O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II
Oli - Wto Paź 04, 2011 23:38
Viss napisał/a: | Np. prawie cała głowa, wysoko łapki, a z tyłu do połowy pleców. | ale nie powinny być jednolitej barwy, tzn. im wyżej tym powinny być bledsze, bo to w końcu przysmolony syjam, a nie kaptur
Viss, ja nawet nie powiększając zdjęć też widzę białą bazę.
[ Dodano: Wto Paź 04, 2011 23:40 ]
Majszczur, Twoja szczura jest syjamem i to dość ładnie wybarwionym. ma bardzo silne pointy, a to jest zaleta.
Anonymous - Wto Paź 04, 2011 23:40
Oli napisał/a: |
ale nie powinny być jednolitej barwy, tzn. im wyżej tym powinny być bledsze, bo to w końcu przysmolony syjam, a nie kaptur | też tak uważam, ale shsr ustaliło, że im więcej pointów tym lepiej, więc zakładam, że jak zostaje niewiele bieli/kremowego to dobrze...
Oli - Wto Paź 04, 2011 23:45
Viss napisał/a: | ale shsr ustaliło, że im więcej pointów tym lepiej | bez sensu, przecież point to nie cała barwa, tak jak jest u kotów syjamów. no, ale tak to jest, że standardy bywają różne.
Majszczur - Wto Paź 04, 2011 23:49
Dzięki za wyjaśnienia. Samą idęę rozłożenia pointów rozumiem, nie wiedziałam tylko dokąd "przepisowo" mają sięgać, bo w linkowanym przez Viss spisie osobników hodowlanych niektóre są słabiej wybarwione niż BaBunia a jednak nie były kiepskie skoro zyskały status hodowlany
Wrzuciłam fotkę Babuni bo wydawało mi się, że Asmena przypisała mi zdjęcia szczuraczka należącego do mimi Na fotkach samczyka mimi rzeczywiście też widzę bielutką sierść, więc może to rzeczywiście himalayan. Moja BaBunia ma kremowawy tułów.
A Leto jest zjawiskowy
Asmena - Wto Paź 04, 2011 23:53
Majszczur napisał/a: | Wrzuciłam fotkę Babuni bo wydawało mi się, że Asmena przypisała mi zdjęcia szczuraczka należącego do mimi |
Racja. Wybacz. U Twojego z kolei widzę kremowy
Oli - Śro Paź 05, 2011 00:03
Majszczur napisał/a: | a jednak nie były kiepskie skoro zyskały status hodowlany | w polsce wygląd ma niewielkie znaczenie, często rozmnażane są bardzo niestandardowo umaszczone szczury, ważniejsze jest zdrowie i psychika
mini - Śro Paź 05, 2011 00:12
Jimi jest biała, nie kremowa. Nie ma też plam, czy przebarwień w tej bieli.
Anonymous - Śro Paź 05, 2011 07:29
mini napisał/a: | Jimi jest biała, nie kremowa. | w takim razie to himalayan.
Majszczur - Śro Paź 05, 2011 23:32
Jak się nazywa to umaszczenie http://www.fotosik.pl/pok...918d77d7a4.html
ten szczurak wyglada jak norka fota oczywiście nie moja tylko zapożyczona z netu.
babyduck - Czw Paź 06, 2011 00:06
Czyżby jakiś młody mink?
Oli - Czw Paź 06, 2011 01:01
to na pewno nie jest mink, ja bym stawiała na jakiegoś blue
Nakota - Czw Paź 06, 2011 01:23
Dla mnie wygląda trochę jak dark pearl.
babyduck - Czw Paź 06, 2011 08:50
To może lilac?
stasimalgosia - Czw Paź 06, 2011 11:39
Dark pearl, to zdjęcie Gabriela z Merchowego Pola
Majszczur - Czw Paź 06, 2011 11:52
Tak to fotka z Merchowego Pola. Nie znalazłam niestety 'dorosłej' fotki tego szczurka, a chciałabym wiedzieć jak się taki finalnie wybarwia. Stasimalgosia wiesz może gdzie mogę go znaleźć? z góry dzięki. bo Google na hasło 'dark pearl' pokazują przeróżne umaszczenia.
|
|
|