Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Cola - Nie Paź 17, 2010 15:57
RAYA napisał/a: | ja osobiście idę po prostu do zoologicznego i biorę za każdym razem coś innego... pewne skłądniki są zawsze odrzucone przez czurki moje ale nie wybrzydzają tak strasznie... uwielbiają kocią karmę niskobiałkową... i dostają ni tylko to co dla szczurów... krolicze, szynszylowskie i dla fretek też jedzą... nigdy im nic nie było a urosły ładnie i mają ładne futerko... do tego dostają jedzenie ludzkie... wiadomo że bez konserwantów i nie jakieś straszne bo sama bym tego nie zjadła... ale lubią niemal wszystko ... gdy się karmi wszystkim w granicach rozsądku to wszystko będzie dobre... |
bzdury...
Devona - Nie Paź 17, 2010 16:10
RAYA napisał/a: | ja osobiście idę po prostu do zoologicznego i biorę za każdym razem coś innego... pewne skłądniki są zawsze odrzucone przez czurki moje ale nie wybrzydzają tak strasznie... uwielbiają kocią karmę niskobiałkową... i dostają ni tylko to co dla szczurów... krolicze, szynszylowskie i dla fretek też jedzą... nigdy im nic nie było a urosły ładnie i mają ładne futerko... do tego dostają jedzenie ludzkie... wiadomo że bez konserwantów i nie jakieś straszne bo sama bym tego nie zjadła... ale lubią niemal wszystko ... gdy się karmi wszystkim w granicach rozsądku to wszystko będzie dobre... | Wiesz, frytki i gulasz też są bez konserwantów, a na pokarm dla szczurów się nie nadają. Nie widzę sensu podawania szczurom karm przeznaczonych dla ludzi czy innych zwierząt, bo po co? Procentowy udział składników odżywczych nie jest wtedy dostosowany do potrzeb ogoniastych.
RAYA - Nie Paź 17, 2010 22:04
niedaje im niczego co może im zaszkodzić... ale czy sama też masz ułożoną tabelkę na dzienny posiłek w procentach ? ile czego możesz zjeść? wiesz wydaje mi się że mogę jakoś uszczęśliwić moje szczury podając im czasem owoc warzywo bądź kawałek mięsa... jeśli sama utrzymujesz szczury na suchej karmie i nie dajesz im nic innego to szczerze im współczuję. jasne...na obiad dostają hamburgera i popijają colą... hehe ludzie...bez przesady, nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
greenfreak - Nie Paź 17, 2010 22:14
RAYA, nie ma czego współczuć, bo taka dieta zaspokaja ich potrzeby. Pewnie, szczury mają radochę jak raz w miesiącu dostaną jakiegoś frykasa typu ser żółty, ale wiele podawanych zwierzakom rzeczy to fanaberie właścicieli;)
A warzywa i tak zwykle są podawane szczurkom tutaj, owoce może rzadziej, bo mają dużo cukru.
Devona - Nie Paź 17, 2010 23:45
RAYA napisał/a: | niedaje im niczego co może im zaszkodzić... ale czy sama też masz ułożoną tabelkę na dzienny posiłek w procentach ? ile czego możesz zjeść? | Tak się składa, że mam bardzo wrażliwy żołądek i moja dieta jest bardzo przemyślana i dość restrykcyjna.
RAYA napisał/a: | wiesz wydaje mi się że mogę jakoś uszczęśliwić moje szczury podając im czasem owoc warzywo bądź kawałek mięsa... jeśli sama utrzymujesz szczury na suchej karmie i nie dajesz im nic innego to szczerze im współczuję. | Nie musisz moim szczurom współczuć, bo poza suchą karmą dostają codziennie warzywa, owoce rzadziej, przetwory zbożowe od czasu do czasu (suszony pełnoziarnisty chleb, gotowany brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty lub z mąki durum, kaszę gryczaną), zioła, suszone warzywa, niekiedy trochę nabiału (poza mlekiem, masłem i sztucznymi jogurtami/serkami). Poza tym co ma podawanie zbilansowanej karmy do kupowania mieszanek dla kotów, szynszyli czy fretek, o czym pisałaś wcześniej? Uważam, że to jest zupełnie niepotrzebne, podstawą żywienia szczurów powinna być karma dla nich przeznaczona, która ma odpowiednio zbilansowane składniki. Moje szczury nie dostają jedzenia dla ludzi, bo zawiera ono szkodliwe dla nich dodatki (przede wszystkim przyprawy, zwłaszcza sól, cukier, a przetworzona żywność dużo tłuszczu, barwniki i inne szkodliwe dla gryzoni składniki).
