To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

susurrement - Nie Kwi 25, 2010 03:11

odkąd znacznie powiększyło mi się stado :roll: kupuję 20 kg Uczty szczura z krabami JR Farm i to mają na stałe w misce. do drugiej dostają VL Rat Nature, Care +, Rat Complete, JR Welness, ew kilka kawałków Rat Pro. tudzież inne dodatki typu jakieś warzywka JR Farmu, ziółka, suszki, sianko.
wszystko znika natychmiastowo :]
generalnie najbardziej smakuje im JR Farm, z niego w misce zostaje raptem trochę ziaren, na ogół już poskubanych, i łupinki od słonecznika ;) a z Rat Nature potrafi zostać 1/4 miski :/

Devona - Nie Kwi 25, 2010 22:49

Niamey napisał/a:
Mam takie pytanie - jak u Was wygląda zjadanie rat&mouse pro (dawniej duo) - to ten duży granulat o średnicy ok. 1cm. Zastanawiam się czy go jednak nie zmienić na coś mniejszego, bo u mnie szczury rozwlekają te duże kawałki po klatce i nie dojadają, a potem biorą następne - miska robi się pusta, a w ściółce wala się sporo karmy.
U mnie efekt podobny, po prostu zbieram i "składuję" w jednym miejscu. Zamierzam przetestować łamanie granulatu na mniejsze kawałki.
karola - Pon Kwi 26, 2010 13:09

Devona napisał/a:
Zamierzam przetestować łamanie granulatu na mniejsze kawałki.
U mnie nie zauważyłam różnicy- czy łamię granulat na mniejsze części czy nie dziewczyny i tak wynoszą go z miski. Tylko mnie to nie przeszkadza, bo składują go w jednym z rzadko używanych hamaków.
frommicrowave - Czw Kwi 29, 2010 21:38

zapomniałam się pochwalić że udało mi się wprowadzić VL complete i tylko to zajadają, czasami z kawałkami tego co wygląda jak ściółka :)
zastanawiałam się dzisiaj nad VL rat nature ale wydawało mi się jakieś za bardzo sztuczne, za dużo kolorowych chrupek tam było jak na moje oko...

lepakkomies - Pią Kwi 30, 2010 18:01

Nie wiem czy już było czy nie, ale myślę, że warto wspomnieć i o tej karmie:

Tima Rattima
:arrow: http://www.zooplus.pl/sho...zury/tima/31175

Opis produktu z ww strony Zooplus:
Cytat:
Tima Rattima karma dla szczurów Premium Musli
Wysokowartościowa karma dla szczurów
Wyróżniona znakiem jakości towaru VdRD

Tima Rattima to wysokowartościowa karma dla szczura. Wiele wyszukanych składników i wyśmienicie skomponowany skład czynią z tej karmy wyjątkowo smaczną przekaskę na każdy dzien. Dzięki wyważonemu składowi substancji mineralnych np. protein, niskiej zawartości tluszczu, witamin itp. karma ta zostala nagrodzona specjalnym znakiem jakości towaru VdRD.

Możesz byc pewien, ze szczurki nie pozostawia nawet okruchu!

Skład:
czipsy zbożowe, pszenica, jęczmień, owies, płatki owsiane, kawałki, gryka, ryż, kukurydza, płatki pszenicy, nasiona słonecznika białe i paskowane, chleb świętojański, krokosz barwierski, prażona pszenica, nasiona dyni, groch, prażona kukurydza, płatki ziemniaków, krewetki słodkowodne

Opinie można perzeczytać tu :arrow: http://forum.szczury.biz/...d3709077c07ef83

Devona - Pią Kwi 30, 2010 19:13

lepakkomies napisał/a:
Nie wiem czy już było czy nie, ale myślę, że warto wspomnieć i o tej karmie
Było i to nie raz ;) . Poza tym ten temat dotyczy dzielenia się własnymi doświadczeniami dotyczącymi szczurzej karmy.

Od kiedy szczury jedzą Rat&Mouse Pro na stałe jako karmę podstawową, to nie tylko uwielbiają Rat Complete, ale wróciliśmy do czasów, kiedy czerwone granulki stały się przysmakiem :] . Muszę im chyba sprawić 10-kilogramowy "woreczek" tego granulatu. Myślałam, że Natura Szczura, której Gina tyle wygrała, będzie rarytasem, a moje szczury wybierają Complete (którą dostają w tej samej miseczce) spomiędzy ziół i warzyw :roll: .
karola napisał/a:
Tylko mnie to nie przeszkadza, bo składują go w jednym z rzadko używanych hamaków.
U mnie też sładują w hamakach :shock: . Karola, może Pro po prostu należy przechowywać w hamaku, tylko my o tym nie wiemy :-P .
Alexis - Pią Kwi 30, 2010 20:04

moje też jedzą rat & mouse pro jakby chciały a nie mogły... rat complete lepiej, zioła trochę gorzej. najlepiej schodzi uczta szczura z krabami, którą dostają od czasu do czasu - zostaje sam owies ;)
lepakkomies - Pią Kwi 30, 2010 20:32

