Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
quagmire - Śro Lis 10, 2010 18:54
Rysiaczek, nadal można na niej utyć, moje coś o tym wiedzą
dudzia - Czw Lis 11, 2010 19:51
ja ostatnio 1,5 miesiaca karmiłam timą a 1,5 miesiaca uczta dla szczura. moje spostrzeżenia były takie że na Timie waga się zwiekszała u wszystkich dziewczyn, a jak pozniej karmiłam ucztą dla szczura to waga stanęła w miejscu Lence, najmłodsze oczywiście przybrały na wadze bo w końcu rosną, reszta poszla ok 5-10 gram w dół.. nie zmieniło się nic w reszcie produktów które jedzą. uczta dla szczura schodzi błyskawicznie, miseczka kompletnie nie starcza na jedną dobę, a tima chyba jest bardziej sycąca bo spokojnie 1,5 dnia jest w miseczce.
zuuzuushii - Nie Lis 14, 2010 12:46
Od wakacji szczury karmię Timą no i niestety roztyły mi się na niej strasznie...
Kończę ten worek i wracam do selectivy (swoją drogą i tak ją zawsze wsypywałam do timy)
Laetia - Wto Lis 16, 2010 20:46
Z Versele Lagi już chyba wszystko przerobiliśmy - Rat&Mouse PRO i Rat Complete schodziły całkiem nieźle, dopóki chłopaki nie doszli do wniosku, że im się to jedzenie znudziło Chociaż myślałam nad ponownym wprowadzeniem do diety, może maluchy by polubiły, bo na pozostałą trójkę nie liczę. Rat Nature szło według mnie najlepiej, ale co mi po 2,5kg paczkach, przy tych głodnych pyszczkach to nic. Miałam wrażenie, że tą karmę kupowałam strasznie często, a takie latanie do zoologicznego albo ciągłe zamawianie przez internet rujnowało nas to finansowo. W międzyczasie próbowałam to mieszać z Xtra Vital, której praktycznie w ogóle nie tykały. Tak więc wykombinowałam, że kupimy paczkę 15kg Timy. Ogony już się całkowicie na nią przestawiły, ale wybrzydzają, oj wybrzydzają. Może muszą się jeszcze do końca przekonać, jednak jak będzie schodziło tak, jak teraz, to odpuszczę i będę próbować dalej, czyli kolej na JR Farm. Poszukiwanie karmy idealnej trwa
wushu - Śro Lis 17, 2010 11:36
Moje kiedyś lubiły a teraz gardzą Versele lagą... Jak dobrze pójdzie to wybierają tylko kilka składników a resztę zostawiają... a Versele laga rat complete w ogóle przestały jeść.
Zastanawiam się czy to nie kwestia tego, że daję im za dużo dobrych smakołyków, więc wychodzą z założenia "po co mam to jeść, z głodu nie umrę, a zaraz i tak pewnie da nam jakiegoś ziemniaka, jajko, bułę, zupkę czy coś"
agacia - Pią Lis 19, 2010 09:56
Ja chłopakom daje teraz Timę i jedyne czego z niej nie tykają to takie pomarańczowe płatki (marchewkowe?). Póki co wagę mają ok
Vermona - Pią Lis 19, 2010 10:55
wushu napisał/a: | Moje kiedyś lubiły a teraz gardzą Versele lagą... Jak dobrze pójdzie to wybierają tylko kilka składników a resztę zostawiają... a Versele laga rat complete w ogóle przestały jeść.
Zastanawiam się czy to nie kwestia tego, że daję im za dużo dobrych smakołyków, więc wychodzą z założenia "po co mam to jeść, z głodu nie umrę, a zaraz i tak pewnie da nam jakiegoś ziemniaka, jajko, bułę, zupkę czy coś" |
Mam dokładnie to samo. Ancymon jak Ancymon wcina wszystko, natomiast "stary" Marceli, to wyszpera co najwyżej jakiegoś chrupka, ziarenko...a tak to tylko jaaajco, marchewka, ziemniaczek, brokułek, kurczaczek...no i dropsy. Raz spróbowałam nie podawać mu żadnych "rarytasów", to tylko grzebał łapkami w misce i na mnie patrzył z wyrzutem, mały szantażysta!
wushu - Pią Lis 19, 2010 12:32
Dokładnie. Prędzej umrą niż zjedzą wszystkie ziarenka
Anonymous - Pią Lis 19, 2010 13:55
nasze jedza, a w zasadzie jadly do czasu Versele Laga. teraz tylko swieze jedzonko a ziarenka sa beeee i tylko sie kurza w miseczkach.
kociarnia - Nie Lis 28, 2010 15:08
Dawał ktoś swoim szczurom tę karmę http://www.newzooland.pl/...uct&prod_id=993 ? Co o niej sądzicie?
nimris - Wto Gru 21, 2010 22:55
Moje dostają mieszankę :
VL Rat Nature
VL Rat Complete
Xtra Vital Care for Rats
+ różne dodatki w postaci papki warzywno-makaronowo-mięsnej itp. raz na jakiś czas
Co jakiś czas zmieniam skład mieszanki, żeby się nie znudziło, jakaś nowa karma dochodzi. Do miseczki dosypuję tylko jak wszystko zniknie, ale zazwyczaj nie muszę długo czekać. Pochłaniają wszystko równo, nic nie zostawiają. Wcześniej były na Rat Complete + mieszanka ziaren, ale ani tego, ani tego nie chciały dojeść nigdy. Połowę wyrzucałam, bo rozwlekały po klatce i było już nie do użytku. Aktualna mieszanka niby jest droższa, ale na prawdę wychodzi taniej, bo wcinają wszystko i ładnie mi rosną.
hubert - Wto Gru 28, 2010 18:27
Moje bomble narazie dostaly u mnie z suchego:
Versele Laga Rat Nature i
ANIMALS Dla szczurow
Z obu karm cos im smakuje bardziej albo mniej. Najszybciej znikaja chlebus, kolorowe kulki i rozne pestki, slonecznik.
Pozniej wszelkie ziarenka.
Z Animals zostawiaja podluzne okragle waleczki a z VL duze ciemnozielone kolka.
Mysle ze kilka karm jeszcze przetestujemy
karraska - Pon Sty 03, 2011 19:14
Moje spostrzeżenia po tymczasowym karmieniu vitapolem premium line. Wbrew pozorom po zmieszaniu z VL complete był wyjadany z pierwszej kolejności. Zostały jedynie łuski po ziarnach.
Cytat: | Pełnoporcjowa karma klasy Premium z formułą Energy +
Skład : ziarno zbóż i produkty zbożowe 38%, owoce 17%, warzywa 17%, nasiona i owoce oleiste 12%, produkty piekarnicze 9%, produkty pochodzenia zwierzęcego 7%
Analiza : białko ogólne 17%, tłuszcz surowy 5,1%, włókno surowe 7,6%, popiół surowy 4,1%
Zawiera naturalne witaminy |
Rozmawiałam z zaprzyjaźnioną sprzedawczynią z zoologa i według niej od kiedy wprowadzono hermetyczne opakowania nie zdarzyło jej się usłyszeć o jakimkolwiek robactwie. Również uważa, że serią premium line firma stara się zmienić opinię na swój temat.
Moim zdaniem szczurkom bardzo smakuje, sierść jest po niej ładna. Zamierzam kupić kolejną paczkę. Ze wzlędu na złą opinię za każdym razem będę sprawdzać czy nie ma niespodzianki.
Niamey - Pon Sty 03, 2011 20:48
jestem teraz w miejscu, gdzie chyba nie sposób dostać jakąkolwiek karmę dla szczura oprócz sporadycznego vitapolu. Przez kilka dni dawałam im mieszankę : suchy makaron, płatki owsiane, musli z możliwie najmniejszą zawartością cukru, otręby żytnie, trochę migdałów, sucha kasza gryczana itd. Bardzo im to smakuje, a od dzisiaj uzupełniam im to vl dla królików.
Bel - Wto Sty 04, 2011 23:57
karraska napisał/a: | Rozmawiałam z zaprzyjaźnioną sprzedawczynią z zoologa i według niej od kiedy wprowadzono hermetyczne opakowania nie zdarzyło jej się usłyszeć o jakimkolwiek robactwie. | ja wyciągnęłam larwy moli z hermetycznie zapakowanej VL
|
|
|