To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Rasowy czy z zoologa?

Oli - Pią Lut 18, 2011 16:57

szkoda, że Michał milczał i nie naprostował tej pani, bo wtedy miałoby to sens, a tak zwykłą relacja ze zwykłych plotek. :(
Niamey - Pią Lut 18, 2011 16:59

Szkoda, że mnie tam nie było :>
AngelsDream - Pią Lut 18, 2011 17:08

Oli, Michał nie tyle milczał, co nie rozmawiał z tą osobą. Ja to rozumiem (zwłaszcza późnym wieczorem, po spędzeniu dłuższej chwili na czekaniu) - z niektórymi dyskusja nie ma sensu - chyba że ktoś lubi dyskurs ze ścianą.

Nie ukrywał pochodzenia dzieciaków, a A&P same sobie robiły reklamę.

Inna sprawa, że ja pewnymi sprawami się przejmuję, a Michał wychodzi z założenia, że ktoś myślący rozsądnie sam do informacji dotrze. Dorosłego faceta nie będę na siłę zmieniać, tylko dlatego, że ja bym prawdopodobnie w tamtej sytuacji zachowała się inaczej. A nawet ja czasem nie tłumaczę, nie wyjaśniam, po prostu odwracam się tyłem i robię swoje.

Ostatnio szczurek pojawił się w domu znajomych. Oczywiście sklepowy. Nawet nie są pewni, co kupili. Ot, zwierzaczek dla dziecka. Udzieliłam odpowiedzi na pytania i więcej o tym nie myślę. Gdybym jeszcze to wzięła sobie na głowę, skończyłabym z wczesną siwizną. Co nie znaczy, że nie zrobiło mi się przykro, bo swego czasu pisałam i mówiłam im, czemu nie kupuje się szczurów w sklepach. :|

dawidZ - Pon Mar 14, 2011 11:38

dziękuje za odpowiedz, w piątek dotrze do niej samiczka z hodowli ;) przed chwila kupiłem jej większy domek 2 poziomowy żeby obie miały gdzie skakać, Pinki juz siedzi w nowej klatce jednak czytając forum mam zamiar w piątek wyszorować porządnie cala klatke zmienić ściółkę i cala resztę żeby zapach był nowy i szczurki badały zawartość razem, w miedzy czasie przyzwaczajały i poznawały się nawzajem ;)
Anonymous - Pon Mar 14, 2011 12:00

dawidZ, szczury masz b. młode, więc nie powinno być żadnych problemów z łączeniem, jednak na przyszłość do klatki wsadzasz szczury po łączeniu na neutralu i bez akcesoriów w klatce. :)
Pochwal się jakiego malca wybrałeś?

dawidZ - Pon Mar 14, 2011 13:01

pochwalić się nie mogę niestety bo nie jest to zarejestrowany hodowca, wiem ze to będzie samiczka koloru czarnego ;) ale mogę pochwalić się Pinki :) dzisiejsza sesja w klatce i na mnie:P na pierwszym zdjęciu ona w klatce później klatka, na moim ramieniu reszta zdjęć na rekach jest niewyraźna bo strasznie się wierciła i w końcu ostanie Pinki odkrywała aparat :mrgreen:
http://rapidshare.com/files/452488176/pinki.rar

Layla - Pon Mar 14, 2011 20:32

dawidZ, dlaczego wspierasz pseudohodowlę? :|
dawidZ - Pon Mar 14, 2011 21:04

to nie pseudo hodowla, kupuje ja od osoby która po prostu ma małe szczurki bo rozmnożyła się jej parka, a ze ma ogólnie szczurów okuło 15 i do tego młode to nazywam to hodowla:P
vioris - Pon Mar 14, 2011 21:18

