To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - SAMICE - łączenie samic w różnym wieku

PALATINA - Pią Cze 06, 2008 17:15

Baszek napisał/a:
Komar jest straszną ciapą, szczurom ok.7 miesięczną, uległą, przymilną, zdominowaną i dość mocno zestresowaną obecnie. Boję się, że nie da sobie rady w nowym ustalaniu hierarchii.

Wg mnie powinno być odwrotnie. :wink:
Jeśli byłaby dominująca i agresywna, wtedy byłby problem. :roll:
Myślę, że śmiało możesz szukać koleżanki lub koleżanek.

strup - Pią Cze 06, 2008 17:39

Baszek, Komar żyła z innym szczurem więc pewnie nie będzie problemu by połączyć ją z innymi szczurkami. A w jakim wieku odpowiednie? Tego nie jestem pewna, moje zdanie jest takie, że albo małe samiczki, albo w podobnym wieku do Komara.
Baszek - Nie Cze 08, 2008 10:50

Mam nadzieję, że w takim razie wszystko pójdzie ok - i rozglądam się za jakąś młodą panienką :)
Tulip - Nie Cze 08, 2008 23:55

ach ja ostatnio (5 dni temu) wsadzilam do klatki 8 miesiecznej szczurzycy, ktora przez pol roku siedziala sama 2 miesieczna dziecine. powiem szczerze poczatki wygladaly tragiczne ale juz dzis jest bosko, i tak pieknie razem wygladaja spiac w tym samy koszyku przytulone :mrgreen: . uwazam ze skoro moj moj szczur przyjal towarzyszke po dluzszym czasie samotnosci Tobie powinno sie tym bardziej udac :) ( oczywiscie kazdy szczur to wielkie indywiduum) powodzenia ! 8)
polegalu - Czw Cze 12, 2008 00:21

Ja sie przygotowuje do połącznia swojej samiczki :] z jakąś młodą ogonką. Miałam całą garść pytań ale sie tyle naczytałam, że juz wszystko wiem :mrgreen: . Oby u mnie przeszła wersja szybkiego łączenia :kciuki:
falka - Czw Cze 12, 2008 10:18

polegalu napisał/a:
Miałam całą garść pytań ale sie tyle naczytałam, że juz wszystko wiem
Off-Topic:
powinnaś dostać za to medal :mrgreen:

Misquamacus - Wto Cze 17, 2008 21:30

dzisiaj moje 2 zołzy dostały małe, albinosie dziecie :D
troche kwiku było :D
ale nie ma krwi ;) jest nadzieja ;)
właśnie sie przewracają ;)

sandra96 - Śro Cze 18, 2008 15:16
Temat postu: ...
Mam pytanie, niech mi ktos odpowie na nie !!
Ja mam szczurka od ok. miesiąca to samica.. nie wiem czy dokupić jej koleżanke.. ponieważ nie chcę młodych !! ona jest jeszcze malutka a z resztą wkleje jej zdjęcie. Proszę pomóżcie mi czy ona nie zdechcie z samotności ? :> :> :>
pzdr. dla tego który mi odpisze :]

falka - Śro Cze 18, 2008 15:23

sandra96, jeżeli masz samiczkę to możesz dokupić drugą samiczkę, a najlepiej przygarnąć ponieważ wiele szczurków szuka domów - są do oddania za darmo. Szczurki są dużo szczęśliwsze żyjąc w stadach, samotny szczur nudzi się i nie ma się do kogo przytulić, więc radzę wziąć koleżankę dopóki Twoja samiczka jest jeszcze młoda.
sandra96 - Śro Cze 18, 2008 15:30

dziękuję z całego serca.. mam jeszcze jeno pytanko..
do jakiego wzrostu rosną szczurki.. bo słyszałam że rosną do takich rozmiarów że nie trzeba ich w klatce trzymać :] :]:]
:] :] :]

S - Śro Cze 18, 2008 15:46

W klatce trzymać trzeba, dla ich bezpieczeństwa.
Rosną do 20 paru cm tułów i tak samo ogonek. Tułów i ogonek rzadko kiedy mają identyczną długość

sandra96 - Śro Cze 18, 2008 15:47

dzięki bardzo ;DD

[ Dodano: Sro Cze 18, 2008 16:40 ]
Czy mogę dołączyć do mojej szczurzycy koleżankę, tylko niestety nikt z tych których znam nie ma szczura na sprzedarz i musiałabym kupić nową w zoologicznym, czy to jest dobry pomysł, czy one się nie pozabijają ? :kciuki:

Layla - Śro Cze 18, 2008 17:24

sandra96,
falka napisał/a:
a najlepiej przygarnąć ponieważ wiele szczurków szuka domów - są do oddania za darmo.

Możesz też kupić samiczkę z hodowli szczurków rasowych.

Co do łączenia - poczytaj cały temat.

Misquamacus - Śro Cze 18, 2008 21:37

Ja mam inne pytanko
ile mogą trwać kwiki w klatce ? :roll:
mała cały czas jest przewracana na plecki i krzyczy w niebogłosy :P
no i starsze panny są obrażone ;)
młoda jest odpychana, fukną na nią i od razu pisk :P
boidudek poniekąd ;)

Oli - Śro Cze 18, 2008 21:52

Moje dziewczyny kwiczały przez pół roku minimum, a jak jest strachliwy szczurek to piski mogą być nawet do końca życia. :wink: W moim, wprawdzie męskim, stadzie jest samiec panikaż i kwiczy za całe stado. Ma już ponad rok. :mrgreen: