Leczenie - Kłopoty skórne
wanna - Pon Lut 12, 2007 16:50
Ja też się dopiero dowiedziałam, że szczury na to chorują... ale teraz już nie wiem czy wierzyć vetom czy nie... a vetamectrin dostała przeciw świerzbowo, bo zasugerowałam, że wygląda mi to na początki świerzbu... ale moja wiedza nie jest książkowa i mogę czegoś nie wiedzieć... może źle zrobiłam....
PALATINA - Wto Lut 13, 2007 11:08
Dobrze zrobiłaś. Jeśli to jakieś pasozyty, to powinno je wybić, a jeśli objawy nie ustąpią, to pasożyty będę już wykluczone i trzeba będzie myśleć o czymś innym.
wanna - Nie Lut 18, 2007 23:07
Niby po drugim zastrzyku mniej się drapie i nie ma śladu czarnych kropek, ale za to martwi mnie jej gryzienie się i drapanie w okolicach narządów rozrodczych i u nasady ogona... Ona ma chyba wszystko naraz
wanna - Śro Mar 21, 2007 17:12
Prawdopodobnie drapanie Bezy jest spowodowane suchym powietrzem i alergią, która w okresie grzewczym się nasila. Zwłaszcza, że szczurki będące u mnie na przetrzymaniu zaczynały się drapać, a we właściwych domkach tego nie robią.
sylviah - Śro Mar 21, 2007 20:47
wanna, może przestań przez jakiś czas używać ściółki kukurydzianej i zobacz czy Beza mniej się drapie. Zauważyłam, że po ostatniej paczce moje ogony też zaczęły się drapać. Zmieniłam na inną i jest lepiej. Może to ona powoduje reakcję uczuleniową
wanna - Śro Mar 21, 2007 20:53
bardzo możliwe...
pani wet mi dzisiaj powiedziała, żeby nie stosować jako zastępczej ściółki ligniny, bo pyli jak się ją rwie... do tego mają zakaz polarków, bo się elektryzują i przyciągają kurz... także muszę troszkę pogłówkować...
iwona084 - Sob Mar 24, 2007 16:25 Temat postu: czarne kropki /strupki moj albinosek ma pod broda kilka dosc duzych czarnych kropek .niestety nie pozwala mi zobaczyc wiec nie wiem czy t o pasozyty ?
AngelsDream - Sob Mar 24, 2007 16:27
iwona084, a coś więcej o szczurku? Jego wiek? Przebyte wcześniej choroby?
Przenoszę do działu choroby.
Azi - Sob Mar 24, 2007 19:14
iwona084, okreslenie "czarne kropki pod brodą" jest mało dokładne. Skoro sama nie wiesz, czy to strupki, czy pasozyty, to jak my mamy wiedzieć nie widząc szczurka?
Określ proszę, czy to strupki, czy coś co się rusza i jak to dokładnie wygląda (rozmiar, kształt, grubość)
Ratata - Sob Mar 24, 2007 21:01
A może to tylko miejsca, z których wąsiska wyrastają? U jasnych szczurów one wyglądają czasem jak ciemniejsze punkty w sierści.
zywym_trudniej - Sob Mar 24, 2007 23:16
U moich szczurków świerzb zaczynał się właśnie pod brodą. Były to ciemne, wystające strupki, szczur sie ciągle w tym miejscu drapie. Więc niewykluczone że to ten właśnie pasożyt. Ivomectrim powinien załatwić sprawę, chociaż nie podawaj go mu dopóki nie zdiagnozujesz A no i uważaj w jakim wieku jest szczurek, gdyż ivomectrim w okresie wzrostu może być szkodliwy, jeśli się go poda dopyszcznie lub podskórnie. Szkoda że nie masz zdjęć może moglabym pomoc. Obserwuj czy sie drapie i jakby się drapał przejdź się do weta.
Anonymous - Nie Mar 25, 2007 11:08
Dzisiaj spojrzałam na śpiącego Filipa (najstarszy) i coś mnie zaniepokoiło: czarne paproszki na futerku i jakiś strup.
Wyjęłam go i przeraziłam się.
Całe ciało ma w strupach. Takich jakby świeżych, jak i zaschniętych.
W jednym miejscu wygląda to po prostu jak rościęcie.
Jestem cała przerażona.
Co ja mam zrobić w tej sytuacji?
Jest niedziela, lecznica pewnie zamknięta, wiem, że czynna w soboty, ale nie niedziele, chyba, że na życzenie czy coś...
Odizolować go nie mam nawet jak.
Wysmarowałam Solcoserylem, ale tego jest okropnie dużo.
Co ja mam robić....
Edit. Zadzwoniłam do lecznicy, ale nikt nie odbiera.....
AngelsDream - Nie Mar 25, 2007 11:30
Chyna, jesteś pewna, że to rany? A nie same strupki, ew. martwice?
Ratata - Nie Mar 25, 2007 11:41
Chyna, a te paproszki na pewno czarne? Nie ciemnoczerwone? Ruszają się? Jak nie widzisz, to weź szczura pod lupę i obadaj dokładnie, bo to wszoły mogą być...
Asaurus - Nie Mar 25, 2007 11:48
Drobnym grzebykiem wyczesz toto na białą kartkę wtedy przy mocnym świetle i bez uciekającego szczura obejrzyj co to na prawdę jest. Jak się rusza i ciemno pomarańczowe to wszoły, jak ciemno czerwone, nieruchliwe i różnych wielkości to strupki najprawdopodobniej od drapania się. To może być spowodowane alergią, przebiałczeniem lub pasożytami z tego co się orientuję.
|
|
|