Planowane mioty - Planowany miot kontrolny "F" of Anahata
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 15:33
Kochani, miot odbędzie się z Umósią. Kopiuję powody mojej decyzji:
Informacje o zdrowiu: miot O z którego pochodzi Odji był zawieszony z powodu podejrzenia problemów z sercem (wujek miotu je miał). W spokrewnionym miocie Y pojawiły się podejrzenia problemów z sercem, jednak na dzień dzisiejszy w miocie O podobnych problemów nie ma, podobnie w linii bezpośredniej wstępnej i miocie V. Krewni Pavati, babci Umósi mieli problemy z nerkami, jednak Pavati i jej bezpośrednia linia są zdrowe, podobnie problemów z nerkami nie ma spokrewniony miot B SunRat's. Ciocia Umósi odeszła z powodu nowotworu śledziony.
W Czechach szczury spokrewnione z Pavati nie są rozmnażane, nie żyje też większość jej najbliższych krewnych. Niemniej to "tylko" 1 babcia miotu, a w polskich odnogach po niej nic "genetycznego" się nie dzieje. Hodowla SunRat's nie zablokowała miotów po Pavati. Musimy prowadzić selekcję hodowlaną, ale z drugiej strony rezygnowanie ze wszystkich miotów, u których dalszych krewnych pojawiły się jakiekolwiek problemy zdrowotne, szybko spowoduje, że szczurów do rozmnażania - nie będzie... Wydaje mi się, że ryzyko zdrowotne tego miotu jest na tyle małe, że może on mieć miejsce.
Niemniej ryzyko problemów z nerkami istnieje i chętni powinni być tego świadomi.
W związku z tym miot ma status kontrolny, a cena za maluszka będzie wynosić 60 zł. Będę wymagać co najmniej 1 zdjęcia RTG każdego malca z miotu, gdy miot będzie mieć ok 1,5 roku.
Uważam, że warto zaryzykować i zdecydować się na ten miot. Każdy chętny samodzielnie oceni, czy chciałby maluszka po Umóki i Odji'm, czy też nie. Zdaję sobie sprawę z tego, że część malców może nie znaleźć domków - zostaną wtedy ze mną.
Zatem zapraszam do zapisów! Lista się wyzerowała, więc jeśli ktoś z dawnych chętnych nadal jest chętny, to proszę o info.
Niamey - Pią Maj 11, 2012 15:34
Absolutnie przepiękny
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 16:54
Kochani! Udało mi się skontaktować z Blanką!
Pisze, że rodzice Pavati nie mieli problemów z nerkami i że mogę rozmnożyć jej wnuczkę!
quagmire - Pią Maj 11, 2012 17:11
No to super, bardzo się cieszę, że odpisała
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 17:52
Tak właściwie to odpisała Percy, a Percy odpisała mi, ale ważne, że przepływ informacji jest.
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 18:26
I jeszcze kilka zdjęć Umósi:
Niamey - Pią Maj 11, 2012 19:52
Cudowne zdjęcie
quagmire - Pią Maj 11, 2012 20:27
Cała mamusia, a tym samym cały dziadek
Nakasha - Nie Maj 13, 2012 15:28
Lista na samiczki jest już zamknięta, na samce mam 2 wolne miejsca.
Mucha321 - Nie Maj 13, 2012 21:08
Już wysyłam ankietę!
Nakasha - Nie Maj 13, 2012 22:50
Jest krycie. Odji średnio sobie radzi, ale dzielnie próbuje. trzymamy kciuki aby coś z tego wyszło.
AngelsDream - Nie Maj 13, 2012 23:01
Nakasha, mocno trzymamy w takim razie.
Ogoniasta - Nie Maj 13, 2012 23:10
Kciukamy bardzo mocno
Afera1 - Nie Maj 13, 2012 23:25
Ja też kciukam.
Nakasha - Pon Maj 14, 2012 00:26
Dzięki. Rozkręcił się, ale szybko się męczy, mam nadzieję, że nie zejdzie mi na zawał.
|
|
|