Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
bebe - Śro Kwi 07, 2010 11:05
ja dalej jestem na megan,Hania nie wybredza-zajada wszystko,Leon to wybredniś na całego,no i mamusia zajada megan ze smakiem,ale jedyne owoce z tej karmy zjadane przez szczury to banan,reszta leży...morela,jabłko i inne,ale świeże jabłko-czemu nie a najlepiej z gerbera czy HIPPa dla maluszków.A jak myślicie czy szczury mogą dostać mleko dla dzieci... ? Ja mam jakieś beznadziejne sklepy koło siebie,bo na wagę są 3 wiadra megan-różnioą się po części składem.W paczkach nie kupuje,bo takie tanie są z przewagą żyta,owsu,kukurydzy,czego nie lubi ani Hania ani Leon,mamuśka je kukurydze czasami.A z ankiety widzę nazwę karmy której na oczy nie widzaiałam a kupuje ją większość.
Pozwolę sobie wrzucić fotkę megan jaką kupuje
quagmire - Śro Kwi 07, 2010 11:09
bebe, spróbuj zamówić przez Internet. Może się okazać, że nawet z przesyłką karma będzie tańsza niż w sklepie.
Sysa - Śro Kwi 07, 2010 11:13
bebe, jak proponuje Guagmire (palce sobie połamałam na klawiaturze pisząc to ), postaraj się szczurkom sprowadzić lepszą karmę.
Mleko dla dzieci ma i tak inny skład niż szczury potrzebują, nie wiem jak jest z laktozą w takim mleku. Jeśli jest to najlepiej go w ogóle unikać.
A na fotce wygląda to na samą chemię..
bebe - Śro Kwi 07, 2010 11:16
quagmire napisał/a: | bebe, spróbuj zamówić przez Internet. Może się okazać, że nawet z przesyłką karma będzie tańsza niż w sklepie. |
tak chyba zrobię,bo jeśli megan to zła karma to dodając kilka zł będę miała znacznie lepszą
Sysa napisał/a: | bebe, jak proponuje Guagmire (palce sobie połamałam na klawiaturze pisząc to ), postaraj się szczurkom sprowadzić lepszą karmę.
Mleko dla dzieci ma i tak inny skład niż szczury potrzebują, nie wiem jak jest z laktozą w takim mleku. Jeśli jest to najlepiej go w ogóle unikać.
A na fotce wygląda to na samą chemię.. |
no nie nie wiem po co farbią tą karmę,szczurom to obojętne byle dobrze pachniało im chyba chcą by właścicielom sie podobało
a o mleko zapytałam,bo przyszła teściowa coś wspomniała-żebym dała tej mamusi z małymi więc wolałam zapytać
quagmire - Śro Kwi 07, 2010 11:18
Off-Topic: | Sysa napisał/a: | jak proponuje Guagmire (palce sobie połamałam na klawiaturze pisząc to ) |
|
a quagmire i tak się pisze przez Q na początku
Jak odpisujesz w szybkiej odpowiedzi (mam na myśli to okienko na dole), to wystarczy, że klikniesz na nick i on sam wskakuje Ci do okienka i to od razu pogrubiony (i z przecinkiem, ale go można skasować)
Sysa - Śro Kwi 07, 2010 11:21
quagmire napisał/a: |
Jak odpisujesz w szybkiej odpowiedzi (mam na myśli to okienko na dole), to wystarczy, że klikniesz na nick i on sam wskakuje Ci do okienka i to od razu pogrubiony (i z przecinkiem, ale go można skasować) |
O masz, hahahaha! Dałabym sobie rękę uciąć, ze kliknęłam Q, bo co do tego byłam pewna, ze jest na początku!
I wiem, że mogę tak kliknąć, ale chciałam do tego podejść tak osobiście, z sercem, emocjonalnie, i o to co wyszło z mojej koordynacji oko-ręka-mózg...
