Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 13:39
L., oj, nie byłabym taka pewna, że nie musimy, jak ktoś się uprze, może zrobić problemy.
L. - Śro Mar 06, 2013 13:41
ja to nawet nie wiem o jakie hasło chodzi i jakiego autora.
ja to traktuje tak, że każdy sobie może takie zdanie sklecić, bo się rymuje, nawet dziecko.
to jest tak jakby ktoś kazał mi płacić za to, że wykorzystuję lub mówię, że "nie taki diabeł straszny, jak go malują".
według mnie wystarczy się upewnić, iż nie jest to opatentowane.
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 13:43
L., to hasło obmyślone na potrzeby bannerów i plakatów SPS, więc to nie do końca tylko rymowanka moim zdaniem.
L. - Śro Mar 06, 2013 13:51
Off-Topic: | AngelsDream, nawet nie wiedziałam ;p |
Pyl - Śro Mar 06, 2013 15:31
AngelsDream, no to prosta sprawa - albo dostaniemy zgodę i umieścimy albo skorzystamy z Twojego
Ktoś ma dobre układy z SPS czy mam pisać do nich?
Starsza Pani - Śro Mar 06, 2013 16:34
Moje uwagi w środku, oczywiście do dyskusji. Ale ogólne zasady takich ulotek to pisanie prostym językiem bez zdań złożonych i trudnych słów .
Ja jestem przeciwniczką rymowanek , bo to nie wygląda poważnie.
AngelsDream napisał/a: | AD przyszło i klaszcze:
https://docs.google.com/document/d/1h1kbNoqCIMbN4kjchdiHmcWukipN_QukDOc4K0TXSbQ/edit?usp=sharing
SZCZURY SĄ STADNE
Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba je trzymać minimum w parach (nie w parach a DWA - para to w języku potocznym kobieta i meżczyzna) lub większych grupach jednej płci.
Jeśli chcemy posiadać stado złożone z samic oraz samców, któraś z płci musi zostać wykastrowana. Tej informacji bym nie dawała, bo ona zamiast rozwiewać, generuje wątpliwości.
Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja. Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt żyjących samotnie. Nie "na rzecz zwierząt żyjących samotnie" a na rzecz zwierząt nie potrzebujących towarzystwa osobników swojego gatunku np chomik, kot, pies. Bo zwierzę żyjące samotnie to nie to samo
SZCZURY POTRZEBUJĄ DUŻEJ KLATKI ORAZ RUCHU może jednak osobno, bo to dwie różne rzeczy; zmieniłam kolejność
Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 70/40/70 centymetrów. Żaden wymiar klatki nie może być mniejszy niż 40 centymetrów. Może dodać info o kalkulatorze
Tego poniżej bym nie dawała w tym punkcie, można dać ogólną charakterystykę szczurów na początek.
Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz wymagające odpowiedniej dawki ruchu – także wybiegów.
Zanim przygarniesz szczury pod swój dach, zaplanuj, gdzie postawisz klatkę oraz to, w jaki sposób ją urządzisz. I kup klatkę i wyposażenie i jedzenie i ściółkę ...
SZCZURY WYMAGAJĄ ZRÓŻNICOWANEJ DIETY
Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii ich dieta powinna być starannie zbilansowana. to ta dieta ma być zbilansowana czy zróżnicowana . Ni emówiąc o tym, że zbilansowana to trudne słowo. Może - Szczury wymagają odpowiedniego żywienia
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz niewielka ilość nietłustego mięsa.
Produkty przyprawione, solone, znacznie przetworzone, jak również słodycze czy powszechne używki co to są powszechne używki - bo dla mnie oprócz kawy i herbaty to alkohol i papierosy, wiec produkty nie kojarzące z karmieniem nimi zwierząt nie mogą być podawane szczurom.
SZCZURY POWINNY BYĆ POD OPIEKĄ WETERYNARZA SPECJALISTY ja bym tu dała weterynarza, który specjalizuje się w leczeniu gryzoni, bo specjalista to trochę za mało
Szczury przeciętnie żyją trochę ponad dwa lata. To raczej chorowite, a przez to drogie w utrzymaniu zwierzęta.
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób zawczasu zadbaj o kontakt do specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni weterynarza.
SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ? trochę zmieniłam, trzeba to doprecyzować, bo nie mam pojęcia o numerach itd; ale należy podać prosty sposób na sprawdzenie czy ktoś jest hodowcą czy rozmnażaczem
Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach.
Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem od pseudo hodowli.
Jeśli masz nasz wątpliwość czy kupujesz szczura z hodowli , zapytaj o numer rejestracyjny hodowli lub sprawdź w spisie hodowców .
Legalnie działającym na terenie Polski związkiem hodowców szczurów jest SHSRP i na jego stronie (adres) można znaleźć spis legalnych hodowli.
SZCZURY – SKĄD CZERPAĆ INFORMACJE?
Dostępne na rynku książki, które są poradnikami chowu szczurów, często zawierają informacje przestarzałe lub pomijają istotne kwestie.
Z tego powodu, jeśli chciałbyś forma męska? Na tym forum mężczyzn prawie nie ma, więc jeśli już to żeńska albo forma która omija problem płci się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo chcesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów.
forum.szczury.biz
szczury.org
Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów będziesz mógł upewnić się, że szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie.
Teksty pisane pierwotnie w poziomym układzie worda dla strony A4 dla trzech kolumn. |
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 16:40
Starsza Pani, zapoznam się ze wszystkimi i odniosę.
Co do rymowanek, mnie nie przekonują, ale mogę nad nimi popracować.
pszczoła - Śro Mar 06, 2013 16:57
kurczę, mnie też rymowanki nie przekonują...
Miałam wizję o której już rozmawiałyśmy, że szczury na fotce same się reklamują, same za siebie mówią. Np. 2 szczury trzymające lub opierające się o tabliczkę z hasłem "Jesteśmy stadne", "Potrzebujemy dużej klatki", itp.
[ Dodano: Sro Mar 06, 2013 17:07 ]
Pyl napisał/a: |
Odnośnie formy, zrobiłam sobie model ulotki i wydaje mi się, że nie warto zwijać w harmonijkę tylko tak "do wewnątrz" - wtedy żadne tematy nie są "po gorszej stronie". I mam dwie wersje rozmieszczenia tematów, jak zrobię rysunek to wrzucę do dyskusji, nie umiem tego opisać słownie. |
Składana tak jak ta fretkowa? Wg mnie to fajna opcja. Jedynie bym zmieniła układ: Po otwarciu ulotki z tyłu mamy: strona "tytułowa", strona z SHSRP i adresami do forów, strona nr 4 tekstów (z dwoma mniejszymi tematami). Kolejnością otwierania wg mnie nie ma co się przejmować, bo i tak zazwyczaj człowiek zaczyna "od początku". A przynajmniej ja
no ale, tu znowu dyskutujemy o formie, która owszem jest ważna ale musimy mieć najpierw tekst, hasła i zdjęcia.
Źródła wiedzy: adresy for itp. wrzuciłabym na stronę ostatnią, razem z logo SHSRP.
Termin nadsyłania zdjęć: załóżmy że maksymalnie do 16 marca, czyli 1,5 tygodnia
Pyl - Śro Mar 06, 2013 17:16
No trudno, jak większość będzie przeciwna to nie będę napierać. Tylko jeśli chcemy hasła na "szczurze transparenty" to muszą być krótkie, czyli też nie takie jak obecnie.
Do uwag w tekście się nie odniosę (muszę lecieć do weta), ale wstawiam jak mi się "widzi" ulotka - do ogólnej krytyki. Teksty są niemal w pełni "copy & paste" od AD, bez rozbierania. Zdjęcia przypadkowe.
Układ stron jak w propozycji powyżej, z tym, że nadal mam wątpliwość, którą miałam wcześniej (zamiana miejscami stadności i opieki?)
Ogólnie chciałabym, aby zdjęcia nie miały tak ostrych krawędzi, tylko "przenikały", oraz myślałam o wydzieleniu tekstów w ramkach (ale jak już to namalowałam to brzydko wyglądało - być może to kwestia narzędzia, bo robię to w Visio )
Przepraszam, że w formie załącznika, ale nie mam czasu wystawiać w necie.
/Edit
pszczółka, a nie za długo? Będzie 10 dni do końca.
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 17:38
Cytat: | Szczury to zwierzęta aktywne, ciekawskie oraz wymagające odpowiedniej dawki ruchu – także wybiegów.
Zanim przygarniesz szczury pod swój dach, zakup odpowiednio dużą klatkę wraz z koniecznym wyposażeniem, zapas ściółki oraz jedzenia.
SZCZURY SĄ STADNE
Szczury są zwierzętami stadnymi, co oznacza, że trzeba posiadać przynajmniej dwa lub więcej jednej płci. Nie wierz w mity, według których samotny szczur lepiej się oswaja. Jeśli nie masz warunków na przynajmniej dwa szczury, zrezygnuj ze szczurów na rzecz zwierząt, które nie wymagają towarzystwa swojego gatunku.
SZCZURY POTRZEBUJĄ DUŻEJ KLATKI
Klatka szczurów powinna być odpowiednio duża. Minimalne wymiary klatki dla dwóch szczurów to 70/40/70 centymetrów. Żaden wymiar klatki nie może być mniejszy niż 40 centymetrów.
SZCZURY WYMAGAJĄ ODPOWIEDNIEJ DIETY
Szczury to zwierzęta wszystkożerne, jednak wbrew obiegowej opinii ich jadłospis powinien być starannie zaplanowany.
Podstawą prawidłowej diety szczurów powinny być ziarna zbóż oraz inne produkty zbożowe, świeże i suszone warzywa, jak również zioła, owoce oraz niewielka ilość nietłustego mięsa.
Produkty przyprawione, solone, znacznie przetworzone, jak również słodycze czy kawa lub alkohol NIE mogą być podawane szczurom.
SZCZURY WYMAGAJĄ OPIEKI WETERYNARZA SPECJALIZUJĄCEGO SIĘ W LECZENIU GRYZONI
Szczury średnio żyją trochę ponad dwa lata. To raczej chorowite, a przez to drogie w utrzymaniu zwierzęta.
Aby Twoje szczury jak najdłużej cieszyły się dobrym zdrowiem oraz były leczone i diagnozowane w odpowiedni sposób zawczasu zadbaj o kontakt do specjalizującego się w leczeniu chorób gryzoni weterynarza.
SZCZURY – SKĄD JE WZIĄĆ?
Podobnie jak w przypadku innych zwierząt domowych, czyli psów i kotów, szczury możemy adoptować od osób prywatnych lub stowarzyszeń albo kupić w hodowlach Ważne, aby umieć odróżnić prawdziwą hodowlę, sprzedającą zwierzęta z rodowodem i udokumentowanym pochodzeniem od pseudohodowli.
Jeśli masz wątpliwość, czy kupujesz szczura z hodowli, zapytaj o numer rejestracyjny hodowli lub sprawdź w spisie hodowców.
Legalnie działającym na terenie Polski związkiem hodowców szczurów jest SHSRP i na jego stronie http://shsrp.pl/ można znaleźć spis legalnych hodowli.
SZCZURY – SKĄD CZERPAĆ INFORMACJE?
Dostępne na rynku książki, które są poradnikami chowu szczurów, często zawierają informacje przestarzałe lub pomijają istotne kwestie.
Z tego powodu, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o szczurach, szukasz porady albo pragniesz podzielić się swoimi spostrzeżeniami, warto udać się na jedno z dwóch ogólnopolskich forów dotyczących szczurów.
http://forum.szczury.biz/
http://szczury.org/
Dzięki rozmowom z doświadczonymi opiekunami szczurów możesz także upewnić się, że szczury to zwierzęta właśnie dla Ciebie. |
mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 17:45
Podpunkt o weterynarzu jest, moim zdaniem, nie do końca zrozumiały, szczególnie dla osób postronnych. Nie mam do końca pomysłu, jak go zmienic...
Reszta wydaje się być ok - zwięzła, prosta i na temat.
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 17:49
mmarcioszka, co jest niejasne?
mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 17:54
AngelsDream, może źle się wyraziłam - ja rozumiem, o co chodzi, ale gdybym była "zielona" i przeczytała to w ulotce nie trafiło by do mnie, jako potencjalnego odbiorcy.
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 18:01
mmarcioszka, a jak Ty byś to ujęła?
Karena - Śro Mar 06, 2013 18:04
Cytat: | Szczury średnio żyją trochę ponad dwa lata. To raczej chorowite, a przez to drogie w utrzymaniu zwierzęta. |
ja bym bardziej napisała, że:
"(...) To potencjalnie chorowite, a przez to kosztowne w utrzymaniu zwierzęta."
Drogie nie brzmi tu dobrze.
Ale przekaz mi się podoba. Jasno, zwięźle i na temat.
A może by dodać, że mamy na forum nawet listę polecanych weterynarzy szczurzych?
|
|
|