To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - Dlaczego w stadzie, a nie pojedynczo?

TBA - Pon Mar 12, 2012 19:03

Kasik, nie prawda, nie mam tak dużej klatki aby trzymać więcej osobników a doskonale wiemy że to właśnie to jest najdroższe z całej tej zabawy i wypraszam sobie ale nie powiedziałam że nie chciałabym mieć więcej szczurów.
Asmena - Pon Mar 12, 2012 19:03

TBA, nikt temu nie zaprzecza, bo to fakt. Poza tym- o jakich warunkach społecznych Ty piszesz? Nie można stwierdzić na podstawie jednego przykładu, że dany szczur dogada się z każdym innym :roll:
TBA - Pon Mar 12, 2012 19:04

Asmena, no może przesadziłam, ale przypadki są 2
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:05

TBA, twierdzę właśnie na tej podstawie, że decydujesz się na zwierzę, a nie jesteś mu w stanie zapewnić warunków. To, że byś chciała, a to, że trzymasz szczura w samotności, jest drobną różnicą. Ja też bym chciała mieć border collie, ale nie mam na niego warunków w mieszkaniu, ani czasu - więc go nie biorę pod swój dach... :roll: Chcieć a móc.
Mao - Pon Mar 12, 2012 19:08

Kasik, trudno tu mówić o dawaniu rady bądź niedawaniu nie dawaniu?, skoro szczura ma tak krótko i, o ile dobrze doczytałam, dostała go.

Biorąc pod uwagę szczurze potrzeby społeczne, stwierdzam, że nie dałabym rady z jednym szczurem. Jeśli miałabym faktycznie być dla niego jakąś namiastką innego szczura (no bo szczurem nigdy nie będę), musiałabym chyba poświęcać mu 24h na dobę, a to niemożliwe. Pod tym względem przy dwójce jest już mniej roboty, same zajmą się sobą.

Człowiek też może żyć samotnie, w końcu jest sporo takich osób. Tylko pytanie, czy są szczęśliwi, nie mając do kogo się odezwać. Szczury to zwierzaki społeczne i o ile nam się wydaje, że wszystko jest w porządku, bo szczur zdrowy i żyje, to jednak w zdecydowanej większości przypadków nie czują się dobrze żyjąc samotnie.

TBA, nowe klatki są drogie, ale zawsze można kupić taniej używaną, np. na forum. Nie musi to od razu być wieża ;)

TBA - Pon Mar 12, 2012 19:10

Kasik, i popełniasz klasyczny błąd - uczłowieczanie, przecież nie każdy tego typu zwierzak musi z powodu samotności zdechnąć i po za tym ja na Krówkę mam dużo czasu więc różnica jest zasadnicza
Noxa - Pon Mar 12, 2012 19:11

TBA, Swoją drogą, klatka to wcale nie największa inwestycja przy tych zwierzętach bo taka na dwie sztuki można upolować już od 50 zł. Największa inwestycją przy szczurach jest weterynarz- leczenie głupiego przeziębienia może kosztować i 70 zł, nie wspominajmy nawet o np, kosztach operacji rzędu 120-200 zł bo szczurek miał guza. :roll:
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:17

Mao napisał/a:
Człowiek też może żyć samotnie

Samotnie, ale nie sam jak palec. Może odezwać się chociażby do pani w sklepie.

TBA napisał/a:
Kasik, i popełniasz klasyczny błąd - uczłowieczanie, przecież nie każdy tego typu zwierzak musi z powodu samotności zdechnąć i po za tym ja na Krówkę mam dużo czasu więc różnica jest zasadnicza

TBA, proszę, poczytaj najpierw tematy o szczurach, zanim zaczniesz się wypowiadać. Szczury są zwierzętami stadnymi, mają hierarchię, porozumiewają się ze sobą. Nie uczłowieczam ich i to nie ja robię błąd, a Ty - bo zapominasz o stadności. A ja nie mówię, że szczur zdechnie, tylko, że będzie cierpiał swoje całe życie w samotności, nie mając z kim pogadać. Każdy tu na tym forum powie Ci to samo, więc lepiej się przygotuj. A to, że Ty masz czas dla szczura? No okej, co najwyżej możesz go pouczyć sztuczek, albo przychodzenia na zawołanie, bo nie sądzę, byś umiała z nim pogadać, albo go poiskać, tak samo jak nie będziesz z nim spała w jednym koszyczku ściśnięta jak naleśnik. Poza tym jest wiele badań laboratoryjnych, pokazujących jak deprywujący wpływ ma brak innych szczurów.

