To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Zarejestrowane hodowle - [SHSRP] Ulotka na temat szczurów i szczurów rodowodowych

Pyl - Śro Mar 06, 2013 09:57

Ja wnioskuję, aby nazwy "bolków" tematycznych były hasłowe, łatwo wpadające w pamięć i spójne z plakatami.
Czyli np. zamiast "szczury są stadne" wykorzystać hasło "Szczur potrzebuje szczura, taka jest jego natura". Dla nas to to samo, dla nowych osób będzie łatwiejsze w odbiorze, a jako rymowanka będzie lepiej wpadać w pamięć.
Pozostałe analogicznie, choć nie do wszystkich mam koncepcję haseł. Jakieś pomysły?

AD, jak się te 6 punktów ma podzielić na stronach? Są 4 strony - 2 duże i 4 małe? Które są wg Ciebie duże? Duże to dla mnie temat na stronę ulotki, zdjęcie i współgrający z nim plakat. Małe to pół strony w ulotce i bez plakatu.

Ja się chyba bym przychyliła do wersji pszczółki, że najważniejsze są 3: stadność, przestrzeń i nie-kupowanie szczurów, ale nie jestem zamknięta na dyskusję.

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 10:07

Pyl, baza tekstu jest, można zmieniać, skracać.

Nie lubię rymowanek - kojarzą mi się "niepoważnie". Na plakacie pasują, w ulotce jednak postawiłabym na czystą prozę.

Stadność, przestrzeń i źródło, skąd wziąć szczury - te także wg mnie są ważne.
Dietę i weterynarza można ścisnąć.

Pyl - Śro Mar 06, 2013 11:45

AngelsDream, ale nie muszą być "durne" rymowanki, ale hasła do zapamiętania. Moim zdaniem to musi wpaść w oko/ucho. Jeśli by się udało mieć spójność między plakatem a ulotką to zwiększymy siłę przekazu.
Przynajmniej dla tych 3 najważniejszych warto mieć "hasła".

Rozumiem, że źródła informacji wypadają na ostatnią stronę do SHSRP-u czy "upakowujemy" razem z dietą i wetem?

Odnośnie formy, zrobiłam sobie model ulotki i wydaje mi się, że nie warto zwijać w harmonijkę tylko tak "do wewnątrz" - wtedy żadne tematy nie są "po gorszej stronie". I mam dwie wersje rozmieszczenia tematów, jak zrobię rysunek to wrzucę do dyskusji, nie umiem tego opisać słownie.

mmarcioszka - Śro Mar 06, 2013 12:19

Krótkie, proste rymowanki nie muszą być głupie, a na pewno łatwiej je zapamiętać ;)
Oczywiście nie cały tekst, ale rymowane hasła, są moim zdaniem dobrym pomysłem.

Pyl - Śro Mar 06, 2013 12:20

Nie wiem czy to będzie zrozumiałe, ale wyobraźcie sobie:
- ulotkę zamkniętą - widać stronę nr 1, czyli tytułową (zdjęcie łapiące za serce i tekst "???")
- ulotkę "troszkę otwartą" - widać stronę nr 2 (o przestrzeni / klatce) oraz stronę nr 5 (o stadności)
- ulotkę "całkiem otwartą" - widać strony nr 2 (o przestrzeni / klatce), 3 (o nie-kupowaniu) szczurów i 4 (o diecie i wecie).

Moje dylematy:
Strona nr 5 jest najbardziej rzucająca się w oczy po pierwszym kroku otwierania ulotki, więc tak bym chciała umieścić stadność. Ale z drugiej strony po całkowitym otwarciu ulotki ten temat "znika". Są wszystkie inne a akurat tego nie ma.
Więc może tam wrzucić dietę i wetów, wtedy 3 główne tematy są razem na rozkładówce? Tylko wtedy odpowiednio w kolejności stadność, przestrzeń, nie-kupowanie.

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 12:25

Pyl, mmarcioszka, wiem, że nie muszą, ale nie podejmuje się rymowania na zamówienie, bo to zwyczajnie nie moja półka. Przynajmniej nie w przypadku czegoś, co jest tak istotne. Nie mam pomysłu na spójną serię nagłówków. Już proste, prozatorskie, były trudne.
Pyl - Śro Mar 06, 2013 12:31

AngelsDream, liczę, że komuś coś fajnego wpadnie do głowy. Na siłę się nie da. Ale jest nas więcej.
Problematyczne jest głównie hasło dotyczące klatki / przestrzeni (bo na plakat).
W drugiej kolejności o wecie i diecie.

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 12:40

Duża klatka - fajna chatka? :lol:
Pyl - Śro Mar 06, 2013 12:43

AngelsDream, mi tam pasi, może tylko z "szczurów" zamiast "fajna", żeby na plakatach jawnie nawiązywać do szczurów (bo w ulotce może być to oczywiste, a na plakacie nie).
AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 12:44

Duża szczurów klatka to wygodna chatka?
Pyl - Śro Mar 06, 2013 12:46

AngelsDream,
Duża klatka
to wygodna szczurów chatka

;)

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 12:53

Pyl, to jedno z głowy.

Szczura natura to przytulić się do szczura.

Pyl - Śro Mar 06, 2013 12:56

AngelsDream, a to klasyczne "Szczur potrzebuje szczura, taka jego natura" nie jest czytelniejsze?
A to "Nie kupuj szczura w worku" może być? To nie rymowanka, ale za to odwołanie do znanego hasła.

Zmykam popracować, za jakieś 2 h wrócę.

AngelsDream - Śro Mar 06, 2013 13:10

Pyl, a uzyskamy zgodę autora do wykorzystania na ulotce?
L. - Śro Mar 06, 2013 13:37

AngelsDream, ale co do którego hasła?
jeśli nie jest ono opatentowane to nie musimy pytać o zgodę.