin mamy dopiero na 7 maja. Ricko ma 6 miesięcy.
Bobka z Ryjkiem łączymy od miesiąca, spotkań było ok 10 po 40 minut.

AngelsDream - Nie Kwi 01, 2012 13:58

Helcia napisał/a:
Bobka z Ryjkiem łączymy od miesiąca, spotkań było ok 10 po 40 minut.

I na razie postępów brak, tak?

ElaL - Nie Kwi 01, 2012 16:10

Potrzebuje pomocy...
Niedawno opuścił mnie Kapsel, moj drugi szczurek Korek został sam, ma on około 1,5 roku, dziś w ogłoszeniach w internecie znalazłam szczurka, ktory potrzebuje domu, jest to samiec dumbo i ma około 3 miesiące...czy takie połączenie jest możliwe, jak to zrobić? ile moze trwać takie łączenie?

majlena - Nie Kwi 01, 2012 16:42

ja proponuję, żeyś organizowała spotkania Ryjka i Bobka codziennie.
a jak Ricko tak gryzie... jeśli próbowaliście go długo oswajać i nadal tak robi i jest agresywny w stosunku do innych szczurów, to chyba wykastrować.
trzymam kciuki. cierpliwości i pozytywnego nastawienia życzę :)

smeg - Nie Kwi 01, 2012 16:46

ElaL napisał/a:
Potrzebuje pomocy...
Niedawno opuścił mnie Kapsel, moj drugi szczurek Korek został sam, ma on około 1,5 roku, dziś w ogłoszeniach w internecie znalazłam szczurka, ktory potrzebuje domu, jest to samiec dumbo i ma około 3 miesiące...czy takie połączenie jest możliwe, jak to zrobić? ile moze trwać takie łączenie?

Jak najbardziej jest to możliwe, w standardowy sposób. Długość łączenia zależy od charakteru obu szczurków - czy są dominujące, czy uległe. Zastanów się jednak, czy nie lepiej wziąć od razu dwa młode szczurki, bo Twój Korek nie jest już najmłodszy i kiedy odejdzie, znowu jakiś maluch zostanie sam.

Helcia - Nie Kwi 01, 2012 19:45

AngelsDream, postęp jest taki, że Bobek już tak nie skrzeczy na widok Ryjka i nie siedzi cały czas sparaliżowany tylko próbuje wąchać go. Na terenie nie będącym neutralnym Bobek atakuje Ryjka, ale nie gryzą się do krwi.
majlena, Ricko był oswojony teraz "zdziczał'

adzia19923 - Pon Kwi 02, 2012 12:49

Zdziczał, bo być może dajesz mu za mało czasu, bo zajmujesz się łączeniem tamtej dwójki. Ricko również chce od Ciebie miłości.
Z Ryjkiem i Bobkiem wg mnie jesteś na podobnej drodze łączenia co ja tyle tylko, że ja mam już dawno 3 w klatce i od jakiegoś czasu przestałam się przejmować udawanym piskiem mojego MICUSIA, gdyż mój Krówek wcale krzywdy mu takiej mocnej nie robi, lecz ustalają hierarchię:D:p
:serducho: :serducho:

Helcia - Pon Kwi 02, 2012 17:27

adzia19923, czasu mu daje tyle samo :roll:
jutro sprzątam klatkę i wrzucam wszystkich razem :kciuki:

majlena - Pon Kwi 02, 2012 18:40

Helcia, wrzucasz wszystkie razem? już?
a powiedz mi, czy łączyłaś całą trójkę na neutralnym terenie? wiem, że pisałaś o łączeniu Bobka i Ryjka, a co z Rickiem?