TBA - Pon Mar 12, 2012 19:21

Kasik, przepraszam ale ja wiem że są stadne i również mam pojęcie co to znaczy dla takich zwierząt hierarchia, w ogóle nie rozumiesz o czym mówię a ty na podstawie swoich doświadczeń, twierdzisz że najlepiej Krówkę zabrać ode mnie bo z powodu samotności się nad nią znęcam, bez przesady
Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:24

TBA napisał/a:
twierdzisz że najlepiej Krówkę zabrać ode mnie bo z powodu samotności się nad nią znęcam

:shock: proszę, pokaż gdzie ja to napisałam?

Noxa - Pon Mar 12, 2012 19:24

TBA, ale kto powiedział że zabrać? jedynie co to powinnaś jej zapewnić szczurze towarzystwo... Mnie tylko martwi to że zasłaniasz się brakiem funduszy na większą klatkę...
AngelsDream - Pon Mar 12, 2012 19:29

A ja tylko zacytuję regulamin forum:

Cytat:
8. Kierujemy się dobrem zwierząt. W związku z tym nie zgadzamy się na bezmyślne rozmnażanie szczurów, kupowanie szczurów w sklepach zoologicznych/pseudohodowlach (które zazwyczaj nie mają odpowiednich warunków do hodowli szczurów i stawiają tylko na zysk kosztem zdrowia zwierząt) ani trzymanie ich w samotności przez całe życie bez wyraźniej przyczyny. Jeśli punkt ten złamany został nieświadomie i rozumiesz swój błąd, postaramy się zrobić wszystko, by pomóc Ci w ewentualnych późniejszych konsekwencjach oraz doradzić jak najlepsze wyjście z sytuacji. Jeśli notorycznie i świadomie postępujesz wbrew tym zasadom, działasz na niekorzyść zwierząt. Licz się z tym, że nie będziesz mile widziany. Nie szanując zasad forum lub propagując odmienne idee, możesz zostać ukarany ostrzeżeniem lub banem. Każdy przypadek zostanie rozważony indywidualnie i ewentualne przedsięwzięte środki będą adekwatne do skali Twoich działań.

I skomentuję jedną kwestię: kiedy szczur zachoruje, na jego leczenie w ciągu kilku dni można wydać więcej niż starczyłoby na dwie klatki dla dwóch szczurzyc. Do przemyślenia.

TBA - Pon Mar 12, 2012 19:30

Kasik, to zwie przekaz podprogowy
Noxa, aby tak twierdzić to powinno się zagłębić w budżet rodzinny zanim cokolwiek na temat pieniędzy czyiś pieniędzy się wypowiadać
jak ktoś poczuł się urażony to przepraszam, nie było to w mojej gestii chciałam pokazac tylko szczególny przypadek

Kasik - Pon Mar 12, 2012 19:33

TBA napisał/a:
Kasik, to zwie przekaz podprogowy

Bardzo proszę, byś nie wkładała mi w usta czegoś, czego nie napisałam. To, co sobie do tego dopiszesz, to już Twoja sprawa, jednak nie twierdź, że coś takiego chciałam przekazać. I też skomentuję - na leczenie moich dwóch chłopaków kropelkami przeciwświerzbowymi wydałam za jedną wizytą 50zł - również do rozważenia. Klatka jest jedną z tańszych rzeczy przy szczurach, zgadzam się z dziewczynami.

TBA - Pon Mar 12, 2012 19:40

jakbym miała się dokładnie wypowiadać na temat vetów i za te pieniądze wydane to nie miałam by tu życia tak jak myślałam zostałam zlinczowana za swoje zdanie no cóż trudno, życzę powodzenia z waszymi podopiecznymi