Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Bel - Wto Lut 16, 2010 16:43
Lyra, strasznie przepłacasz za rat nature... polecam sklepy internetowe tam masz znacznie taniej
szczurzapanna - Wto Lut 16, 2010 17:07
tylko w jakim sklepie internetowym i jaką karmę żeby szczurcie lubiły i było tanio
Bel - Wto Lut 16, 2010 18:42
szczurzapanna, to zależy jaka karma Cię interesuje.Ja osobiście zamawiam na animalii(mam spooory rabat więc jeśli chcesz mogę coś dla Ciebie zamówić)oraz w zooplusie.
karola - Wto Lut 16, 2010 18:51
szczurzapanna, ja też do tej pory zamawiałam w zooplusie i mogę polecić ten sklep. Co do tanich karm... Dobra mieszanka (lub granulat) nie będzie niestety kosztować złotówki, ale i na to są sposoby.
Próbowałaś karmić swoje ogony Rat&Mouse Pro? To granulat, bardzo dobrej jakości, a mimo to tani. Może kup paczkę na spróbowanie? Ja kupiłam i wiem, że kiedy wykończę resztkę Uczty Szczura JR będę zamawiać u Oleczki większy wór Rat&Mouse Pro. Nie jest może jedzony z fanatyzmem, ale widzę, że znika i przy okazji nadmiernie nie obciąża budżetu.
Bel - Wto Lut 16, 2010 18:57
karola, u mnie niestety ogony prędzej z głodu padną niż to zjedzą stało stało i tyle...
Nakasha - Śro Lut 17, 2010 12:12
Niedawno spróbowałam granulatu Supreme Science Selective Szczur - znika w zastraszającym tempie. Jestem nim zachwycona. Chociaż tani to on nie jest.
quagmire - Śro Lut 17, 2010 12:24
No, tani nie jest, ale po prostu rewelacyjny
lola900 - Czw Lut 18, 2010 10:53
Ja kupiłam ostatnio vitakraft menu.Dziś patrze,a w tej karmie są jakieś małe czerwone robaki Od razu ją wyrzuciłam.Muszę kupić jakąś nową,ale u mnie w zoologach nie ma żadnej dobrej
Niamey - Czw Lut 18, 2010 12:39
No problem mam i szukam pomocy Chciałam ambitnie przestawić dziewczyny na rat&mouse pro. Wczoraj cały dzień i gdzieś pół dnia przedwczoraj miały wyłącznie granulat w misce, ale przedwczoraj dostały jeszcze dodatkowo ryż, a wczoraj banana. Oprócz tego wisiały kolby. Sytuacja wygląda tak, że dziewczęta zjadły wszytko, co było w klatce, łącznie z okruszkami, które gdzieś się walały, a mimo to granulat nie cieszył się powodzeniem. Wczoraj w połowie dnia tż podał Pino mały kawałek ryżu i tak się podekscytowała, że mu to prawie z ręką wyrwała (tż się śmiał, bo wcześniej się głośno zastanawiałam czy one aby nie głodne). Wieczorem się w końcu złamała, bo miałam wizję, że one tak apatycznie leżą, bo osłabły z głodu i dosypałam im garść jr wellness. Zniknęło błyskawicznie I teraz nie wiem czy ma sens je przetrzymywać na samym granulacie (zwłaszcza, że nie ma jakieś większej potrzeby, po prostu jest fajny), czy sobie darować i liczyć, że czasem go będą podgryzały (bo widziałam, że go troszkę kiedyś jadły), ale nie da się zrobić z niego karmy podstawowej?
Oli - Czw Lut 18, 2010 13:32
Niamey napisał/a: | Oprócz tego wisiały kolby. | to jest według mnie pierwszy problem - nie powinny mieć wyboru. No i jeśli nie masz w stadzie szczura, który zasmakuje w pro to będą duże trudności. U mnie starsze stado bez problemu zjada pro, a młodsze nie chciało. Po 1,5 dnia leżenia granulatu w misce zaczął on znikać, ale nie jakoś rewelacyjnie. Jeśli chcesz im dawać granulat to spróbuj z innym, np. Rat Complete.
Nakasha - Czw Lut 18, 2010 14:06
U mnie też na początku jadły Duo, bo to było coś nowego. Ale potem nie chciały i dopiero po przegłodzeniu zaczęły coś tam chrupać (kiedyś trzymałam stado na diecie ze względu na Elmo, a potem Suna), ale zaczęły dosyć mocno chudnąć, moim zdaniem za mocno, a granulat znikał bardzo powoli.
Za to Science Selective bez kitu znika tak samo szybko jak Tima.
karola - Czw Lut 18, 2010 18:18
Niamey, jeśli dwa dni wolą być głodne to chyba będzie problem... Chociaż nie wiem od czego zależy, że szczury jedną karmę ruszą - innej za żadne skarby. U mnie R&M Duo był obsikiwany i wyrzucany gdzie popadnie, ale o dziwo R&M Pro jedzą chociaż dla mnie to nadal taki sam brzydko pachnący granulat
Oli - Pią Lut 19, 2010 01:13
karola napisał/a: | Chociaż nie wiem od czego zależy, że szczury jedną karmę ruszą | od tego czy jeden z nich odważy się spróbować karmę i mu zasmakuje. Było to na filmie "geniusz szczura". one sobie przekazują info, że tak powiem "z ust do ust" i jeśli jednemu coś smakuje, to pozostałe też to zaczną jeść.
Bel - Pią Lut 19, 2010 02:09
Oli, nie do końca tak to chyba jednak działa... spróbuj namówić PereQluchę na marchewkę reszta się rzuca jakby rok jedzenia nie widziały a on ma to w (_|_)....
Oli - Pią Lut 19, 2010 02:13
believe_86 napisał/a: | a on ma to w (_|_) | nie umiesz używać emotek
ja piszę jak jest w większości przypadków, skrajne odrzucam, a wyjątki są tylko potwierdzeniem reguły. u mnie się to sprawdza - nikt nie lubi surowej marchewki, wszyscy kochają gotowaną. co do granulatu to pro nie lubi klatka młodych, starszaki uwielbiają
|
|
|