Layla napisał/a:
dawidZ, dlaczego wspierasz pseudohodowlę? :|

Może dlatego, że gdyby miał czekać na szczurka z hodowli zarejestrowanej to by tamten drugi miał już rok :/ Niestety na całą Polskę 7 hodowli które w dodatku nie mają wielu miotów to jest trochę mało. Ale to jest tylko takie moje zdanie ;)

babyduck - Pon Mar 14, 2011 21:27

Zawsze można adoptować :roll:
H. - Pon Mar 14, 2011 21:48

Off-Topic:
vioris napisał/a:
7 hodowli które w dodatku nie mają wielu miotów to jest trochę mało.
No proszę, a nieraz się słyszy, że podobno mają miotów za dużo :wink: Napiszę tylko, że stawiają one na jakość (czyli zdrowie, socjal etc.), na barwy, a nie na ilość, zatem liczba miotów nie musi być wcale ogromna, bo nie w tym tkwi sens.

vioris - Pon Mar 14, 2011 22:16

Erato napisał/a:
Off-Topic:
vioris napisał/a:
7 hodowli które w dodatku nie mają wielu miotów to jest trochę mało.
No proszę, a nieraz się słyszy, że podobno mają miotów za dużo :wink: Napiszę tylko, że stawiają one na jakość (czyli zdrowie, socjal etc.), na barwy, a nie na ilość, zatem liczba miotów nie musi być wcale ogromna, bo nie w tym tkwi sens.

Off-Topic:

Jasne,że nie, ale z tego co widzę - a trochę poczytałam w internecie - to wiele osób długo musi szukać żeby kupić szczurka o wymarzonym wyglądzie. Ja sama długo szukałam dumbo american blue rex i dumbo beige satin i niestety nie znalazłam. O hodowlach nie wspomnę bo przejrzałam wszystkie strony, każdej hodowli w Polsce i nawet jeśli jakiś miot jest to zazwyczaj maluchy nie są w takim kolorze jakiego ktoś szuka i też zazwyczaj wszystkie maluchy już zarezerwowane. Oczywiście nie popieram "rozmnażalni" i rozumiem zamysł hodowli aby rozmnażać maluchy które będą zdrowe ,ale hodowle domowe są chyba lepsze od zoologów i chowu wsobnego. Przynajmniej maluchy z takich amatorskich "hodowli" są oswojone z człowiekiem i raczej się o nie dba choćby po to, żeby je sprzedać :nuci:

Off-Topic:

A tak z drugiej strony to jest taka nagonka na rozmnażanie szczurków i na to żeby nie kupować w zoologach, a gdzie mają kupić te wszystkie chętne osoby skoro większość nawet nie wie o tym, że są hodowle i można kupić szczurka gdzieś indziej niż w zoologu? Z tym ,że gdyby wszyscy Ci którzy kupują w zoologach przerzucili się na hodowle to chyba musiałoby ich powstać w Polsce co najmniej 50 żeby dać radę z ilością,jakością itd ;)

AngelsDream - Pon Mar 14, 2011 22:34

vioris, a adopcje? Czemu nie tędy droga? Są często do adoptowania bardzo "lanserskie" odmiany szczurów, za darmo, wcale nie zaniedbane. Pomijam, że amatorskie hodowle często wcale niczym się nie różnią od sklepów i hurtowni, ale widząc tylko swój czubek nosa, swoje: ja chcę, ja muszę, ja już, nigdy nie dostrzeże się faktycznego dobra zwierząt. Nie zrozumiem, nie zaakceptuję i nie poprę. Zwłaszcza, że świadome działanie tego typu narusza regulamin forum.

Dodam, że czasami mam wrażenie, że na jedną, sensowną, fajną i świadomą osobę, która zakłada konto na forum, przypada dziesięć... mądrzejszych od wszystkich, które proszą się o niemiły komentarz na temat swojego zachowania i niektórych wygłaszanych racji. Tyle lat i ciągle to samo.

babyduck - Pon Mar 14, 2011 22:46

scalone
Nakasha - Wto Mar 15, 2011 00:23

Ja również nie rozumiem takiego nastawienia: "muszę mieć teraz, natychmiast i nie ważne, jaki był los tego szczura, nie ważne jest zdrowie, nie ważny jest los rodziców, ważny jest tylko kolor!" :roll: