Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Pyl - Pon Mar 14, 2011 18:35
Martuha, Beaphar to firma, dla szczurów mają dwie karmy Care+ i XtraVital. XtraVital to mieszanka - na pewno była kilka razy omawiana na forum, Care+ to granulat, też się "poniewierał" na forum, choć chyba rzadziej.
Ja karmię obydwoma i jest OK, ale sporo zależy od ogonów, nie każde gustują w Care+ (niektórym osobom zostają zielone granulki, chociaż z definicji granulatu nie powinno być różnicy w smaku). U mnie schodzi wszystko, ale ja reglamentuję karmę, jeśli nie zjedzą poprzedniej porcji.
Martuha - Pon Mar 14, 2011 18:38
Pyl, dzięki w takim razie wypróbuję Moje baby to nawet wybrzydzają przy Versele Laga Także niczym nie ryzykuję
Pyl - Pon Mar 14, 2011 18:43
Możesz zapytać w sklepie czy nie mają próbek - Beaphar ostatnio rozdawał próbki Care+, więc może Ci się uda.
Astharte - Wto Mar 15, 2011 10:06
A nasze całe stadko szama Versele Laga Też trochę wybrzydzają, ale jedzą. Ostatnio kupiłam Timę Rattimę, tu już więcej kręcenia noskami jest, ale też jedzą. A jak kiedyś dostały Vitakraft to wsunęły go jak odkurzacze
pszczoła - Wto Mar 15, 2011 17:31
Moje też wcinały Versele Laga, a że granulat to znikało wszystko z miseczki. Teraz mają Timę Rattimę i niestety wybrzydzają trochę: zostawiają ziarna (to rozumiem) i jakieś takie czarne "cosie" Więc jak im się Tima skończy to pewnie znowu wrócimy do VLki bo przynajmniej nic w koszu nie lądowało...
Oli - Wto Mar 15, 2011 17:36
a ja po raz kolejny przekonałam się, że mam cudne szczury i je kocham, bo nie wybrzydzają (tfu tfu tfu) mianowicie kupiłam gryzoniową ucztę JR Farm i do tego dokupiłam cavia crispy VL. jak im wsypałam karmę to trochę się obawiałam, że nie będą jedli prasowanych peletek, ale się myliłam - peletki są jadalne
furburger - Wto Mar 15, 2011 17:37
Moje też zajadają VL i to bez wybrzydzania
szynszyl również dostaje pokarm tej firmy i również grymasów nie widzę, więc uważam że dla moich ogonów to dobra karma
LalaAla - Śro Mar 16, 2011 18:54
Ja po raz kolejny zamówiłam 5 kilowy worek Timy Rattimy i nie zamierzam zmieniać tej karmy- jest rewelacyjna !! Mieszanka pełna wszelkich szczurzych delicji i do tego w bardzo przystępnej cenie. Moje ogony za nią szaleją
Oli - Śro Mar 16, 2011 18:58
LalaAla, tylko uważaj byś ich nie utuczyła, bo wiele szczurów tyje po tej karmie.
LalaAla - Śro Mar 16, 2011 21:29
Ojej... czyli co, mam im jakoś dawkować?? Bo tak naprawdę one mają codzienny dostęp do miski pełnej Timy..
Oli - Śro Mar 16, 2011 21:38
szczur nie powinien się przejadać, więc jeśli zostaje coś w misce, to póki to nie zniknie nie powinno się dosypywać nowej porcji
pszczoła - Czw Mar 17, 2011 00:29
no kurcze... a jak moje zostawiają ziarna i trochę takich jeszcze chrupków to co mam zrobić jak im tego nie wymienię to nie jedzą i żebrają....
Oli - Czw Mar 17, 2011 00:51
pszczółka, ciężko doradzić, ale co rozumiesz przez "jak im tego nie wymienię". moi chłopcy oduczyli się wybrzydzania po tym jak ich kilka razy przegłodziłam i ciężko mi naprawdę uwierzyć, że przez np. 2 dni zwierzaki NIC nie jedzą, moje po jednym dniu bez dosypywania wciągnęły wszystko. Oczywiście nie neguję, że mogą być tacy twardziele, ale raczej dostają coś na boku lub mają jeszcze coś do jedzenia oprócz karmy. Moi zjadają wszystko, bez względu na firmę karmy.
pszczoła - Czw Mar 17, 2011 01:01
chodziło mi o to, że z całej miski jaką im dosypię zostaje ok 1/3, a w tym są głównie ziarna, łupinki po słoneczniku, i parę innych "płatków"... tych resztek właśnie nie chcą już jeść, szukają i szukają w misce ewentualnego słonecznika, pozostałych rzeczy już nie ruszają.... Parę razy właśnie im takie resztki wyrzuciłam i dosypałam świeżej karmy bo nie mogłam patrzeć na te błagające minki To był pewnie mój błąd. Na wybiegu czasami dostaną coś innego, jakiś przysmak.... Myślę więc, że spróbuję Twojego sposobu i ich przetrzymam. W przeciwnym przypadku Tima będzie dla mnie nie opłacalna, skoro 1/3 - 1/4 miski musiałabym wywalać.... Za bardzo ich rozpieściłam to teraz mam
Oli - Czw Mar 17, 2011 01:04
pszczółka, polecam ten temat przeczytać http://forum.szczury.biz/...?t=9188&start=0 bo faktycznie, Tima się nie opłaca przy szczurach, które ziaren nie jedzą, ale moje kiedyś też nie jadły i wysypywałam dopóki się nie zirytowałam
|
|
|