Cerro - Śro Kwi 07, 2010 17:34
Devona napisał/a: | Najpierw piszeszCerro napisał/a:
I żeby było jasne: ja nie twierdzę, że te mieszanki są lepsze od granulatów, JR Farmów i reszty ferajny. Ale skoro są smaczniejsze, ogony na nich są zdrowe, mam je w sklepie koło którego codziennie przechodzę, to nie widzę powodu, żeby kupować przez Internet karmę
Teraz zaś napisałaśCerro napisał/a:
Ja nie wolę i nigdzie nie napisałam, że wolę. Napisałam, że obecnie ją mam - aczkolwiek lada dzień będzie to nieaktualne, bo są już ostatki. Była mi pilnie potrzebna karma, więc wzięłam taką, która wydawała się najlepsza. |
Devona, Devona, po prostu mnie przynajmniej w pewnym stopniu przekonałaś do swoich racji, a ja jako uparciuch nie chciałam się do tego przyznać . Czy muszę pisać takie oczywiste rzeczy ?
Dobra, koniec tematu .
Devona - Czw Kwi 08, 2010 07:55
Cerro napisał/a: | Czy muszę pisać takie oczywiste rzeczy ? | Jakoś nie wpładłam na to sama , więc chyba trzeba .
klaraurs - Czw Kwi 08, 2010 09:12
Moje szczury uwielbiają granulat. Kiedy czekałam na ich przyjazd nakupiłam im kilka rodzajów polecanych na forum karm VL i JR Farm. Do jednej miseczki wsypałam na stałe Rat Complete, do drugiej Rat Nature, a smakołyki i świeże jedzonko dostawały w kolejnych ad hoc. Szczury opróżniały (i dotąd opróżniają) przede wszystkim miskę z granulatem, natomiast z miski z ziarenkami wygrzebią to i owo, a reszta zostaje. Kiedy zjadły pierwszą paczkę Complete'a, bałam się, że mi padną z głodu, bo Nature w ogóle nie znikał, a dostawa granulatu się opóźniała. Kiedy dotarł Complete, niemal nie odchodziły od miski, jakby się bały, że znów go nie będzie. W międzyczasie Rat Nature VL zamieniłam im na Ucztę dla szczura JR Farm i jest to samo: miska z granulatem pustoszeje, miska z ziarenkami jest rozgrzebywana, coś tam z niej skubną, ale większość i tak zostaje. Nie narzekam, w końcu wiem, że mają zbilansowaną karmę podstawową, a do tego urozmaicone dodatki (mięsko, owoce, warzywka, jajka, nabiał w rozsądnych ilościach). Dziwię się tylko, kiedy ktoś na forum współczuje szczurom trzymanym na granulacie, moje same go wybierają
Rafola - Pon Kwi 19, 2010 16:05
Moje jedzą Versele Laga Rat Complete oraz mieszankę również VL chociaż mieszanka jest przeznaczona dla szynszyli (VL Chinchilla nature) ale chyba nie zaszkodzi skład ma bardzo przyzwoity.
A jedzą tą mieszankę szynszylową ze względu na fakt, iż pare dni temu misiałam uśpić swoje kuleczki no i został spory zapas tej karmy. Granulatu dla szyli rzecz jasna im nie dam, ale myślę, że mieszanka jest dla nich ok
Sysa - Czw Kwi 22, 2010 10:31
Rafola, mieszanki dla szynszyli nie mają składu odpowiedniego dla szczura jako pokarm na stałe, ale jako dodatek nie zaszkodzi W karmie szynszylowej nie ma po prostu mięsa i jest bardzo mało cukrów.
Adeline - Pią Kwi 23, 2010 15:33
Ja karmię maleństwa głównie VL. Na początku kupiłam Vitapol i to był wieeelki błąd. Straszny syf, szczurzyny w ogóle nie chciały się tego chwycić Odradzam.
Rafola - Pią Kwi 23, 2010 22:19
Tak jak pisałam...po prostu wyjadają pozostałość karmy moich szylków więc ta mieszanka tylko na jakies dwa miesiace bedzie dodawana
Niamey - Sob Kwi 24, 2010 22:34
Mam takie pytanie - jak u Was wygląda zjadanie rat&mouse pro (dawniej duo) - to ten duży granulat o średnicy ok. 1cm. Zastanawiam się czy go jednak nie zmienić na coś mniejszego, bo u mnie szczury rozwlekają te duże kawałki po klatce i nie dojadają, a potem biorą następne - miska robi się pusta, a w ściółce wala się sporo karmy.
Bel - Nie Kwi 25, 2010 00:26
Niamey, u mnie w ogóle nie szło.Obsikiwały to i tyle.Nie wiem czy kojarzyły z drewnianym żwirkiem ale na pewno nie z jedzeniem....
|
|
|