To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Oli - Wto Paź 04, 2011 23:38

Viss napisał/a:
Np. prawie cała głowa, wysoko łapki, a z tyłu do połowy pleców.
ale nie powinny być jednolitej barwy, tzn. im wyżej tym powinny być bledsze, bo to w końcu przysmolony syjam, a nie kaptur :)

Viss, ja nawet nie powiększając zdjęć też widzę białą bazę.

[ Dodano: Wto Paź 04, 2011 23:40 ]
Majszczur, Twoja szczura jest syjamem i to dość ładnie wybarwionym. ma bardzo silne pointy, a to jest zaleta.

Anonymous - Wto Paź 04, 2011 23:40

Oli napisał/a:

ale nie powinny być jednolitej barwy, tzn. im wyżej tym powinny być bledsze, bo to w końcu przysmolony syjam, a nie kaptur :)
też tak uważam, ale shsr ustaliło, że im więcej pointów tym lepiej, więc zakładam, że jak zostaje niewiele bieli/kremowego to dobrze...
Oli - Wto Paź 04, 2011 23:45

Viss napisał/a:
ale shsr ustaliło, że im więcej pointów tym lepiej
bez sensu, przecież point to nie cała barwa, tak jak jest u kotów syjamów. no, ale tak to jest, że standardy bywają różne.
Majszczur - Wto Paź 04, 2011 23:49

Dzięki za wyjaśnienia. Samą idęę rozłożenia pointów rozumiem, nie wiedziałam tylko dokąd "przepisowo" mają sięgać, bo w linkowanym przez Viss spisie osobników hodowlanych niektóre są słabiej wybarwione niż BaBunia a jednak nie były kiepskie skoro zyskały status hodowlany :-P
Wrzuciłam fotkę Babuni bo wydawało mi się, że Asmena przypisała mi zdjęcia szczuraczka należącego do mimi ;) Na fotkach samczyka mimi rzeczywiście też widzę bielutką sierść, więc może to rzeczywiście himalayan. Moja BaBunia ma kremowawy tułów.
A Leto jest zjawiskowy :serducho:

Asmena - Wto Paź 04, 2011 23:53

Majszczur napisał/a:
Wrzuciłam fotkę Babuni bo wydawało mi się, że Asmena przypisała mi zdjęcia szczuraczka należącego do mimi ;)

Racja. Wybacz. U Twojego z kolei widzę kremowy :)

Oli - Śro Paź 05, 2011 00:03

Majszczur napisał/a:
a jednak nie były kiepskie skoro zyskały status hodowlany :-P
w polsce wygląd ma niewielkie znaczenie, często rozmnażane są bardzo niestandardowo umaszczone szczury, ważniejsze jest zdrowie i psychika ;)
mini - Śro Paź 05, 2011 00:12

Jimi jest biała, nie kremowa. Nie ma też plam, czy przebarwień w tej bieli.
Anonymous - Śro Paź 05, 2011 07:29

mini napisał/a:
Jimi jest biała, nie kremowa.
w takim razie to himalayan. :)
Majszczur - Śro Paź 05, 2011 23:32

Jak się nazywa to umaszczenie http://www.fotosik.pl/pok...918d77d7a4.html
ten szczurak wyglada jak norka :wink: fota oczywiście nie moja tylko zapożyczona z netu.

babyduck - Czw Paź 06, 2011 00:06

Czyżby jakiś młody mink?
Oli - Czw Paź 06, 2011 01:01

to na pewno nie jest mink, ja bym stawiała na jakiegoś blue
Nakota - Czw Paź 06, 2011 01:23

Dla mnie wygląda trochę jak dark pearl.
babyduck - Czw Paź 06, 2011 08:50

To może lilac?
stasimalgosia - Czw Paź 06, 2011 11:39

Dark pearl, to zdjęcie Gabriela z Merchowego Pola
Majszczur - Czw Paź 06, 2011 11:52

Tak to fotka z Merchowego Pola. Nie znalazłam niestety 'dorosłej' fotki tego szczurka, a chciałabym wiedzieć jak się taki finalnie wybarwia. Stasimalgosia wiesz może gdzie mogę go znaleźć? z góry dzięki. bo Google na hasło 'dark pearl' pokazują przeróżne umaszczenia.