To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

Cegriiz - Śro Wrz 28, 2011 23:21

Dzięki za wyjaśnienie. Trochę mnie to nurtowało :) Niby dwa huskie, a takie różnice. Tak, wiem, ze różne kolory są :) Białe podbrzusze jest dopuszczane?
Oli - Śro Wrz 28, 2011 23:26

Cegriiz napisał/a:
Białe podbrzusze jest dopuszczane?
jest wymagane ;) tzn. husky ma mieć coś w rodzaju pelerynki na sobie, jeśli jest cały np. czarny i ma strzałkę na głowie to prędzej będzie to blazed niż husky

[ Dodano: Sro Wrz 28, 2011 23:28 ]
Cegriiz, polecam obejrzeć ten temat :) http://www.forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=1582

Cegriiz - Śro Wrz 28, 2011 23:29

Aaa... to Barelkę chyba było można zaliczyć do w miarę oznaczalnego huskiego. Bo miała taką białą pelerynkę.
Oli - Śro Wrz 28, 2011 23:30

Cegriiz, u husky najważniejsze jest ułożenie umaszczenia na głowie i co ważniejsze to jak jaśnieją, bo ostatecznie idealny husky powinien być biały lub mieć co najwyżej ledwo zauważalną wąziutką pręgę wzdłuż samego kręgosłupa, o której wcześniej pisałam.
Asmena - Śro Wrz 28, 2011 23:31

Moja Nezumi była piękna, wystawowa, a miałam ją z adopcji :) Wyjaśniała do białości, miała może ze trzy ciemniejsze włoski :) Kolor wyjściowy: black :) Jej siostra, Mariusz, za to nieznacznie tylko zmieniła barwę :)
Cegriiz - Śro Wrz 28, 2011 23:39

Oli napisał/a:
Cegriiz, u husky najważniejsze jest ułożenie umaszczenia na głowie i co ważniejsze to jak jaśnieją, bo ostatecznie idealny husky powinien być biały lub mieć co najwyżej ledwo zauważalną wąziutką pręgę wzdłuż samego kręgosłupa, o której wcześniej pisałam.

Hm... w sumie u mnie Barela jest biała, ale to jest umowne, bo od samego początku jak u mnie była to miała bardzo jasne ubarwienie (przypuszczam, że champagne), więc w tej chwili to nawet nie wiem, co jest u niej brudne, a co jeszcze jest pigmentem. I Barela w sumie jest z zoologa :oops:

Asica21 - Czw Wrz 29, 2011 09:44

A jak powinien wyglądać taki prawdziwy, idealny szczur wystawowy?
Fajnie by było gdyby ktoś wstawił foty i opisał szczurka :]

Asmena - Czw Wrz 29, 2011 09:53

Asica21, Oli już o tym pisała:
Oli napisał/a:
u husky najważniejsze jest ułożenie umaszczenia na głowie i co ważniejsze to jak jaśnieją, bo ostatecznie idealny husky powinien być biały lub mieć co najwyżej ledwo zauważalną wąziutką pręgę wzdłuż samego kręgosłupa

Azi - Czw Wrz 29, 2011 11:55

Oli napisał/a:
bo ostatecznie idealny husky powinien być biały lub mieć co najwyżej ledwo zauważalną wąziutką pręgę wzdłuż samego kręgosłupa
otóż nie koniecznie. Nie wiem dlaczego panuje takie mylne przekonanie. Husky nie powinien wybielić się całkowicie. Tzn, owszem, taka jest specyfika odmiany, że na starość husky stają się zupełnie białe, co najwyżej z kilkoma ciemnymi włosami.

Ale jeżeli chodzi o "wystawowość" to liczy się symetria i przy ułożeniu barwnych włosów i przy "haszczeniu" - czyli najwięcej ciemnych włosów powinno być na grzbiecie, mniej po bokach ciała. Zmierzam do tego, że mylnie w Polsce zostało ugruntowane przypuszczenie, że wzorcowy husky to biały szczur.

Asica21, Oli wstawiła zdjęcie dobrego husky. Dobrym husky była tez moja Bajaderka:
- kilka dni
- kilkadzieścia dni
- 3 miesiące
- 8 miesięcy
- 1 rok i 3 miesiące

Majszczur - Czw Wrz 29, 2011 12:04

ale Bajaderka jest blue (rus. czy am.?) husky, a nie balck husky, tak? (w wieku trzech mies do złudzenia przypomina moją Óciechę-Terechę EM KLIK )
A jaki jest pożądany kolor oczu husky? czy to nie ma znaczenia (pod kątem wystaw).

wuwuna - Czw Wrz 29, 2011 15:39

Majszczur napisał/a:
ale Bajaderka jest blue (rus. czy am.?) husky, a nie balck husky, tak?
Bajaderka była buremką.

Husky to znaczenie, więc tak samo jak inne np. berkshire może być na każdym kolorze. :)

Wzorce wystawowe huskiego są różne zależnie od kontynentu, związku.
Majszczur napisał/a:
A jaki jest pożądany kolor oczu husky?
Husky jako znaczenie napyszczne ma rozjaśnienie źrenic i u czarnych. Ale kolor właściwy jest zależny od koloru futra.
U aguta będą czarne, a np. u himalayana będą pink. :wink:

Asica21 - Czw Wrz 29, 2011 23:38

Asmena napisał/a:
Oli już o tym pisała:
pisała, pisała a ja chciałam fotki zobaczyć :-P

Nie wiem czy to jest odpowiedni temat ale nie znalazłam ( może źle się gapiłam ) na naszym forum...hmmm...czy ktoś z np. hodowców mógł by opisać mi wszystkie znaczenia, plamki, kolorki oczu, maści itd. jak fachowo się nazywają, kiedy co jest u szczura a czego nie ma....
albo może jakiś link ktoś może mi przesłać gdzie będzie wszystko klarownie wyjaśnione i opisane. Sama nie mogę znaleźć a jak już na coś wpadnę to nie wiele rozumiem :oops:

Cegriiz - Pią Wrz 30, 2011 12:11

Znalazłam taką stronę, tylko akurat jest po angielsku. W razie czego na obrazki można popatrzeć :D

http://www.hawthorn.org.uk/varieties.asp

Karena - Pią Wrz 30, 2011 19:28

Cegriiz, link na forum kilka razy już się pojawiał ;)
Majszczur - Pią Wrz 30, 2011 19:35

Cegrizz a ja bardzo dziękuję za ten link :) Jako stosunkowo świeży forumowicz nie mam pojęcia, że się przewinął przez forum, a jest bardzo przydatny, natomiast z ulubionych jakoś tajemniczo mi zniknął i długo nie mogłam go znaleźć. Dzięki.