To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Kłopoty skórne

wanna - Pon Lut 12, 2007 16:50

Ja też się dopiero dowiedziałam, że szczury na to chorują... ale teraz już nie wiem czy wierzyć vetom czy nie... a vetamectrin dostała przeciw świerzbowo, bo zasugerowałam, że wygląda mi to na początki świerzbu... ale moja wiedza nie jest książkowa i mogę czegoś nie wiedzieć... może źle zrobiłam....
PALATINA - Wto Lut 13, 2007 11:08

Dobrze zrobiłaś. Jeśli to jakieś pasozyty, to powinno je wybić, a jeśli objawy nie ustąpią, to pasożyty będę już wykluczone i trzeba będzie myśleć o czymś innym.
wanna - Nie Lut 18, 2007 23:07

Niby po drugim zastrzyku mniej się drapie i nie ma śladu czarnych kropek, ale za to martwi mnie jej gryzienie się i drapanie w okolicach narządów rozrodczych i u nasady ogona... Ona ma chyba wszystko naraz ;(
wanna - Śro Mar 21, 2007 17:12

Prawdopodobnie drapanie Bezy jest spowodowane suchym powietrzem i alergią, która w okresie grzewczym się nasila. Zwłaszcza, że szczurki będące u mnie na przetrzymaniu zaczynały się drapać, a we właściwych domkach tego nie robią.
sylviah - Śro Mar 21, 2007 20:47

wanna, może przestań przez jakiś czas używać ściółki kukurydzianej i zobacz czy Beza mniej się drapie. Zauważyłam, że po ostatniej paczce moje ogony też zaczęły się drapać. Zmieniłam na inną i jest lepiej. Może to ona powoduje reakcję uczuleniową :roll:
wanna - Śro Mar 21, 2007 20:53

bardzo możliwe...
pani wet mi dzisiaj powiedziała, żeby nie stosować jako zastępczej ściółki ligniny, bo pyli jak się ją rwie... do tego mają zakaz polarków, bo się elektryzują i przyciągają kurz... także muszę troszkę pogłówkować...

iwona084 - Sob Mar 24, 2007 16:25
Temat postu: czarne kropki /strupki
moj albinosek ma pod broda kilka dosc duzych czarnych kropek .niestety nie pozwala mi zobaczyc wiec nie wiem czy t o pasozyty ?

:mysza:

AngelsDream - Sob Mar 24, 2007 16:27

iwona084, a coś więcej o szczurku? Jego wiek? Przebyte wcześniej choroby?

Przenoszę do działu choroby.

Azi - Sob Mar 24, 2007 19:14

iwona084, okreslenie "czarne kropki pod brodą" jest mało dokładne. Skoro sama nie wiesz, czy to strupki, czy pasozyty, to jak my mamy wiedzieć nie widząc szczurka? ;)

Określ proszę, czy to strupki, czy coś co się rusza i jak to dokładnie wygląda (rozmiar, kształt, grubość)

Ratata - Sob Mar 24, 2007 21:01

A może to tylko miejsca, z których wąsiska wyrastają? U jasnych szczurów one wyglądają czasem jak ciemniejsze punkty w sierści.
zywym_trudniej - Sob Mar 24, 2007 23:16

U moich szczurków świerzb zaczynał się właśnie pod brodą. Były to ciemne, wystające strupki, szczur sie ciągle w tym miejscu drapie. Więc niewykluczone że to ten właśnie pasożyt. Ivomectrim powinien załatwić sprawę, chociaż nie podawaj go mu dopóki nie zdiagnozujesz :) A no i uważaj w jakim wieku jest szczurek, gdyż ivomectrim w okresie wzrostu może być szkodliwy, jeśli się go poda dopyszcznie lub podskórnie. Szkoda że nie masz zdjęć może moglabym pomoc. Obserwuj czy sie drapie i jakby się drapał przejdź się do weta.
Anonymous - Nie Mar 25, 2007 11:08

Dzisiaj spojrzałam na śpiącego Filipa (najstarszy) i coś mnie zaniepokoiło: czarne paproszki na futerku i jakiś strup.

Wyjęłam go i przeraziłam się.

Całe ciało ma w strupach. Takich jakby świeżych, jak i zaschniętych.
W jednym miejscu wygląda to po prostu jak rościęcie.

Jestem cała przerażona.

Co ja mam zrobić w tej sytuacji?
Jest niedziela, lecznica pewnie zamknięta, wiem, że czynna w soboty, ale nie niedziele, chyba, że na życzenie czy coś...

Odizolować go nie mam nawet jak.
Wysmarowałam Solcoserylem, ale tego jest okropnie dużo.

Co ja mam robić.... ;(

Edit. Zadzwoniłam do lecznicy, ale nikt nie odbiera..... ;(

AngelsDream - Nie Mar 25, 2007 11:30

Chyna, jesteś pewna, że to rany? A nie same strupki, ew. martwice?
Ratata - Nie Mar 25, 2007 11:41

Chyna, a te paproszki na pewno czarne? Nie ciemnoczerwone? Ruszają się? Jak nie widzisz, to weź szczura pod lupę i obadaj dokładnie, bo to wszoły mogą być...
Asaurus - Nie Mar 25, 2007 11:48

Drobnym grzebykiem wyczesz toto na białą kartkę wtedy przy mocnym świetle i bez uciekającego szczura obejrzyj co to na prawdę jest. Jak się rusza i ciemno pomarańczowe to wszoły, jak ciemno czerwone, nieruchliwe i różnych wielkości to strupki najprawdopodobniej od drapania się. To może być spowodowane alergią, przebiałczeniem lub pasożytami z tego co się orientuję.