Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
LalaAla - Pon Lip 05, 2010 00:16
A czy ktoś wie co z tą soją i kukurydzą??
KondzioR - Pon Lip 05, 2010 11:35
klaraurs napisał/a: | Verse Laga Rat Nature to mieszanka a nie granulat. Może jednak dajesz im coś innego? |
Cytat: | tego granulatu (to cos a'la kocie zarcie) |
nie wiedzialem jak to nazwac wiec nazwalem granulat
chodzi o to cos a'la kocie zarcie
Ogoniasta - Pon Lip 05, 2010 11:53
KondzioR napisał/a: | nie wiedzialem jak to nazwac wiec nazwalem granulat
chodzi o to cos a'la kocie zarcie |
Z Twojego opisu wydaje się, że chodzi o granulat Kocie żarcie przypomina Rat Complete
http://www.veterinarnipec...at-complete.jpg o tą karme chodzi??
Verse Laga Rat Nature wygląda tak
http://www.zooplus.co.uk/...at_nature_1.jpg
Niamey - Pon Lip 05, 2010 11:55
Myślę, że soję należy dodawać w rozsądnych ilościach - zawiera dużo białka i jeśli ktoś daje też mięso, to można zmniejszyć ilość mięsa w tym czasie. Jeśli kukurydza jest po prostu zwyczajną kukurydzą, a nie jakąś soloną itp., to nie widzę przeszkód.
KondzioR - Pon Lip 05, 2010 13:23
potrafię przeczytać nazwe na opakowaniu, mam Verse Laga Rat Nature i tam sa takie chrupeczki, czy jak to nazwac, ktore moje ogony zostawiaja.
Ogoniasta - Pon Lip 05, 2010 13:31
KondzioR napisał/a: | potrafie przecyztac nazwe na opakowaniu, mam Verse Laga Rat Nature i tam sa takie chrupeczki, czy jak to nazwac, ktore moje ogony zostawiaja. |
no to teraz wszystko jasne Z Twojej wcześniejszej wypowiedzi raczej trudno było zrozumieć, że ogony zjadają mieszankę, ale zostawiają w misce zawarte w niej "chrupeczki"
Moje dziewczyny robią to samo. Próbowałam różnych karm i w każdej mieszance znalazło się coś, co im nie podeszło i zostawało w misce.
klaraurs - Pon Lip 05, 2010 13:57
KondzioR, ja też z Twojej pierwszej wypowiedzi zrozumiałam, że karmisz je granulatem Versele Laga (np. Rat Complete, które jest w 100% granulatem), ale skoro to mieszanka Rat Nature (w której chrupki są tylko dodatkiem do ziaren), to chyba nie ma się czym przejmować, że szczurom jakiś jej składnik nie pasuje, jeśli zjadają całą resztę? Moje akurat granulat Rat Complete uwielbiają, mieszanka Rat Nature prawie nie schodziła, JR Farm Uczta szczura lepiej, ale bez rewelacji. Jak się skończy, spróbuję z Timą Rattimą, bo ludzie ją chwalą.
KondzioR - Pon Lip 05, 2010 14:05
dobra moj blad, nastepna tez wypróbuje tima rattima, bo szkoda wydawac duzo pieniedzy jak szczurki nie zjadaja i tka wszystkiego
Marca - Pon Lip 05, 2010 19:32
Dwa razy miałam Vitapol(za pierwszym razem: Bo tak to jest poprosić mamę by kupiła, za drugim, bo akurat czekali na dostawę Xtravitalu a chciałam żeby coś miały). Na początku, jak większość szczurów nie tykały ziaren. Wygrzebywałam im więc to, co zjadały. Potem dałam Iwanowi jedno ziarenko przez kraty i okazało się, że zjadł ze smakiem. Zaczęłam więc ponownie nasypywać do miski całą zawartość karmy- znikało wszystko.
No, ale mimo wszystko nie chciałam ich trzymać na takiej karmie.
Zakupiłam im więc XtraVital. Grymasiły strasznie na początku. Teraz zjadają ze smakiem zostawiając jedynie dwa elementy karmy. Wzięłam też na próbę Care+. Karma ma intensywny, ładny zapach. Pożerają ją bardzo chętnie. Ale schodzi tak szybko, że albo będą ją dostawały raz na jakiś czas(bo zbankrutuję), albo będę im mieszać z XtraVitalem.
No i mam jeszcze w planach pozamawiać kilka innych karm na próbę
LalaAla - Pon Lip 05, 2010 22:15
A ja dziś zamówiłam Selective i wymieszam z Versele Lagą i kukurydzą z soją. Zobaczymy czy cholerki będa chciały jeśc
Zgredzia - Wto Lip 06, 2010 17:05
Moje wybierały tylko niektóre składniki z Rat Nature, z Rat Complete troszkę lepiej było. Zjadają najchętniej XtraVital - chociaż ostatnio znowu zaczynają wybrzydzać.
Vitakraft Emotion Beauty karma dla szczurka nawet nie chciały ruszyć - właściwie wszystko wyrzuciłam, nawet dla mnie karma ta pachniała jak "pasza"
gabi30 - Pią Lip 09, 2010 09:04
A moje szczury jedyna karma jaką zjadają do końca( bez resztek) jest chomicza Ostatnio zaopatrzyłam się w Versele Laga Hamster Crispy. Oprócz tego dostają VL Rat Complete
Layla - Pią Lip 09, 2010 13:30
gabi30, uważaj na Hamster Crispy, jest cholernie tucząca, roztyła mi już kilka szczurów
omry - Czw Sie 05, 2010 01:12
Versele Laga. Na początku kupowałam Fazi Vitapola, ale naczytałam się o tej karmie wiele nieprzyjemnych historii.. Oczywiście tylko o karmie, bo kolby, dropsy i inne smakołyki jak najbardziej.
Tak więc na początku Fazi po zmianie karmy była nie bardzo pozytywnie nastawiona. Ale później już było dobrze.
Moim przyszłym ogonkom też zamierzam dawać Versele Lage. Jeszcze w sumie trochę zostało mi po Fazulce .
martuś8805 - Wto Sie 24, 2010 22:15
Versele laga pierwszy raz dostałam od kogoś.. u mnie nie da się jej dostać ale jest internet u mnie jako jedyna jest jedzona dokładnie cała.. czasem kupuje jeszcze vitakraft emotiaton (tak się chyba pisze) też jedzą ale zostaje granulowane sianko i chyba owies..no i nie są na nią takie łapczywe .........kiedyś próbowałam megan ale dużo żarówiastych chrupek w niej jest szczurki jadły ale po co im dawać farbę...
|
|
|