To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku

jolaada - Wto Lis 15, 2011 21:02

Transport da się zorganizować wszędzie, bez większych problemów. Druga klatka w razie draki się przyda ale można pożyczyć na trochę od kogoś. Albo kupić używkę, chwilówkę za parę zł.
Niamey - Wto Lis 15, 2011 22:51

tak naprawdę na kilka dni wystarczy nawet duży transporter albo np. duże plastikowe pudło z zrobionymi otworami itp.
kefija - Czw Lis 17, 2011 17:13

za jakieś dwa tygodnie do posiadanych już szczurynek będę dołączać dwie malutkie...przeczytałam już chyba wszystko, mam tylko jedną (na razie) wątpliwość...łączyć je obie na raz czy próbować po kolei??
quagmire - Czw Lis 17, 2011 17:14

Obie na raz.
Możesz zacząć od zapoznania ich z najłagodnieszym członkiem stada.

LinakarO - Czw Lis 17, 2011 18:39

kefija napisał/a:
za jakieś dwa tygodnie do posiadanych już szczurynek będę dołączać dwie malutkie...przeczytałam już chyba wszystko, mam tylko jedną (na razie) wątpliwość...łączyć je obie na raz czy próbować po kolei??

Ja zapoznawałam poczynając od najłagoniejszej i potem "dorzucałam" nie wycofując tej pierwszej

kefija - Czw Lis 17, 2011 18:49

dzięki :)
nimka - Pią Lis 18, 2011 10:18

LinakarO napisał/a:
kefija napisał/a:

Ja zapoznawałam poczynając od najłagoniejszej i potem "dorzucałam" nie wycofując tej pierwszej

Też tak będę robić (już niedługo, za 3 tygodnie się doszczurzam maleństwem).
Najpierw zapoznam z Marcelinką (najstarszą, ale najbardziej uległą i niewyrośniętą), potem dołączę Myszaczka, a jak już nowa przejdzie zapachem moich dwóch beżowych samiczek dołączę ostatnią najwredniejszą Miśkę.

marchewusia - Pon Lis 21, 2011 23:10

Mam jedną samiczkę wredziulkę i chce ją połączyć z moim stadkiem dziewczyn po raz drugi, jest najstarsza i dość agresywna. Ale ostatnio dostrzegłam zadowalające zachowania, zaczyna polizywać moje dłonie i w ogóle zrobiła się spokojniejsza, no i moje pytanie brzmi, od której zaczynać łączenie, nie chce od najsłabszej, najmniejszej...bo wiem, że zwyczajnie może zrobić jej krzywdę
Niamey - Wto Lis 22, 2011 00:50

marchewusia, a na jakiej podstawie uważasz, że jest wredna? Bo szczur w stosunku do człowieka może być zupełnie inny niż w stosunku do szczurów.
marchewusia - Wto Lis 22, 2011 10:53

Bardzo atakuje przez pręty wszystkie szczurki, próbowałam już ją łączyć z moimi kilka razy, niestety latało futro i pojawiały się ranki, nie wiem jak zacząć, żeby przekonać się, czy w ogóle jest sens :( dla mnie jest właśnie w miarę, choć tfu tfu nie zapeszać, coraz lepsza, chyba na starość, ale jest bardzo bojowa na inne szczury.
Niamey - Wto Lis 22, 2011 11:10

marchewusia, ale jak to rzuca się przez pręty? Jeśli jej klatka stoi tuż przy klatce innych szczurów lub one mają dostęp do jej klatki, gdy ona w niej jest, to wzmaga to agresywne zachowania.
Myślę, że powinnaś powoli i systematycznie łączyć ją np z alfą a potem resztą szczurów. Każdego dnia przez godzinę lub kilka możesz trzymać je np. w transporterze, dać sobie i im dużo czasu i nie przejmować się, że się biją, bo taka szczurza uroda ;)

marchewusia - Wto Lis 22, 2011 16:33

Łączyłam je wcześniej miesiąc, codziennie, regularnie i była dupa, aktualnie próbuję wywołać w niej pozytywne zachowania. A to przez pręty, chodzi że przy etapie zapoznawania się z zapachami innych szczurów, ,,atakuje" przez pręty każdą poruszającą się istotę w innej klatce. Dziś spróbuję od nowa cały proces :) spróbuję od mojej alfy,jak piszesz. Alfa nie będzie miała problemu, trochę poskacze po niej, potrzaska ogonem o podłogę i będzie ok po godzinie,ale właśnie ta wreduska, atakuje przy każdej możliwej okazji...
karola - Wto Lis 22, 2011 20:17

marchewusia napisał/a:
,,atakuje" przez pręty
Podstawą przy łączeniu jest neutralne, nieprzesiąknięte szczurzymi zapachami miejsce. Zwłaszcza przy agresywnym czy mocno terytorialnym szczurze. Takie wąchanie się przez pręty tylko wzmaga chęć pogonienia rywalki.
Niamey - Wto Lis 22, 2011 20:17

marchewusia, nie poddawaj się :) Ale z tymi prętami to nie jest zbyt dobry pomysł, bo po prostu większość szczurów zaatakuje obcego szczura przez pręty i to może wzmagać agresję.
marchewusia - Wto Lis 22, 2011 20:28

Próba znowu nieudana, po niecałych 5 minutach latało futro mojej alfy, po 10 rozdzieliłam, bo wybaczcie, ale ja nie potrafię patrzeć jak się kulają i jedna drugą gryzie. Co innego jak skaczą po sobie,ale jak taką cielesną krzywdę,wyrywanie futerka,albo ranki, to już mnie przerasta. A czy połączenie tej samicy z kastratem, będzie łatwiejsze?