To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Kolby - temat ogólny

mal_a - Pon Lip 28, 2008 12:29

Kolby jak i Gerbery są tylko jako dodatek. Maluchy by je pewnie preferowały zamiast karmy ale raczej za zdrowe to mi się nie wydaje.

Czy też wam się wydaje, że te kolby bekonowe z Vitapolu strasznie śmierdzą? Czy to u mnie w sklepie są jakieś lewe?
I nie, że bekonem, tylko plastikiem jakimś. A ogony jak tylko wyczują, to dostają kręćka.

ciacho - Pon Lip 28, 2008 13:14

nigdy nie miałam bekonowych, sama robie im często kolby, ostatnio zrobiłam im z ziarnami które smierdzą jak maga :/ cały pokuj smierdzi, nawet ich odchody, ale te ziarna wspomagaja trawienie więc troszke schudły (chyba jedyny plus tego)
Nisia - Pon Lip 28, 2008 13:56

mal_a napisał/a:
Kolby jak i Gerbery są tylko jako dodatek. Maluchy by je pewnie preferowały zamiast karmy ale raczej za zdrowe to mi się nie wydaje.

Co do Gerberów to się nie zgodzę.
Gerbery są zdrowe, o ile dobrze dobrane. Oczywiście, jęsli za dużo daje się ziemniaczanych, mięsnych i innych kalorycznych, szczury mogą przytyć.
Ale... Gerbery są robione z myślą o małych dzieciach i produkty użyte do ich wykonania oraz produkty finalne muszą spełniac restrykcyjne normy. Dlatego uważam, że mięso w Gerbarkach, warzywa i owoce są często lepszej jakości, niż te, które w postaci surowej leżą w sklepie.

Natomiast kolby, owszem, jako dodatek. Odkąd kupiłam JR Farm, tylko te kolby lubię. Bo Vitapolowe śmiedzą, ja wiem, klejem? A np. kolby z miętą pieprzową JR Farm pachną tylko ziołami, a ziaren mają raczej mało... większość to zioła, zioła, zioła.

ciacho - Pon Sie 11, 2008 22:15

dawaliście gryzoniom kolby z lucerny? ostsnio takie kupilam ale nawet jej nie ruszyli
Natalia - Pon Sie 11, 2008 22:20

Bo ogony najczęściej lucerny nie znoszą ;) .
nutaka - Wto Sie 12, 2008 09:19

a u mnie pół z lucerny jest zjedzone, oczywiscie to pół było jedzone baaardzo dłuuugo...
ciacho - Wto Sie 12, 2008 12:59

no cóż u mnie nawet nie ruszyły, wiec jeśli ktos chce kolby to oddam, Stargard Szczeciński lub Gdańsk Oliwa :)
Mrówa - Sob Sie 23, 2008 15:51

Pazurka kolb nie rusza...Próbowałam wiele smaków..Tylko kasę wydałam ^^
Teraz wisi miodowa,kokosowo-różana,kokosowa,bekonowa,orzechowa...Czasem podgryzie sobie sobie kokosowo-różaną ,a resztę ma w głębokim poważaniu. Wiszą sobie ,bo może kiedyś skosztuje...

nutaka - Sob Sie 23, 2008 17:30

MrĂłwcia, moje na początku kolb tez nie tykały ale pozniej się nauczyły :P
Bema - Sob Sie 23, 2008 18:43

A ja zapytam ten vitapol to jest ok w miarę? Czy to nie ta firma od robaczków i pajęczynek w opakowaniach? jakiej firmy kolby są najbogatsze w składniki odżywcze?
Mrówa - Sob Sie 23, 2008 19:50

Taaak to ta firma od robaczków.Ale zaraz zaraz! Nie firma! To zależy od warunków przechowywania!
Loreley - Śro Paź 22, 2008 12:03

Ja kupuję najczęściej bekonowe, orzechowe i owocowe :] Taką kolbę szczurek najczęściej zjada w ciągu 2 - 3 dni :) A wiecie, że są nawet "lody rożki" dla szczurów?
Layla - Śro Paź 22, 2008 12:06

Loreley, wiemy, sam syf i chemia :]
Bema - Śro Paź 22, 2008 12:25

Loreley napisał/a:
"lody rożki" dla szczurów?
Ja nie wiedziałam...A tak z ciekawości, pomijając, że syf i chemia, to o jakim smaku? I na zimno? Czy ciepłe lody ? :shock:
Layla - Śro Paź 22, 2008 13:35

Nie, te lody mają formę kolby, posklejane ziarna i wafelek, często barwiony. Ja moim nie daję takich rzeczy, jedynie kolbę kokosowo-różaną raz na jakiś czas. Nie uważam, żeby był to pełnowartościowy pokarm.