Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
gadget - Nie Mar 28, 2010 22:54
był Megan, VL Prestige Rat&Mouse własne mieszkanki.
Od pół roku tylko Rat Complete
Herisheft - Wto Mar 30, 2010 20:23
Z racji tego, ze szczurki odmawiały jedzenia Versele Laga i innych szczurzych wynalazków, w rozpaczy kupiłam im mieszankę dla duzych papug. Żrą az im sie uszy trzęsą
niklas6 - Śro Mar 31, 2010 19:36
Moi panowie tez nie chca szamac karmy Versele Laga wola Animalsa +slonecznik i pestki z dyni
Sysa - Śro Mar 31, 2010 19:43
Wolą Animalsa, ale to żadna dobra karma...
Lepiej wrzucić im do miski coś porządnego i zaczekać aż zaczną jeść, niż karmić byle czym. Nam też smakują fastfoody, ale zdrowe nie są niestety
Herisheft - Śro Mar 31, 2010 23:17
Ta, moje wyjedzą z Verseli wszystkie ziarenka i słonecznik a potem siedza nad tymi kolorowymi brykietami i patrza na mnie cielęcym wzrokiem.
I co za róznica w ziarenkach? animals, versele laga, vitapol, vitacraft , to samo tylko witaminowe brykiety inne których szczurasy nie chca szamać, a róznica w cenie ogromna ze względu na marke. Skład ziaren ten sam. Zazdroszcze wszytskim których szczury chca jeśc versele bo to naprawde świetna firma, ale szkdoa mi jednak cięzka kase wydawac a potem patrzec jak nie chca tego żreć. Całe szczęscie idzie lato to bedzie można własne suszki przygotowac na jesień. A witaminki dostaja w warzywkach które chętnie wpruwaja, chudym mięsku z łopatki, twarożku i wszystkiego co dostaja poza regularna karmą.
Niamey - Czw Kwi 01, 2010 00:20
W sumie tak...od dziś przestaję gotować zupy na warzywach i mięsie i przerzucam się wyłącznie na zupki chińskie, bo co to za różnica w zupach? I to ma witaminki, i tamto ma witaminki Pewnie, że szkoda wyrzucać pieniądze na coś, czego szczury nie chcą jeść, ale jakoś nie wierzę że nie istnieje żadna dobra karma, albo własnoręcznie zrobiona (ale zbilansowana, a nie składająca się wyłącznie ze słonecznika i innych tłustych ziaren) mieszanka, która by im smakowała.
tomcio524 - Czw Kwi 01, 2010 14:59
U mnie najlepiej się spisuję musli (takie z biedronki ) jakaś karma dla gryzoni na wagę i różne ziarenka
Herisheft - Czw Kwi 01, 2010 22:11
Zgryźliwośc sobie odpuście i czytajciue co napisałam, bo uszczypliwosci sa conajmniej nie na miejscu
agacia - Czw Kwi 01, 2010 23:55
Ja jak kupowałam rat nature to połowa zawsze zostawała w miseczce nie tknięta. Żałuje, że na rat complete zdecydowałam się tak późno, bo Frodo chętnie jadł tą karmę i nie musiałam go nawet przekonywać do niej za bardzo. A, że wszystkie granulki tam są takie same to nie miałam problemu z wyrzucaniem połowy.
Cerro - Pią Kwi 02, 2010 09:44
Ja tam w ogóle nie jestem przekonana do granulatów. Drogie to i chyba niezbyt smaczne, bo leży i leży w misce. A woli nie mam na tyle silnej, żeby ogona "przetrzymać", bo i dla mnie to bez sensu. Jak zmuszać człowieka do jedzenia kiełków i szpinaku...
Teraz mam mieszankę z zoologa, w którym wszystko kupuję, własnoręcznie robioną przez właściciela. Znika wolniej niż poprzednia, ale mimo wszystko jestem z niej zadowolona, bo się wyraźnie kupy polepszyły. A z Herisheft się zgadzam, we wszystkich karmach ziarenka takie same. Za wyjątkiem Vitapola, gdzie jest w trzy i trochę pszenicy, która u mnie jest wykopywana z miski i robi za żwirek do sikania.
