W kupie raźniej - szczury są stadne - Dlaczego w stadzie, a nie pojedynczo?
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:03
Kasik, nie prawda, nie mam tak dużej klatki aby trzymać więcej osobników a doskonale wiemy że to właśnie to jest najdroższe z całej tej zabawy i wypraszam sobie ale nie powiedziałam że nie chciałabym mieć więcej szczurów.
Asmena - Pon Mar 12, 2012 19:03
TBA, nikt temu nie zaprzecza, bo to fakt. Poza tym- o jakich warunkach społecznych Ty piszesz? Nie można stwierdzić na podstawie jednego przykładu, że dany szczur dogada się z każdym innym
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:04
Asmena, no może przesadziłam, ale przypadki są 2
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:05
TBA, twierdzę właśnie na tej podstawie, że decydujesz się na zwierzę, a nie jesteś mu w stanie zapewnić warunków. To, że byś chciała, a to, że trzymasz szczura w samotności, jest drobną różnicą. Ja też bym chciała mieć border collie, ale nie mam na niego warunków w mieszkaniu, ani czasu - więc go nie biorę pod swój dach... Chcieć a móc.
Mao - Pon Mar 12, 2012 19:08
Kasik, trudno tu mówić o dawaniu rady bądź niedawaniu nie dawaniu?, skoro szczura ma tak krótko i, o ile dobrze doczytałam, dostała go.
Biorąc pod uwagę szczurze potrzeby społeczne, stwierdzam, że nie dałabym rady z jednym szczurem. Jeśli miałabym faktycznie być dla niego jakąś namiastką innego szczura (no bo szczurem nigdy nie będę), musiałabym chyba poświęcać mu 24h na dobę, a to niemożliwe. Pod tym względem przy dwójce jest już mniej roboty, same zajmą się sobą.
Człowiek też może żyć samotnie, w końcu jest sporo takich osób. Tylko pytanie, czy są szczęśliwi, nie mając do kogo się odezwać. Szczury to zwierzaki społeczne i o ile nam się wydaje, że wszystko jest w porządku, bo szczur zdrowy i żyje, to jednak w zdecydowanej większości przypadków nie czują się dobrze żyjąc samotnie.
TBA, nowe klatki są drogie, ale zawsze można kupić taniej używaną, np. na forum. Nie musi to od razu być wieża
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:10
Kasik, i popełniasz klasyczny błąd - uczłowieczanie, przecież nie każdy tego typu zwierzak musi z powodu samotności zdechnąć i po za tym ja na Krówkę mam dużo czasu więc różnica jest zasadnicza
Noxa - Pon Mar 12, 2012 19:11
TBA, Swoją drogą, klatka to wcale nie największa inwestycja przy tych zwierzętach bo taka na dwie sztuki można upolować już od 50 zł. Największa inwestycją przy szczurach jest weterynarz- leczenie głupiego przeziębienia może kosztować i 70 zł, nie wspominajmy nawet o np, kosztach operacji rzędu 120-200 zł bo szczurek miał guza.
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:17
Mao napisał/a: | Człowiek też może żyć samotnie |
Samotnie, ale nie sam jak palec. Może odezwać się chociażby do pani w sklepie.
TBA napisał/a: | Kasik, i popełniasz klasyczny błąd - uczłowieczanie, przecież nie każdy tego typu zwierzak musi z powodu samotności zdechnąć i po za tym ja na Krówkę mam dużo czasu więc różnica jest zasadnicza |
TBA, proszę, poczytaj najpierw tematy o szczurach, zanim zaczniesz się wypowiadać. Szczury są zwierzętami stadnymi, mają hierarchię, porozumiewają się ze sobą. Nie uczłowieczam ich i to nie ja robię błąd, a Ty - bo zapominasz o stadności. A ja nie mówię, że szczur zdechnie, tylko, że będzie cierpiał swoje całe życie w samotności, nie mając z kim pogadać. Każdy tu na tym forum powie Ci to samo, więc lepiej się przygotuj. A to, że Ty masz czas dla szczura? No okej, co najwyżej możesz go pouczyć sztuczek, albo przychodzenia na zawołanie, bo nie sądzę, byś umiała z nim pogadać, albo go poiskać, tak samo jak nie będziesz z nim spała w jednym koszyczku ściśnięta jak naleśnik. Poza tym jest wiele badań laboratoryjnych, pokazujących jak deprywujący wpływ ma brak innych szczurów.
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:21
Kasik, przepraszam ale ja wiem że są stadne i również mam pojęcie co to znaczy dla takich zwierząt hierarchia, w ogóle nie rozumiesz o czym mówię a ty na podstawie swoich doświadczeń, twierdzisz że najlepiej Krówkę zabrać ode mnie bo z powodu samotności się nad nią znęcam, bez przesady
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:24
TBA napisał/a: | twierdzisz że najlepiej Krówkę zabrać ode mnie bo z powodu samotności się nad nią znęcam |
proszę, pokaż gdzie ja to napisałam?
Noxa - Pon Mar 12, 2012 19:24
TBA, ale kto powiedział że zabrać? jedynie co to powinnaś jej zapewnić szczurze towarzystwo... Mnie tylko martwi to że zasłaniasz się brakiem funduszy na większą klatkę...
AngelsDream - Pon Mar 12, 2012 19:29
A ja tylko zacytuję regulamin forum:
Cytat: | 8. Kierujemy się dobrem zwierząt. W związku z tym nie zgadzamy się na bezmyślne rozmnażanie szczurów, kupowanie szczurów w sklepach zoologicznych/pseudohodowlach (które zazwyczaj nie mają odpowiednich warunków do hodowli szczurów i stawiają tylko na zysk kosztem zdrowia zwierząt) ani trzymanie ich w samotności przez całe życie bez wyraźniej przyczyny. Jeśli punkt ten złamany został nieświadomie i rozumiesz swój błąd, postaramy się zrobić wszystko, by pomóc Ci w ewentualnych późniejszych konsekwencjach oraz doradzić jak najlepsze wyjście z sytuacji. Jeśli notorycznie i świadomie postępujesz wbrew tym zasadom, działasz na niekorzyść zwierząt. Licz się z tym, że nie będziesz mile widziany. Nie szanując zasad forum lub propagując odmienne idee, możesz zostać ukarany ostrzeżeniem lub banem. Każdy przypadek zostanie rozważony indywidualnie i ewentualne przedsięwzięte środki będą adekwatne do skali Twoich działań. |
I skomentuję jedną kwestię: kiedy szczur zachoruje, na jego leczenie w ciągu kilku dni można wydać więcej niż starczyłoby na dwie klatki dla dwóch szczurzyc. Do przemyślenia.
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:30
Kasik, to zwie przekaz podprogowy
Noxa, aby tak twierdzić to powinno się zagłębić w budżet rodzinny zanim cokolwiek na temat pieniędzy czyiś pieniędzy się wypowiadać
jak ktoś poczuł się urażony to przepraszam, nie było to w mojej gestii chciałam pokazac tylko szczególny przypadek
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:33
TBA napisał/a: | Kasik, to zwie przekaz podprogowy |
Bardzo proszę, byś nie wkładała mi w usta czegoś, czego nie napisałam. To, co sobie do tego dopiszesz, to już Twoja sprawa, jednak nie twierdź, że coś takiego chciałam przekazać. I też skomentuję - na leczenie moich dwóch chłopaków kropelkami przeciwświerzbowymi wydałam za jedną wizytą 50zł - również do rozważenia. Klatka jest jedną z tańszych rzeczy przy szczurach, zgadzam się z dziewczynami.
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:40
jakbym miała się dokładnie wypowiadać na temat vetów i za te pieniądze wydane to nie miałam by tu życia tak jak myślałam zostałam zlinczowana za swoje zdanie no cóż trudno, życzę powodzenia z waszymi podopiecznymi
|
|
|