To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

O szczurach ogólnie - Jakiej odmiany jest mój szczur? cz. II

quagmire - Śro Wrz 14, 2011 14:59

klauduska, himy nie, himki są bialusie.
Tu 5 tygodniowe Rajka i Rubella EM (zdjęcia henioka):

U himów dopiero po pewnym czasie można się pokusić o rozpoznawanie koloru pointa, bo u syjamków widać to, jak są malutkie - później zazwyczaj znikają i dopiero znów się wybarwiają.

Iskrunia, można rozróżnić, jeśli zna się rodziców. Chyba że rodzice to dwa himalayany lub himek i albinos (to wtedy w miocie powinny być himki i albinoski i może być trudno).

Iskrunia - Śro Wrz 14, 2011 15:03

quag dziękuję bardzo za odpowiedź i sorka że tak męczę :)
klauduska - Śro Wrz 14, 2011 15:04

quag, aha, myślałam, że jak u syjamów i wybarwiają się z czasem. sorry za wprowadzenie w błąd w takim razie ;)
Pyl - Śro Wrz 14, 2011 15:06

Off-Topic:
quagmire napisał/a:
Tu 5 tygodniowe Rajka i Rubella EM (zdjęcia henioka):

Auuu, taka piękna prawie BEW-ka ;(

quagmire - Śro Wrz 14, 2011 15:13

Off-Topic:
Pyl, na tym etapie, to ona była zupełnie BEW-ką ;P

Pyl - Śro Wrz 14, 2011 15:19

Off-Topic:
quag, prawie "zupełnie BEW-ką", bo miała jakieś głupie geny, które BEW-a psują z czasem :P Ale i tak mogła bym ją mieć.

quagmire - Śro Wrz 14, 2011 15:37

Pyl, jakby nie miała tych głupich genów to i tak by była ivory a nie BEW :P
Pyl - Śro Wrz 14, 2011 15:46

Off-Topic:
quag, to Ty mi znajdź prawdziwego BEW-a, a nie piętrz trudności z "prawie zupełnie BEW-em" :P

Cegriiz - Śro Wrz 28, 2011 13:16

Mam takie zapytanie, jak to jest z nazewnictwem huskulców? Nie każdy ma takie same znaczenie pomijając białą strzałkę na pyszczku. Jakoś dodatkowo to się oznacza? U mnie Barelka była cała w kolorze, prócz pyszczka. Sczury, które teraz do mnie przyszły mają coś podobnego do cap stripe'a. Tylko przypuszczam, ze wybieleją.
karola - Śro Wrz 28, 2011 15:57

Huelp. Co to jest?

Irish? Łapki są białe. Przy czym nie są to skarpetki tylko białe paluszki.

Azi - Śro Wrz 28, 2011 19:52

Takie to to za duże na irisha, za małe na berka. Genetycznie patrząc berkshire i irish to to samo, różni sie jedynie fenotypowo i akurat w tym aspekcie odmiany znaczeniowe zachowują się między sobą nieco jak rasy. Jak skrzyżujesz irisha z berkiem, to jest mocno prawdopodobne, ze wyjdą Ci takie małe berki/duże irishe... chociaż nie zawsze. Genetyka znaczeń jest jak dla mnie nieopanowywalna :]

Co do białych łapek... No powinien mieć białe lapki, jak ma same paluszki, to niestety wystawowo mocno nieszablonowy i odpadający.

Ja bym go opisała jako irisha chyba... dokładnie nawet jako english irisha, bo mam wrażenie, ze znajduje się większość w "górnej" części brzucha. Ale wystawowo by odpadł w przebiegach :( Z drugiej strony te nieszablonowe są najfajniejsze ;)

karola - Śro Wrz 28, 2011 20:21

Azi, ona nijak wystawowa ;) Ot, chciałam wiedzieć co Taszorowi wpisać przy znaczeniu na pierwszej stronie tematu :) Dzięki.
Asmena - Śro Wrz 28, 2011 20:56

Cegriiz napisał/a:
Mam takie zapytanie, jak to jest z nazewnictwem huskulców?

Husky to nazwa znaczenia. Nie ma żadnego innego podziału.

Cegriiz - Śro Wrz 28, 2011 22:41

Asmena napisał/a:

Husky to nazwa znaczenia. Nie ma żadnego innego podziału.

No nic, dzięki :) Śmiesznie, ze Husky może mieć początkowe różnorodne umaszczenie :)

Oli - Śro Wrz 28, 2011 22:44

Cegriiz, różny jest kolor futra, natomiast 90% husky dostępnych u nas (głównie zoologi) mają "brzydkie" znaczenie, tzn. są niestandardowe jeśli chodzi o wystawy. Klasyczny, standardowy husky powinien mieć takie znaczenie (chodzi o wygląd, nie o kolor) http://www.flog.pl/media/...husky-rat--.jpg i dodatkowo powinien wybarwić się równomiernie na całym ciele, dopuszczalna jest śladowa pręga wzdłuż kręgosłupa.