Zastanawiam się, czy jako następnego nie spróbować Dako-Arta lub Vitakrafta. Miał ktoś może którąś z tych karm?
zuuzuushii - Pią Kwi 02, 2010 14:28
ja jestem bardzo zadowolona z granulatu Supreme Science Selective Szczur, naprawdę.
Kupiłam dwie 2 kilogramowe paczki w grudniu i jeszcze sporo mi zostało z drugiej.
Tak więc chyba schodzi umiarkowanie zwłaszcza, że przybyło mi szczurów. Jedzą to bardzo chętnie, z miski zawsze ubywa a zostało mi jej jeszcze sporo. ładnie na niej rosną, kupki są w porządku a plus to daje im jeszcze danonki, gerberki warzywka i jest super-bez wybrzydzania
nie zamierzam zmieniać tej karmy.
Devona - Pią Kwi 02, 2010 18:47
Cerro napisał/a: | Ja tam w ogóle nie jestem przekonana do granulatów. Drogie to i chyba niezbyt smaczne, bo leży i leży w misce. A woli nie mam na tyle silnej, żeby ogona "przetrzymać", bo i dla mnie to bez sensu. Jak zmuszać człowieka do jedzenia kiełków i szpinaku... | Drogie? Za 20 kilogramów Rat&Mouse Duo zapłaciłam ok. 150 zł plus przesyłka. Szczury jedzą aż mi się uszy trzęsą. A kiełki i szpinak uwielbiam, więc nie demonizujmy . Przetrzymanie zwierzaka to żaden ból. Cerro napisał/a: | Teraz mam mieszankę z zoologa, w którym wszystko kupuję, własnoręcznie robioną przez właściciela. | Czyli nie znasz źródła pochodzenia poszczególnych składników, karma nie jest także zbilansowana pod względem składu. Cerro napisał/a: | A z Herisheft się zgadzam, we wszystkich karmach ziarenka takie same. Za wyjątkiem Vitapola, gdzie jest w trzy i trochę pszenicy, która u mnie jest wykopywana z miski i robi za żwirek do sikania.
Zastanawiam się, czy jako następnego nie spróbować Dako-Arta lub Vitakrafta. | Nie są takie same, gdybyś przetestowała tyle karm, ile ja, to zauważyłabyś różnicę w jakości poszczególnych składników polskich i zagranicznych karm. Te markowe nie tylko inaczej pachną, ale także są lepsze w smaku (próbowałam ), poza tym nie psują się i robale się nie wylęgają. Dako-Art, Vitapol, Animals, Nestor - najgorsze marki. Vitakraft to jest najgorsza z najlepszych karm, w Niemczech jest to karma marketowa, ale jednak jakościowo prezentuje się dużo lepiej w stosunku do polskich karm marketowych.
Poza tym nikt nikogo nie zmusza do karmienia zwierzaków mieszanką, której nie zbytnio nie lubią. Moje ogony wybitnie nie cierpiały Rat Nature Versele-Laga, więc im odpuściłam, ale inne karmy tej firmy lubią. Jest tyle opcji na rynku, że każdy dopasuje pokarm do swoich zwierzaków, jednak niestety w wielu przypadkach pozostawianie części karmy to wina właściciela, który zamiast przetrzymać szczury, aż zjedzą wszystko, ciągle im dosypuje, to wybierają, bo przecież i tak dostaną zaraz nową porcję .
Marcik - Pią Kwi 02, 2010 18:51
A ja jestem zachwycona JR Farm dla szczurów, po raz pierwszy NIC nie zostaje w miseczce.
Devona - Pią Kwi 02, 2010 19:01
Marcik napisał/a: | JR Farm dla szczurów | Którym ? U nas świetnie schodziła Uczta dla szczura, za to Pokarm dla szczura raczej średnio.
Marcik - Pią Kwi 02, 2010 21:01
Uczta dla szczura (z krewetkami i wołowiną) Pierwszy raz kupiłam, do tej pory karmiłam Timą i cóż mogę powiedzieć: widać różnicę
|
|
|