To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

W kupie raźniej - szczury są stadne - Dlaczego w stadzie, a nie pojedynczo?

PALATINA - Wto Gru 22, 2009 11:20

Jak się wet nie interesuje szczurami, to ma prawo nie wiedzieć... (na studiach takich rzeczy niestety prawie nie uczą)... Inna sprawa, że jak sie nie wie, to sie nie wypowiada na dany temat. :?
Bel - Pią Gru 25, 2009 15:54

Mój dumbo przez miesiąc był sam.Widziałam,że był samotny i smutny.Prawdą jest to,że był bardziej miziasty i bardziej "do"człowieka niż w stadzie ale dopiero stado zrobiło z niego szczura :] Moje ogony tak koło północy idą spać i nie ma tu reguły ile ich jest.A " w kupie" śpi się fajniej :lol: Teraz dumbo lata z całą szczurzą 4(5 jest narazie za malutki na harce z resztą)i jest przeszczęśliwy:)
Niamey - Sob Gru 26, 2009 00:09

Mam chyba na koncie dobry uczynek, bo opowiadałam dziś młodemu wetowi, jak to wspaniale trzymać szczury w stadzie i dużych klatkach (ma jednego w akwarium) i byłam całkiem przekonywająca :D
Małpa - Czw Lut 18, 2010 21:24

Off-Topic:
Ja się tyle na czytałam,że już za trzy tygodnie będę miała dwa ogoniaste stworki.... :serducho: :mrgreen:
Więc narazie się nie wypowiadam bo będą to moje pierwsze szczurki. Kiedyś miałam myszkę samą i jakoś na szczęśliwą nie wyglądała, non stop spała... :roll: Tak jest jak człowiek niedouczony kupuje zwiarzaka...

Cerro - Pią Lut 19, 2010 16:13

Dobrze, to teraz taka sprawa.

Szczuras za młodu, będąc jeszcze z rodzeństwem, był bardzo spokojny, trzymał się raczej na uboczu, nie wdawał w przepychanki, nie szalał. Jest trzymany samotnie, ale nie sprawia wrażenia przytłumionego, apetyt ma, żywy i ciekawski jest jak jasny diabeł. W kontakach z innymi szczurasami (od znajomych, też samotnikami) nie objawia niemal żadnego zainteresowania drugim zwierzakiem, tyle co obwącha i odchodzi.

Radzicie dokupić mu towarzysza i próbować stworzyć stadko???

kociarnia - Pią Lut 19, 2010 16:27

Tak,to że nie jest widocznie podniecony widokiem innego szczura nie znaczy że nie chce towarzysza,po prostu nie zna tych innych szczurków. A po za tym skoro ma taki stosunek,możliwe że łączenie przebiegnie gładko(to chyba aż dziwne żeby był taki spokojny i obojętny w stosunku do obcych szczurków :shock: ) A to że nie szalał jako młody szczuras-po prostu może być spokojniejszym szczurkiem ale takie przecież też lubią się przytulić do kumpla albo poiskać :wink:
Oli - Pią Mar 19, 2010 02:22

dla niedowiarków, którzy myślą, że jak szczur ma towarzysza to już właścicielem się nie interesuje ;) http://www.youtube.com/wa...feature=related

oraz dlaczego szczur nie powinien być samotny http://www.youtube.com/watch?v=cDy3bMRuobE

Zuzia1976 - Śro Kwi 28, 2010 15:49

Niestety ma problem z łączeniem,pojawia się agresja starszej.Nic na szczęście sobie nie robią,tzn.krew się nie leje,ale ja mam wątpliwości co do zaprzyjaźnienia się tych dwóch pań.Może jestem nadopiekuńcza?!http://www.youtube.com/watch?v=0edG1Rnp9ZU 8:(
Niamey - Śro Kwi 28, 2010 19:24

Zuzia1976, to jest na początku trudne do zaakceptowania, ale szczury czasem tak reagują na nowe osobniki i trzeba to jakoś przeżyć :) . Póki, co naprawdę nie ma się czym przejmować - moje dziewczyny są już połączone, a mimo wszystko zdarzają się jeszcze sprzeczki, które wyglądają dokładnie tak, jak na Twoim filmiku - może tylko maluchy radzą sobie śmielej, bo przyzwyczaiły się do ataków starszych szczurek.
Zuzia1976 - Czw Kwi 29, 2010 13:35

dzięki za słowa otuchy.

[ Dodano: Nie Maj 02, 2010 17:55 ]
Hallo,kochani,podpowiedzcie mi jakim naturalnym zapachem mam wysmarować moje dziewczyny,żeby tak samo pachniały.Myślałam o lasce wanilii ale za diabła nie wiem.

[ Dodano: Pon Maj 03, 2010 18:51 ]
Muszę się Wam pochwalić,udało mi się dość bezboleśnie połączyć dziewczyny dzisiaj.Było śmiesznie,strasznie i łezka w oku mi się zakręciła ze wzruszenia.Dzięki Wam za rady,jestem najszczęśliwszym człowiekiem na świecie.Cierpliwość się opłaciła.Całuję i pozdrawiam.P.s.Niedługo podam adres filmu łączenia dziewczyn.http://www.youtube.com/watch?v=Hnt1svsZX70

Sysa - Pią Maj 07, 2010 19:28

Zgrzytanie ząbkami może oznaczać wiele rzeczy, między innym i radośc, czasem agresję. U szczurów to nie jest takie hop siup i są połączone, trzeba się postarać, znać trochę zasad. Wszystko to znajdziesz na forum.
Dodatkowo samiczce dobierz samiczkę, a nie samczyka, bo będziesz mieć co chwilę młode, z którymi nie bedziesz miała co robić...

Niamey - Pią Maj 07, 2010 20:28

Szczur Zdzisia, naprawdę oddałaś szczura, bo twój szczur zgrzytał zębami? Tak chciałam się upewnić czy to nie żart...
Na przyszłość: przeczytaj te działy, żebyś nie popełniała takich błędów
---> łączenie szczurów - informacje
---> łączenie, dobór kompanów
--->łączenie samic w różnym wieku
Gdzie oddałaś szczura?

Polaczka - Pią Maj 07, 2010 22:21

Bezmyslnosc nie zna granic..
Szczur Zdzisia, jesli juz zdecydowalas sie na posiadanie szczurow, to powinnas zaczac od lektury forum, aby czegos sie dowiedziec o tym gatunku! Badz co badz na nie trafilas i to dosc szybko, stad kompletnie nie rozumiem Twojego zachowania. Piszesz jak gdyby nigdy nic, ze kupilas samiczce kolege, ze go oddalas, bo zgrzytal zebami - to jest chore.. Moze zacznij od wyszukania informacji o tym, ze szczur:
- jest zwierzeciem spolecznym i owszem, musi miec towarzysza/towarzyszow. Umknelo Ci jedynie to, ze tej samej plci! Czy pomyslalas przez ulamek sekundy o konsekwencjach?
- zgrzytanie zebami jest najnormalniejszym zachowaniem u szczura i.. az szkoda komentowac. Zamiast spytac sie na forum co i jak, skoro juz naprawde zgubilas opcje "szukaj", to Ty informujesz, ze go oddalas..
- wiele szczurkow czeka na adopcje, zamiast napedzac handel i hurtownie, w ktorych zwierzeta sa traktowane jak przedmioty, to warto zajrzec do dzialu ODDAM.

Cola - Pią Maj 07, 2010 22:30

Szczur Zdzisia, i jeśli masz samiczke, to kup jej samiczke. nie kupuj samca.
nie rozmnażaj!

Zuzia1976 - Sob Maj 08, 2010 09:21

Szczur Zdzisia, no nigdy nie oddałabym żadnego szczuraska,wolałabym sto klatek dokupić.Totalna głupota ;( .Też dokupiłam mojej Bibie koleżankę,ale wpadłam na forum po radę,poszukałam i poczytałam o tym na necie.I się udało.Dziewczyny są razem :mrgreen: .Zobacz moje filmy.Adresy są wyżej.Sorki za słowo,ale kompletnie beż pomyślunku postąpiłaś.Moje dziewczyny zgrzytają zębami i jest to najbardziej urocza rzecz na ziemi.Nie wspomnę już o oczopląsie.Zazdroszczę im takich umiejętności :lol: .