Oli - Nie Paź 17, 2010 23:59
Devona napisał/a: | podstawą żywienia szczurów powinna być karma dla nich przeznaczona, która ma odpowiednio zbilansowane składniki | dokładnie, taka dieta może być co najwyżej uzupełniana warzywami, owocami, kocią/fretkową karmą, makaronami, kaszami czy ryżami, a nawet mięsem i nabiałem, ale to nadal powinny być dodatki, a nie podstawa.
RAYA napisał/a: | ale czy sama też masz ułożoną tabelkę na dzienny posiłek w procentach ? ile czego możesz zjeść? | jak ludzie będą żyli przeciętnie 2/3 lata to będziesz mogła sobie porównywać w każdym innym przypadku nie ma to najmniejszego sensu i jest bezcelowe pod względem naukowych argumentów
Paulina87 - Pon Paź 18, 2010 10:42
Czy Wasze szczurki też mają po rat complete większe kupy? Początkowo karmiłam dziewczyny tylko rat nature i kupki były małe i w małej ilości, później zaczęłam mieszać pół na pół rat nature i rat complete i kupek jest więcej i one same są większe. No ale rat comlete bardzo im smakuje więc jedzą.
Madzial98 - Wto Paź 19, 2010 15:27
Ja daję moim szczurkom Vitapol i Nestor. Bardzo lubią. Czasami też kupuję im Dako-art.
EpKee - Wto Paź 19, 2010 16:48
Madzial98, przeczytaj TEN temat, Vitapol i Nestor nie są karmami polecanymi dla szczurków.
Firewarrior - Wto Paź 19, 2010 17:13
Paulina87 napisał/a: | Czy Wasze szczurki też mają po rat complete większe kupy? Początkowo karmiłam dziewczyny tylko rat nature i kupki były małe i w małej ilości, później zaczęłam mieszać pół na pół rat nature i rat complete i kupek jest więcej i one same są większe. No ale rat comlete bardzo im smakuje więc jedzą. |
Coś w tym jest, bo moje teraz walą boble takie, że aż się zastanawiam, jak takie giganty mogły ze szczura wyjść... Swoją drogą, rat complete im chyba najlepiej ze wszystkich testowanych przeze mnie karm wchodzi... Na drugim miejscu beaphar care+ (a to pachnie tak cudnie, że sama bym zjadła!)
Madzial98 - Wto Paź 19, 2010 17:36
Dlaczego karmy Vitapol i Nestor nie są polecane?
[ Dodano: Wto Paź 19, 2010 17:48 ]
Polecam także produkty z firmy Dako-art. Jest karma (moim szczurkom bardzo smakuje) oraz biszkopty. Te ciasteczka dla szczurów tak im smakują, że mogłu by zjaś tone na raz. Są trzy smaki: orzechowy, owocowy i warzywny. Dobre dla szczurków są też pychotki (ciasteczka) z Orientalne.
Mao - Wto Paź 19, 2010 18:14
Wszystko masz w linku w poście Epkee
Dako-art też nie jest jakąś rewelacją, był u nas kilka razy na stole i wkurzało mnie, że wolą zjadać te pseudociastka niż to, co powinny Poza tym kolor tych wszystkich chrupek i ciasteczek (wściekle różowy, zielony itd) też daje do myślenia.
Wywaliłam od razu, jak tylko dotarła do nas "normalna" karma (wtedy Xtra Vital).
Rozejrzyj się za jakąś Versele Lagą, moje szczury jadly ją chętniej i zdrowsza była
Madzial98 - Wto Paź 19, 2010 19:51
Dzięki za rady. Poszukam jakiejś lepszej karmy.
Rissa - Wto Paź 19, 2010 20:27
Mam pytanie do tych, co używają karmy Vitakrafta. Po otwarciu zmartwiły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze jest strasznie kolorowa, a po drugie nie różni się zbytnio składem i zapachem od tej, którą podawałam moim chomikom. Czy ogólnie jest dobrą karmą? Czy takim świństwem jak whiskas?
zuzka-buzka - Wto Paź 19, 2010 20:39
Rissa, jest dobrą karmą, ale jakość nie jest adekwatna do ceny. Tzn. że są dużo lepsze karmy w podobnych lub nawet niższych cenach. Tak jak mówiłam, nie jest zły, ale też nie idealny.
Ja karmię szajkę mieszanką Cavuni. Zajadają się jak dzikie. Dobrze, że w sprawie suchego nie są wybredni.
|
|
|