Off-Topic:
Devona napisał/a:
lepakkomies napisał/a:
Nie wiem czy już było czy nie, ale myślę, że warto wspomnieć i o tej karmie
Było i to nie raz ;) . Poza tym ten temat dotyczy dzielenia się własnymi doświadczeniami dotyczącymi szczurzej karmy.

Tak wiem, że "własnymi", ale nie znalazłam innego tematu pt: "polecane karmy" (wyszukiwarka mi szwankuje więc nawet właściwie nie mogę jej używać :/ ), a że akurat ten mi się "napatoczył" pomyślałam, że dam tu info o tej polecanej karmie, a ktoś może akurat będzie nią zainteresowany i nie będzie musiał przynajmniej daleko szukać :wink:

To tak w ramach wyjaśnienia mojego faux pas :wink:

baradwys - Pią Kwi 30, 2010 21:11

Devona, u mnie też Rat Complete stało się rarytasem godnym szczurzej uwagi po zakupie 10ciu kg Rat&Mouse Pro ;)
nawet "moje" Tadki niejadki Smirek i Remuś zajadają się nią :D
Dzięki niej znika wszystko ;) i mogę spokojnie kupować 5 kg timy jako dodatek :) i cenowo wychodzę tak samo :)

Niamey - Pią Kwi 30, 2010 21:56

Przy tym, jak karmię je rat&mouse pro, rzucają się na beaphar care + jak oszalałe :) Ale wcześniej też im bardzo smakował
Devona - Pią Kwi 30, 2010 23:24

Alexis napisał/a:
moje też jedzą rat & mouse pro jakby chciały a nie mogły... rat complete lepiej, zioła trochę gorzej. najlepiej schodzi uczta szczura z krabami, którą dostają od czasu do czasu - zostaje sam owies
Ale u mnie dobrze schodzi Pro, tylko zjadają połowę "kołeczka" i biorą następny, martnotrawcy jedni :P .

Myślałam o tym, żeby przerzucić ogony na inny granulat, np. Complete, może tak by nie roznosiły, ale nie znalazłam większych opakowań niż 10-kilogramowe.

Shy_Lady, ja chcę pozostać przy granulacie na stałe, więc ogony mają "szlaban" na wszelką karmę typu musli, bo niestety kastrat mi się bardzo spasł.

Off-Topic:
lepakkomies napisał/a:
Tak wiem, że "własnymi", ale nie znalazłam innego tematu pt: "polecane karmy" (wyszukiwarka mi szwankuje więc nawet właściwie nie mogę jej używać :/ ), a że akurat ten mi się "napatoczył" pomyślałam, że dam tu info o tej polecanej karmie, a ktoś może akurat będzie nią zainteresowany i nie będzie musiał przynajmniej daleko szukać :wink:
Temat, w którym ogólnie dyskutujemy o polecanym jedzeniu jest na pierwszej stronie działu dotyczącego odżywiania, więc nie trzeba nawet wyszukiwarki ;) . Faux pas czy nie faux pas, nie lubię nabiajania postów. Tyle ode mnie.

baradwys - Sob Maj 01, 2010 07:47

Devona, ja zamierzam kupić teraz 20kg rat&mouse bo wiem że Oleczka takie ma ;) i u mnie też szlaban :P maluchy tylko dokarmiam na wybiegach a do tłuściochów to tylko Księżniczki mogę zaliczyć bo mój tata się pytał czy One w ciąży czy jak? Ale ogólnie schodzi mi wszystko co znajduje się w miseczkach :)
Aleks1 - Sob Maj 01, 2010 18:53

Ja ostatnio kupiłam moim ogonkom "rat" tropifita.Jak na razie cieszy się tylko powodzeniem u chłopaków :roll:
Anonymous - Nie Maj 02, 2010 13:03

no moje to jedza jak karma nie zdazy przyjsc, ale dla nich za duzo owsa tam jest i tak srednio im sie podoba.
Aleks1 - Nie Maj 02, 2010 13:15

katasza napisał/a:
no moje to jedza jak karma nie zdazy przyjsc, ale dla nich za duzo owsa tam jest i tak srednio im sie podoba.

Moje też za nią nie przepadają :( Miałam do wyboru megan lub tropofit,no to wzięłam ta drugą.