To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

aneczka1-13 - Czw Maj 13, 2010 09:59

Ja mojemu na samym początku kupiłam właśnie Vitapol. No na szczęście w żadnego robaka tam nie było ale mój szczurek nie lubi ziarna i wyjadał wszystko inne.No a ponieważ ok.połowy składu to właśnie ziarno kupiłam XtraVital. Tu na szczęście aż tyle tego ziarna nie ma.No wiec wszystko zjada oprócz tego i jakiś czarnych podłużnych granulek. A kolby Vitapol kupiłam z popcornem i też mi jakoś iglakami zalatywało. Ale kolba mu zasmakowała bo polowe w ciągu jednej nocy obrobił :)
Maja - Wto Cze 29, 2010 18:33

Proponuje do ankiety dodać Supreme science: Selective Rat. Świetna karma.

Skład:
Zboże, ekstrakt z białek warzywnych, owoce (jabłko 2,5%, czarna porzeczka 2,5%), oleje i tłuszcze, minerały, DL-metionina, L-lizyna, sól. Zawiera konserwanty zgodne z dyrektywami UE.
Analiza:
Białko 14%, Olej 4%, Włókna 4%, Popiół 5%, Wapń 0,6%, Fosfor 0,4%, Witamina A 10,000 IU/kg, Witamina D3 1,000 IU/kg, Witamina E 50 mg/kg, Miedź 10 mg/kg.

duuusza - Śro Cze 30, 2010 10:03

Ja przeważnie kupuje Vitapol, Nestor...
Do tego witaminki, dropsy(różne smaki), przysmaki, mieszanki itd...
Od siebie dorzucam chleb, serek waniliowy, ryż, płatki, makaron, jajka, warzywa, owoce itp...co mi się tam jeszcze trafi...
Fruzia nie marudzi:)
Małe wariatki też:P

Niamey - Śro Cze 30, 2010 13:04

duuusza, wymienione przez Ciebie karmy to niestety jedne z najgorszych jakościowo - zawierają mnóstwo pustych kalorii, sztucznych barwników, polepszaczy smaku, a nierzadko spleśniałe ziarno itp. Poszukaj w internecie np. karm jr farm- można znaleźć relatywnie niedrogie, a bardzo dobre
maria89 - Śro Cze 30, 2010 13:59

Ja swoim robię mieszankę z Rat Complete, Rat Nature i czasem dorzucam trochę Rat Pro. co drugi dzień zioła podstawowe Herbal Pets i chipsy brokułowe też HP.

Poza tym kurczak lub indyk Gerbera, kaszę gryczaną.

greenfreak - Śro Cze 30, 2010 23:16

maria89 napisał/a:
Rat Complete, Rat Nature
+ po fistaszku albo dwa do schrupania oraz jakieś marchewkowe płatki z Vitapolu. Raz na dwa czy trzy napełnienia miseczki mieszanka korzeni z HP. Wcześniej nie ruszały korzonków, ale chyba przyjęły marchewkowe płatki oraz fistaszki jako ofiarę, bo teraz czyszczą calutką miseczkę ;)
Do tego najczęściej świeży ogór czy jabłko.

duuusza - Czw Lip 01, 2010 08:59

Niamey:)
Dzięki...
Właśnie zamówiłam karmy jr.Farm:)
Prezentują się dużo lepiej niż te które kupowałam do tej pory...

Mao - Czw Lip 01, 2010 10:55

Jak zamówiłam JR Farm, to szło migiem, myślałam, że paczka 2,5 kg wystarczy na dłużej. Nic nie zostawało, wcinały jak głupie :|
Muszę w najbliższym czasie znów zamówić, ew. zastanawiam się nad Timą.

LalaAla - Pią Lip 02, 2010 19:10

A czy myślicie, że można jako smakołyk raz na dłuższy czas podac takie oto serduszko:

Wiśniowe serduszko

Skład:
skrobia, płatki owsiane, płatki pszenne, groch w płatkach, ekstrakt z buraka i kukurydzy, marchew, pietruszka, pszenica, lucerna, prażona pszenica, prażona kukurydza, mlecz, czereśnie, mięta, chlebek świętojański, płatki kukurydziane, melisa, nagietek, koniczyna.

maria89 - Pią Lip 02, 2010 19:15

Skoro dla gryzoni to raczej tak :wink: A raz na jakiś czas to niemalże wszystko można dawać.
Niamey - Pią Lip 02, 2010 22:13

LalaAla, u mnie przez rok wisiało w klatce, zaczęły jeść, jak je przestawiałam na rat&mouse pro ;) Ale ładnie wygląda w klatce :mrgreen:
Layla - Pią Lip 02, 2010 22:15

Przerzuciłam samców na Rat Complete :mrgreen:
LalaAla - Sob Lip 03, 2010 15:58

Ok to w takim razie spróbuję ;)

Aha mam pytanie. Karmiliśmy z Tomkiem kaczki i kupiliśmy im ziarna soi i ziarna kukurydzy na popcorn.. Niestety kaczyska wzgardziły tym i zostało nam trochę.. Czy można domieszac tą soję i kukurydzę do paczki VL Rat Nature??

KondzioR - Nie Lip 04, 2010 21:32

ja dopiero zaczynam przygode z ogonkami ich pierwsza szamka to
Verse Laga Rat Nature. Niestety niezbyt im pasuje te granulat i go nie zjadaja. Ale jako ze czesto dostaja swieze zarełko i maja kolbe to pelna miseczke im zostawilem na 3 dni i jednak troche tego granulatu (to cos a'la kocie zarcie) znikneło :

klaraurs - Nie Lip 04, 2010 21:45

KondzioR napisał/a:
Verse Laga Rat Nature. Niestety niezbyt im pasuje te granulat
Verse Laga Rat Nature to mieszanka a nie granulat. Może jednak dajesz im coś innego?