Odżywianie - Kolby - temat ogólny
mal_a - Pon Lip 28, 2008 12:29
Kolby jak i Gerbery są tylko jako dodatek. Maluchy by je pewnie preferowały zamiast karmy ale raczej za zdrowe to mi się nie wydaje.
Czy też wam się wydaje, że te kolby bekonowe z Vitapolu strasznie śmierdzą? Czy to u mnie w sklepie są jakieś lewe?
I nie, że bekonem, tylko plastikiem jakimś. A ogony jak tylko wyczują, to dostają kręćka.
ciacho - Pon Lip 28, 2008 13:14
nigdy nie miałam bekonowych, sama robie im często kolby, ostatnio zrobiłam im z ziarnami które smierdzą jak maga cały pokuj smierdzi, nawet ich odchody, ale te ziarna wspomagaja trawienie więc troszke schudły (chyba jedyny plus tego)
Nisia - Pon Lip 28, 2008 13:56
mal_a napisał/a: | Kolby jak i Gerbery są tylko jako dodatek. Maluchy by je pewnie preferowały zamiast karmy ale raczej za zdrowe to mi się nie wydaje. |
Co do Gerberów to się nie zgodzę.
Gerbery są zdrowe, o ile dobrze dobrane. Oczywiście, jęsli za dużo daje się ziemniaczanych, mięsnych i innych kalorycznych, szczury mogą przytyć.
Ale... Gerbery są robione z myślą o małych dzieciach i produkty użyte do ich wykonania oraz produkty finalne muszą spełniac restrykcyjne normy. Dlatego uważam, że mięso w Gerbarkach, warzywa i owoce są często lepszej jakości, niż te, które w postaci surowej leżą w sklepie.
Natomiast kolby, owszem, jako dodatek. Odkąd kupiłam JR Farm, tylko te kolby lubię. Bo Vitapolowe śmiedzą, ja wiem, klejem? A np. kolby z miętą pieprzową JR Farm pachną tylko ziołami, a ziaren mają raczej mało... większość to zioła, zioła, zioła.
ciacho - Pon Sie 11, 2008 22:15
dawaliście gryzoniom kolby z lucerny? ostsnio takie kupilam ale nawet jej nie ruszyli
Natalia - Pon Sie 11, 2008 22:20
Bo ogony najczęściej lucerny nie znoszą .
nutaka - Wto Sie 12, 2008 09:19
a u mnie pół z lucerny jest zjedzone, oczywiscie to pół było jedzone baaardzo dłuuugo...
ciacho - Wto Sie 12, 2008 12:59
no cóż u mnie nawet nie ruszyły, wiec jeśli ktos chce kolby to oddam, Stargard Szczeciński lub Gdańsk Oliwa
Mrówa - Sob Sie 23, 2008 15:51
Pazurka kolb nie rusza...Próbowałam wiele smaków..Tylko kasę wydałam
Teraz wisi miodowa,kokosowo-różana,kokosowa,bekonowa,orzechowa...Czasem podgryzie sobie sobie kokosowo-różaną ,a resztę ma w głębokim poważaniu. Wiszą sobie ,bo może kiedyś skosztuje...
nutaka - Sob Sie 23, 2008 17:30
MrĂłwcia, moje na początku kolb tez nie tykały ale pozniej się nauczyły
Bema - Sob Sie 23, 2008 18:43
A ja zapytam ten vitapol to jest ok w miarę? Czy to nie ta firma od robaczków i pajęczynek w opakowaniach? jakiej firmy kolby są najbogatsze w składniki odżywcze?
Mrówa - Sob Sie 23, 2008 19:50
Taaak to ta firma od robaczków.Ale zaraz zaraz! Nie firma! To zależy od warunków przechowywania!
Loreley - Śro Paź 22, 2008 12:03
Ja kupuję najczęściej bekonowe, orzechowe i owocowe Taką kolbę szczurek najczęściej zjada w ciągu 2 - 3 dni A wiecie, że są nawet "lody rożki" dla szczurów?
Layla - Śro Paź 22, 2008 12:06
Loreley, wiemy, sam syf i chemia
Bema - Śro Paź 22, 2008 12:25
Loreley napisał/a: | "lody rożki" dla szczurów? | Ja nie wiedziałam...A tak z ciekawości, pomijając, że syf i chemia, to o jakim smaku? I na zimno? Czy ciepłe lody ?
Layla - Śro Paź 22, 2008 13:35
Nie, te lody mają formę kolby, posklejane ziarna i wafelek, często barwiony. Ja moim nie daję takich rzeczy, jedynie kolbę kokosowo-różaną raz na jakiś czas. Nie uważam, żeby był to pełnowartościowy pokarm.
|
|
|