To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Starość - opieka, pielęgnacja straszych szczurów

Layla - Wto Lut 05, 2008 10:17

Rzeczywiście Roboran H daje bardzo dobre efekty, warto stosować i to nie tylko u starszych szczurków.
Nisia - Wto Lut 05, 2008 10:18

Layla napisał/a:
Rzeczywiście Roboran H daje bardzo dobre efekty, warto stosować i to nie tylko u starszych szczurków.

Tak, pomaga na włosy, pazurki, być może wzmacnia też kości (wszak to mieszanka minerałów). Dodatkowo ładnie wzmacnia zbyt białe ząbki.

Layla - Wto Lut 05, 2008 10:21

Zainteresowanych Roboranem H odsyłam do tematu http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=2118
Ninek - Pią Gru 19, 2008 19:38
Temat postu: Słabe łapki - starość
Moja Solisia ma niespełna 31 miesięcy. 4 listopada przeszła bardzo ciężką operacje usuwania dużych guzów, sztuk 3 (łagodne gruczolaki sutka), jak na swój wiek zniosła ją bardzo dobrze i szybko doszła do siebie.
Przed operacją mimo wielkich guzów bardzo utrudniających funkcjonowanie, Solisia wspinała sie bez najmniejszego problemu po prętach. Obecnie wspinanie nie wchodzi kompletnie w gre. Łapki są bardzo słabe i choć babuleńka bardzo sie stara czasami wspinać, nie wychodzi jej i sie przewraca. Chodzi dość nisko, brzuszkiem szura po ziemi.
Łapki nie są bolesne, zwyrodnienia zostały wykluczone, mięśnie są bardzo znikome.
Zdaje sobie sprawe z tego, że nie będzie już chodziła tak, jak przed operacją, ale nie chciałabym aby doszło do tego, że łapki całkiem odmówią współpracy.
Jest jakaś możliwość aby wzmocnić jej nóżki? Jakieś masaże albo coś podobnego?

Podobnego tematu nie znalazłam

olennnkaaa - Wto Mar 31, 2009 15:19

Moja Wu-wei ma podobny problem, tylko, że nie miała żadnej operacji - ma 2 latka i 7 miesięcy, i jakby... hmmm. jak biega, i spaceruje to normalnie. ale nie umie się w ogóle wspinać, jakby jej tylnie (bo z przednimi jest ok) łapki były osłabione do tego stopnia, że nie umie na nich się oprzeć :(
Oli - Wto Mar 31, 2009 23:01

olennnkaaa napisał/a:
ale nie umie się w ogóle wspinać, jakby jej tylnie (bo z przednimi jest ok) łapki były osłabione do tego stopnia, że nie umie na nich się oprzeć :(
prawo wieku niestety :glaszcze:
Biała - Śro Kwi 01, 2009 01:00

[quote="Oli"]
olennnkaaa napisał/a:
ale nie umie się w ogóle wspinać, jakby jej tylnie (bo z przednimi jest ok) łapki były osłabione do tego stopnia, że nie umie na nich się oprzeć :(

To dokładnie tak samo co zaobserwowałam u mojej szczurzu, i kurcze martwi mnie to bo nie wiem w jakim wieku ona jest ja ją znalazłam rok temu wyglądała mi na ok 4 mce ( ale nie wiem) I teraz się zastanawiam czy isc z tym do wet...

Anonymous - Śro Kwi 01, 2009 09:39

Biała, wiek potrafi się bardzo róznić, wiele zależy od ogólnej kondycji organizmu, od genetyki.

Czasem trzylatki wyglądaja na 1,5, czasem 1,5 wygląda jak tuż przez śmiercią. Nic z tym niestety nie zrobisz, ale dla lepszych wyników zdrowotnych właśnie warto kupowac od hodowców, adoptować, a nie kupować w sklepie. :)

Biała - Śro Kwi 01, 2009 16:46

Szczurzu znalazłam wyrzuconą na nasypie kolejowym :) I to była moja pierwsza szczurzyca dlatego trudno mi okreslic w jakim była wieku.
olennnkaaa - Śro Kwi 01, 2009 22:26

Mi się zawsze myli rok przygarnięcia Wu-wei. Przygarnęłam ją w 2006 a zawsze mam wrażenie, że w 2005 :P

Rozumiem, że to taki wiek, ale mimo to robi mi się smutno, gdy widzę, że się biedactwo moje męczy :( mam oczywiście wszystko nisko rozłożone, żeby sie nie musiała wspinać, mimo to, często widzę, że próbuje biegac jak dawniej ^^ :P

Oli - Pią Kwi 03, 2009 13:01

olennnkaaa napisał/a:
mimo to, często widzę, że próbuje biegac jak dawniej ^^ :P
to oznacza, że wcale tak się nie męczy jak Ci się wydaje. :wink: Mój Rysio też człapał i miał problemy z nogami, ale dzielnie wszędzie tuptał i nawet próbował wskakiwać na niższe półki/domek etc.
ciacho - Nie Kwi 05, 2009 10:32

Co do wieku to jakie są oznaki "przed śmierci"? Martwie się o Odysa :/ jego ogonek traci po mału łuski, sierść przy ogonku znacznie zrobiła się rzadsza, zrobił się bardziej kościsty, często piszczy jak go się nie złapie z wielką delikatnością, większość doby leży w hamaku i często spi, rusza się z 1h dziennie nom choć czasem dochodzi do 2h, ale i tak już nie jest taki szybki i sprawny :/ , ma 1,5 roku.

Czy jest w bardzo zaawansowanej fazie starości?

[ Komentarz dodany przez: Hally: Nie Kwi 05, 2009 10:38 ]
scaliłam z bardziej pasującym tematem.

Anonymous - Nie Kwi 05, 2009 12:18

Moj stary za mies skonczy umownie 2 lata biega, skacze itd. ale jest powolniejszy. Jak chodzi to bardziej niz zwykle zarzuca biodrami, a jak wchodzi do koszykow czy na polki to wolniej niz kiedys i czasem musi sobie pomagac przednimi lapkami. Jak chce to skacze po polkach, bije sie i biega. Czy to pierwsze oznaki starosci?
Anonymous - Nie Kwi 05, 2009 12:33

Scaliłam oba tematy dotyczące starości.
wanna - Wto Kwi 14, 2009 03:51

takie "zarzucanie biodrami" w sensie "zataczanie się" / przechylanie ciałka w jedną stronę może być równie dobrze oznaką reumatyzmu, lub nawet jakiejś choroby neurologicznej. Przy reumatyzmie stosuje się masaże nóżek i nie dopuszcza się do ich wyziębienia. Jeśli natomiast przy dotyku szczurcia piska, to znaczy, że ją te nóżki bolą, więc przydałoby się skonsultować z weterynarzem.