To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

vedzion - Sob Sty 23, 2010 15:32

Ano mam bzika i to jakiego!!! Foty muszę obrobić i może jakoś je wrzucę. A tymczasem patrzę, jak moi Ukochani wcinają kartofelka :mrgreen:
karola - Sob Sty 23, 2010 18:15

Oli napisał/a:
Moje szczury jadły RC i nic im nie było, ale ja im nie podaję praktycznie żadnego białka - nie jedzą jogurtów, ani serów
Dzięki Oli- to zdanie mnie tym bardziej uspokoiło ;) Teraz trzymam panny na Uczcie Szczura JR- jedzą, wyglądają na zadowolone, ale jakoś ja wolałam jak jadły granulat. Niestety Supreme Science jest szalenie drogie :] Stąd pomysł na Rat Complete, bo 10kg worek wyjdzie w miarę tanio...
kociarnia - Nie Sty 24, 2010 14:02

vedzion napisał/a:
Uwielbiają też mango, banany, jabłuszka, truskawki, borówki amerykańskie.

A mango na pewno jest zdrowe?
karola ja też karmie chłopaków Rat Complete i na razie jest wszystko ok :wink:
edit:
a przepraszam,sprawdziłam i mango jest tylko dla samic,mając samce automatycznie zakodowałam sobie że jest niezdrowe. :-P

Niamey - Nie Sty 24, 2010 15:20

Ostatnio trochę rozczarowałam się JR farm uczta szczura (czy jakoś tak) - jakość jest ok., ale za dużo zostaje rzeczy, których moje panny nie zjadają, a trzeba zaznaczyć, że one zazwyczaj są wszystkożerne i nie zostawiają wyłącznie owies, nadgryzione ziarna kukurydzy i jeszcze jakieś paprochy. Potem zaglądam do miski i wygląda, że jeszcze trochę jest i nie trzeba dosypywać, ale jak się przyjrzeć bliżej, to okazuje się, że same rzeczy, których już nie zjedzą. Muszę mieszać z innymi karmami, żeby miały większy wybór. Podsumowując - karma nie jest zła, ale za dużo jej wyrzucam i pewnie następnym razem się na nią nie zdecyduję, choć cena 2,5kg zachęcająca.
futrzasta - Nie Sty 24, 2010 18:08

zakupiłam ciut więcej rat complete byłam pewna że jedzą...teraz tylko to zostaje w misce :\
skolei Rat&mouse pro jedna babeczka polubiła a druga nie tyka, mysz też nie chce tego jeść

zuuzuushii - Czw Sty 28, 2010 17:27

swoje szczurasy karmię Supreme Science Selective Szczur. Uważam, że jest to rewelacyjna karma, nie ma żadnego wybierania, granulki idealnie trzymają się w ich łapkach, zresztą widać po nich, że im ona smakuje. Raz zrobiło mi się ich zal, że jedzą sam granulat i kupiłam im Prestige Premium Rat Nature... 80% jedzenia w misce zostaje albo jest rozniesione dookoła- będę się trzymała jednak tego granulatu supreme :)
EpKee - Czw Sty 28, 2010 22:34

Wcześniej miałem jakiś mix VL, znikało w większości, ostatnio przerzuciliśmy się na Time i w misce zostaje zdecydowanie więcej, prawie nie ruszają małych ziarenek. Następny w kolejce będzie Supreme, albo JR Farm. Bo niestety trudno mi dostać większe ilości XtraVitala
kinia483 - Pią Sty 29, 2010 21:56

moje jadły megana ale tylko przez niecaly miesiac.
przeczytając opinie o nim postanowiłam juz go im nie dawac .
narazie jedza Deli Nature.
Pachnie naturalnie a nie tak szcztucznie jak megan.

Lyra - Czw Lut 04, 2010 09:12

Rat Nature firmy Versele Laga. Cena jak dla mnie odpowiednia, za 750g coś koło 20 zł. Czytałam, że ta karma jest raczej dobra, dlatego się na nią zdecydowałam. Z resztą pani w sklepie zoologicznym mi ją poleciła (porozmawiałam z nią trochę, ma dwa szczury i raczej się na nich zna). Szczur wyżera prawie wszystko. Widać jej smakuje. Karma pachnie dosyć ładnie i niesztucznie. Podejrzewam, że gdybym była szczurem to bym ją jadła chętnie XD
futrzasta - Czw Lut 04, 2010 09:32

Lyra napisał/a:
Podejrzewam, że gdybym była szczurem to bym ją jadła chętnie XD

przyjechała do mnie kumpela i zaczęła szczurom karme wyjadać i między innymi właśnie Rat nature i jeszcze mówiła że przepyszne :D

olus0312 - Pią Lut 05, 2010 09:03

Moje szczurki nie chcą jeść Rat Nature, próbowałam je przekonać, najpierw mieszałam RN z Xtra Vitalem, ale znikał tylko ten drugi, potem spałam sam RN, ale wtedy miska stała pełna 3 dni, więc się poddałam. Pozostałam przy Xtra Vitalu, paczka starcza mi na ok. 7 dni. Kupiłam ostatnio Care + nawet sama spróbowałam i jak dla mnie pyszne :mrgreen: , ale moje francuskie pieski oczywiście też kręcą nosem i nie chcą tego jeść :(
Sysa - Pią Lut 05, 2010 17:57

U mnie mieszanki typu xtra vital, rat nature są jedzone z ociąganiem. Najbardziej smakuje im rat complete VL, duo rat&mouse i vitakraft emotion dla szczurów (od czasu do czasu). To w sumie mnie cieszy, bo na granulatach trudniej o niedobory żywieniowe :)
Mao - Sob Lut 06, 2010 00:11

Ostatnio przez długi okres królowała u nas VL Rat's Nature. Ostatnio się zdenerwowałam, bo trafiła mi paczka z przewagą granulatu, a moje szczury nie chcą tego jeść. Care + jadły bez problemu, Rat Complete mniej chętnie, ale nic innego nie miały; za to chrupek z karm "ziarenkowych" nie chcą jeść za żadne skarby świata.
Neverestin - Sob Lut 06, 2010 00:39

Mao napisał/a:
za to chrupek z karm "ziarenkowych" nie chcą jeść za żadne skarby świata.

Moje chłopaki miały dokładnie to samo z chrupkami z VL jak i Vitakraft, ale w końcu stwierdziłam, że poszukam innej karmy by nie wyrzucać połowy miski. Teraz używamy tylko JR farm wellness gdzie są naturalnie wyglądające chrupki - oba wcinają wszystko łącznie z wymieszanym granulatem ( VL Comlete, Supreme Science Selective lub VL Mouse&rat pro ) i ziołami. Taniej, naturalniej i smaczniej :wink:

szczurzapanna - Nie Lut 14, 2010 15:39

moja miała rat nature, w miseczce zostawały tylko małe ziarenka, których nie chciała jeść, a jak ostatnio w sklepie nie widziałam RN to wzięłam rat complite i to nie bardzo jej smakuje, miseczka ciągle pełna, a i jeszcze próbuje jej wcisnąć ziółka podstawowe dla szczura " herbal pets" ale jakoś nie lubi. Natomiast moja druga ( malutka bo ma 1 miesiąc) to RN jeszcze nie próbowała, RC nie bardzo - jak tylko jest coś innego to woli inne, a jak jej dałam kawałeczek kory z ziółek (dałam wczoraj) to troszkę skubnęła - ale z tych moich wybredne diablice :twisted: