W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMCE - łączenie samców w różnym wieku
spiryt009 - Nie Paź 23, 2011 18:42
No klopoty mam z transportem do kolobrzegu ; / jakbym mieszkal w wiekszym miescie by bylo latwiej ... No ale tam sa nie dawno urodzone te maluchy i teraz bym w tym sklepie rozpatrzyl po swojemu czy widze jąderka czy nie ... i wtedy zaczne sie zastanawiac ..
Urwanie glowy...
Karena - Nie Paź 23, 2011 18:47
spiryt009, Jestem z Poznania. jest tlk Poznań-Kołobrzeg więc jak załatwisz transport do Poznania mogę Ci go odebrać z pkp skądśtam i 'nadać' dalej Mogę pomóc. Spokojnie nie Ty pierwszy i nie ostatni kombinujesz z transportem.
Ja swoje szczury dwa razy konduktorką odbierałam więc luz, serio.
pszczoła - Nie Paź 23, 2011 19:20
spiryt009, ja mogę Ci przewieźć szczura np. z Poznania do Gryfic, skąd do Kołobrzegu jest rzut beretem. Jak widzisz, da się załatwić transport tylko trzeba chcieć
spiryt009 - Nie Paź 23, 2011 20:01
oOo widzę , że są tak życzliwi ludzie którzy łączą się w mój problem . Doceniam to , a więc z poznania duzo szczurkow teraz jest to jakiegos ogarne i mi go ktos do kolobrzegu dowiezie tak : D bardzo bylbym wdzieczny
wojsza - Nie Paź 23, 2011 20:30
Wystarczy wiedzieć gdzie popytać
Karena - Nie Paź 23, 2011 20:34
spiryt009, Nie wiem czemu w każdym poście używasz określeń 'kłopot' , 'problem' itp. Tosz to normalna rzecz do zrobienia.
spiryt009 - Nie Paź 23, 2011 21:04
nie taka normalna malo osob moze mi szczurka przywiez z konca Polski do kolobrzegu ...
Karena - Nie Paź 23, 2011 21:06
spiryt009, oj bardzo dużo. wszystkie moje jechały przez pół polski.
W dziale transportowym się ogłoś.
Nisia - Nie Paź 23, 2011 22:07
spiryt009, po pierwsze: czemu nie warto kupowac sklepów w zoologach? Z jednej strony choroby, ale to, co przede wszystkim wyróżnia szczurki z zoologa, to brak socjalizacji za młodu (nikt nie dba o to, aby maniunie szczurki oswajać), a to z kolei przeszkadza w późniejszym oswajaniu. Owszem, szczurka z zoologa można oswoić, ale w porównaniu ze szczurkiem socjalizowanym za młodu, to nigdy nie będzie "to". Chyba, że się cud stanie.
Zaadoptuj sobie szczurka socjalizowanego już od pierwszych dni życia, a zobaczysz różnicę. Nie znam nikogo, kto by miał szczurki z zoologa, a potem z adopcji, i nie widział różnicy.
Co do transportu - transport znaleźć da się, to nie problem. Jeśli nie na tym forum, poszukaj na forach kocich i psich (miau.pl, dogomania). Tam system transportowy jest rozwinięty bardziej niż tutaj. Jeden szczurek przyjechał do mnie z pomocą transportu z miau.pl. To, że ktoś ma koty, nie oznacza, że nie może przewieźć gryzonia - potrzebuje tylko zwykle transporterka dla niego. Ale to przecież też można załatwić.
Jeśli zaś chodzi o szczurki żyjące samotnie. Mam książkę o psychologii szczurów (po angielsku, jak by ktoś był zainteresowany). Tam jest napisane, iż pewne doświadczenia wykazały, że szczurki samotne źle się rozwijają psychologicznie, społecznie i intelektualnie. Na przykład mają mniejsze mózgi. Pomijając, że zapominają szczurzych zachowań i potem próba połączenia dorosłego samotnego ze stadem wymaga czasem nauczenia tego samotnego wszystkiego od początku - taka nauka "jak być szczurem, jak się szczury komunikują, jak żyć w stadzie". Oczywiście, tej nauki musi się podjąć nowe stado.
Człowiek nie iska tak jak szczur (ba, nawet nie umie podrapać tak jak szczur), nie umie komunikowac się ultradźwiękami (podstawowy sposób komunikowania się szczurów, a to są bardzo gadatliwe stworzonka), nie będzie spał na kupce ze szczurem w domku w klatce. Ergo - człowiek nigdy nie zastąpi szczurowi innego szczura. Są szczury, które wybierają samotność, ale dajmy szczurowi wybrać samemu, jak chce. Nie wybierajmy za niego, bo nie potrafimy z nim porozmawiać i nie wiemy, czego potrzebuje.
spiryt009 - Nie Paź 23, 2011 22:11
Dobra zaufam wam i nie kupie jutro tego malca z zoologa i poczekam tu ale jesli do świąt nie bede miec stąd szczura to się obrażę; PP
Ale skoro ktos tam napisal , ze z poznania transport moze ogarnac a z poznania czesto są szczurasy wiec da rade przezyc xd wszystko i raczej sie doczekam jakiegos slodziaka xd
Nisia - Nie Paź 23, 2011 22:15
Jak się tylko sam dobre rozejrzysz, to zwykle w przeciagu tygodnia szczury trafiają do nowego domu. Ale to musisz sam dobrze po necie poszukać, nikt tego za Ciebie nie zrobi.
jolaada - Nie Paź 23, 2011 22:24
spiryt009 cała ta akcja z szukaniem ogłoszeń, podejmowanie decyzji, czekanie, rozmowy to wszystko jest super. Później szukanie okazji na transport (moje przyjechały z Warszawy okazją z forum świnkowego, z Kłodzka ciężarówką, inne pociągiem).Warto dla tak wypieszczonych maluchów. I mam ich zdjęcia od narodzin prawie. Warto...
spiryt009 - Nie Paź 23, 2011 22:51
No ok , a inne strony ze szczurami ? bo szczury org to juz tam napisalem ale tam kiepsko cos teraz ;p
pszczoła - Nie Paź 23, 2011 22:53
spiryt009 - Nie Paź 23, 2011 23:12
Ciezko ;p Jak ktos moze to niech mi pomoze przy okazji znalesc ;p
|
|
|