To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Planowane mioty - Planowany miot kontrolny "F" of Anahata

Nakasha - Pią Maj 11, 2012 15:33

Kochani, miot odbędzie się z Umósią. Kopiuję powody mojej decyzji:

Informacje o zdrowiu: miot O z którego pochodzi Odji był zawieszony z powodu podejrzenia problemów z sercem (wujek miotu je miał). W spokrewnionym miocie Y pojawiły się podejrzenia problemów z sercem, jednak na dzień dzisiejszy w miocie O podobnych problemów nie ma, podobnie w linii bezpośredniej wstępnej i miocie V. Krewni Pavati, babci Umósi mieli problemy z nerkami, jednak Pavati i jej bezpośrednia linia są zdrowe, podobnie problemów z nerkami nie ma spokrewniony miot B SunRat's. Ciocia Umósi odeszła z powodu nowotworu śledziony.

W Czechach szczury spokrewnione z Pavati nie są rozmnażane, nie żyje też większość jej najbliższych krewnych. Niemniej to "tylko" 1 babcia miotu, a w polskich odnogach po niej nic "genetycznego" się nie dzieje. Hodowla SunRat's nie zablokowała miotów po Pavati. Musimy prowadzić selekcję hodowlaną, ale z drugiej strony rezygnowanie ze wszystkich miotów, u których dalszych krewnych pojawiły się jakiekolwiek problemy zdrowotne, szybko spowoduje, że szczurów do rozmnażania - nie będzie... Wydaje mi się, że ryzyko zdrowotne tego miotu jest na tyle małe, że może on mieć miejsce.

Niemniej ryzyko problemów z nerkami istnieje i chętni powinni być tego świadomi.

W związku z tym miot ma status kontrolny, a cena za maluszka będzie wynosić 60 zł. Będę wymagać co najmniej 1 zdjęcia RTG każdego malca z miotu, gdy miot będzie mieć ok 1,5 roku.

Uważam, że warto zaryzykować i zdecydować się na ten miot. Każdy chętny samodzielnie oceni, czy chciałby maluszka po Umóki i Odji'm, czy też nie. Zdaję sobie sprawę z tego, że część malców może nie znaleźć domków - zostaną wtedy ze mną. :)

Zatem zapraszam do zapisów! Lista się wyzerowała, więc jeśli ktoś z dawnych chętnych nadal jest chętny, to proszę o info. :)

Niamey - Pią Maj 11, 2012 15:34

Absolutnie przepiękny :serducho:
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 16:54

Kochani! Udało mi się skontaktować z Blanką! :jupi:

Pisze, że rodzice Pavati nie mieli problemów z nerkami i że mogę rozmnożyć jej wnuczkę! :jupi:

quagmire - Pią Maj 11, 2012 17:11

No to super, bardzo się cieszę, że odpisała :mrgreen:
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 17:52

Tak właściwie to odpisała Percy, a Percy odpisała mi, ale ważne, że przepływ informacji jest. :D
Nakasha - Pią Maj 11, 2012 18:26

I jeszcze kilka zdjęć Umósi:

Niamey - Pią Maj 11, 2012 19:52

Cudowne zdjęcie :serducho:

quagmire - Pią Maj 11, 2012 20:27

Cała mamusia, a tym samym cały dziadek :serducho:
Nakasha - Nie Maj 13, 2012 15:28

Lista na samiczki jest już zamknięta, na samce mam 2 wolne miejsca. ;)
Mucha321 - Nie Maj 13, 2012 21:08

Już wysyłam ankietę! :o
Nakasha - Nie Maj 13, 2012 22:50

Jest krycie. :D Odji średnio sobie radzi, ale dzielnie próbuje. :P trzymamy kciuki aby coś z tego wyszło. :kciuki:
AngelsDream - Nie Maj 13, 2012 23:01

Nakasha, mocno trzymamy w takim razie. :kciuki:
Ogoniasta - Nie Maj 13, 2012 23:10

Kciukamy bardzo mocno :kciuki: :kciuki: :mrgreen:
Afera1 - Nie Maj 13, 2012 23:25

Ja też kciukam. :)
Nakasha - Pon Maj 14, 2012 00:26

Dzięki. :) Rozkręcił się, ale szybko się męczy, mam nadzieję, że nie zejdzie mi na zawał. :cojest: