To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Kuzyn - Pią Lut 19, 2010 09:03

Oli napisał/a:
karola napisał/a:
Chociaż nie wiem od czego zależy, że szczury jedną karmę ruszą
od tego czy jeden z nich odważy się spróbować karmę i mu zasmakuje. ;) Było to na filmie "geniusz szczura". one sobie przekazują info, że tak powiem "z ust do ust" i jeśli jednemu coś smakuje, to pozostałe też to zaczną jeść. :wink:

Ludzie tak samo dokonują wyborów.
U ludzi mówimy o czynniku wpływu społecznego :wink:
Szczurki to mądre stworzonka!
No :)

klaraurs - Pią Lut 19, 2010 09:37

Kiedyś kupiłam moim cudnie pachnące psie ciasteczka (Terra Canis Bravos), dałam im, dziubnęły i olały. Nadgryzione chrupki walały się przez jakiś czas po klatce, więc przy sprzątaniu je wyrzuciłam. Po 2 miesiącach znów im dałam i tym razem się na nie rzucają jak na szczurze smakołyki (tzn. Nelly się rzuca, bo Naomi to tylko zanosi do kryjówki, z której Nelly jej wszystko potem zabiera :wink: ). Czyżby smak im się zmienił?
Cerro - Sob Lut 20, 2010 10:29

[quote="klaraurs"]Czyżby smak im się zmienił?[/quote]

A, możliwe, tylko dziwne, że tak szybko.

Feras za młodu nie chciał ruszyć rodzynek, a teraz je wcina jak szalony. A karmy żre dla królików i chomików, z owsem i żytem najlepiej. Za pszenicą nie przepada... ale on ma wikt rozszerzony o chleb, płatki kukurydziane i inne takie, także ciężko stwierdzić, co podstawa, a co dodatek...

Madziudzia - Sob Lut 20, 2010 19:19

Od kilku ładnych lat karmię swoje zwierzaki karmami VL. Nigdy nie miałam problemów z otyłością ani z nadmiernym wychudzeniem. Najbardziej odpowiadają mi granulaty- mam pewność, że szczur czy inny stwór nie ma możliwości wyboru. Kupowałam karmy Rat Complete ale po wprowadzeniu na rynek serii Pro przerzuciłam się na nią. Jest jedzona równie chętnie. Kilka dni temu w sklepie zoologicznym, który bardzo rzadko odwiedzam znalazłam jedzonko JR Farm. Kupiłam karmę podstawową- ale wcinają! Ale stosuję ją jako uzupełniającą. Kusi mnie jeszcze Uczta z krabami, wię następnym razem pewnie zakupię tę.
Niamey - Sob Lut 20, 2010 20:35

Jr farmy rzeczywiście są bardzo apetyczne. Wygląda na to, że dziewczęta powoli zaczynają się przekonywać do rat&mouse pro, ale istnieje też możliwość, że zakopały go w ściółce :D
zorlis - Sob Lut 20, 2010 20:52

JR Farm, rajuś, jak to pięknie pachniało... :) Byłoby pięknie, gdyby można było to dostać w zwykłym zoologu, przynajmniej mi się jeszcze nie zdarzyło nigdzie w Poznaniu spotkać.
Więc chłopy wcinają VL, znika do ostatniego okruszka, ale mam wrażenie, że czego bym im nie dała, wszystko zjedzą - nie są wybredni ;)

Niamey - Sob Lut 20, 2010 21:08

zorlis, zamawiaj ze sklepu internetowego - szybko, łatwo i taniej :D
Lotya - Nie Lut 21, 2010 02:24

Ja właśnie w ramach diety dla Muflona od wczoraj daję Rat & Mouse PRO i od wczoraj nic nie zjadły. Wiem, że z głodu nie umrą i to jest dla dobra tłuściocha, ale serce mi się kraje jak się wieszają na kratkach i ewidentnie błagają o coś dobrego.
zorlis - Nie Lut 21, 2010 13:03

Niamey, zamawiałam, oczywiście. Ale niestety studenckie zasoby portfela rzadko pozwalają na większe zakupy (bo jak już mam dodatkowo płacić za przesyłkę wolę kupić coś jeszcze) ;)
Madziudzia - Nie Lut 21, 2010 13:16

zorlis, a w Poznaniu w Zoonaturze, nie ma JR? U mnie w Białym właśnie tam jest. Więc może i u Was będzie :)
zorlis - Nie Lut 21, 2010 14:46

Się sprawdzi kiedyś, dzięki :) Chociaż to całe kilometry od mojego domu...:P
komosa - Nie Lut 21, 2010 15:25

Moje myszy są strasznie wybredne, ale jak tylko przyszła przesyłka z Timą Rattimą, jak otworzyłam ,uraczyłam miseczkę obecnością karmy... Mówie Wam... nigdy nie słyszałam jeszcze aby moje szczury jadły z takim zapałem suchą karmę. Odgłos miły dla uszu :D
bebe - Pon Lut 22, 2010 11:40

ja na początku nie wiedziałam jakiej firmy kupuje :P dzisiaj dopiero widziałam jak w zoologicznym wsypywano do wiadra świeży pokarm i doczytałam się,że to megan-polecam,u mnie akurat szczurki jedzą prawie wszystko z tej karmy
Małpa - Wto Mar 09, 2010 16:07

Ja kupiłam karmę na wagę, najdroższą z dostępnych w sklepie, choć z tego co tu widzę to była tania jak barszcz(8,-za kg) Jak narazie Joy zjada wszystko i chyba jest zadowolony. ;]
Dodatkowo dostaje gerberki, gotowanego kurczaka bez przypraw, orzeszki , ale to wszystko rzadko. Skórki z jabłka, jabłko, ogóreczki, pomidorki, i marchewki.
Maluch rośnie zdrowo i sylwetkę ma odpowiednią. :mrgreen:

susurrement - Wto Mar 09, 2010 22:39

bebe napisał/a:
ja na początku nie wiedziałam jakiej firmy kupuje :P dzisiaj dopiero widziałam jak w zoologicznym wsypywano do wiadra świeży pokarm i doczytałam się,że to megan-polecam,u mnie akurat szczurki jedzą prawie wszystko z tej karmy

my niepolecamy. fakt, że ogonom smakuje, ale to karma bardzo kiepskiej jakości.