Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?
Bel - Sob Sty 23, 2010 02:16
U mnie to w tempie expresowym schodzi mieszanka Versele Prestige+Complite+Rat Nature
W chwili obecnej Tima Rattima karma dla szczurów Premium Musli+JR Farm uczta dla szczura+Versele Complite
karola - Sob Sty 23, 2010 08:58
Mam pytanie do osób stosujących Rat Complete jako jedyną karmę- ona ma aż 20% białka, a przecież szczury łatwo przebiałczyć... Taka wysoka zawartość w karmie nie szkodzi? Był jakiś przypadek gdzie trzeba było odstawić Rat Complete z powodu za dużej ilości białka?
Layla - Sob Sty 23, 2010 09:04
karola, ja akurat nie przesadzałabym z tym przebiałczeniem, bo wiele zależy od szczura. Moje np. jedzą sporo psiej karmy i nie mają żadnych oznak przebiałczenia, a miałam szczury, którym to szkodziło. Rat Complete z pewnością nie ma za dużo białka, a szkodzić może raczej tylko tym szczurom, które ogólnie mają jakąś skazę białkową.
karola - Sob Sty 23, 2010 11:02
Layla, dzięki
vedzion - Sob Sty 23, 2010 12:18
Moi czterej Szczurkowie nie przepadają za Rat Complete. Nie jedzą też psiej karmy. Próbowałam im podawać, ale ewidentnie im nie smakuje. Najbardziej lubią moją mieszankę, którą robię z różnych karm dla Szczurków (Versele Laga + Vitakraft +bephar + Vitapol + Megan itp.) Wszystko wkładam do plastikowego pudełka na karmę i mieszam.
Ale tak naprawdę to moi Szczurkowie przepadają za świeżymi i gotowanymi na parze warzywami (bez soli) oraz za ciemnym ryżem i kaszą gryczaną. Czasami, choć bardzo sporadycznie dostają po pół kartofelka i są zachwycone. Uwielbiają też mango, banany, jabłuszka, truskawki, borówki amerykańskie. A najbardziej na świecie kochają cykorię i sałatę i czasem awokado. A ostatnie moje odkrycie - kochają gotowany szpinak.
Poprzednie Szczurki, które u mnie mieszkały były bardziej mięsożerne, a EL-ki wolą dietę wegetariańską. Zasmakowało im nawet tofu. Cieszę się, bo właściwie jedzą to samo co ja
Anonymous - Sob Sty 23, 2010 13:24
szczury nie moga jesc awokado!!!
vedzion - Sob Sty 23, 2010 13:30
Jak dotąd zjadły tylko dwa razy ( a mają półtora roku). Dlaczego nie mogą?
Anonymous - Sob Sty 23, 2010 13:44
http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=2644
vedzion - Sob Sty 23, 2010 13:53
dziękuję za informację. Nie wiedziałam, że tak jest. Na szczęście dalam im tylko dwa razy po malym kawałeczku, jak robiłam sałatkę. Na pewno już moi Szczurkowie awokado nie dostaną. Nie sądziłam, że może być szkodliwe, ale skoro jest to NIGDY WIĘCEJ im już nie dam.
Dzięki raz jeszcze.
wuwuna - Sob Sty 23, 2010 14:21
Sałaty też nie powinny jeść, bo nie dość, że nie ma wartości odżywczych to sałata wchłaniana ołów. A ołów to trucizna.
Jako zamiennik można podać kapustę pekińską lub właśnie cykorię.
Oli - Sob Sty 23, 2010 14:49
karola napisał/a: | Mam pytanie do osób stosujących Rat Complete jako jedyną karmę- ona ma aż 20% białka, a przecież szczury łatwo przebiałczyć... Taka wysoka zawartość w karmie nie szkodzi? Był jakiś przypadek gdzie trzeba było odstawić Rat Complete z powodu za dużej ilości białka? | Mój śp. Elton miał skazę białkową i nie mógł jeść tej karmy, ale on tak naprawdę mógł jeść jedynie Duo Rat&Mouse i nic poza tym. Moje szczury jadły RC i nic im nie było, ale ja im nie podaję praktycznie żadnego białka - nie jedzą jogurtów, ani serów, czasem dostaną jajko, ale to raz na dwa-trzy miesiące.
vedzion - Sob Sty 23, 2010 15:00
Cykorię lubią najbardziej, a sałatę jak kupuję to tylko ekologiczną. Ale cykoria nie ma sobie równych.
wuwuna - Sob Sty 23, 2010 15:14
vedzion napisał/a: | a sałatę jak kupuję to tylko ekologiczną. | no niby tak, ale ekologiczna ekologicznej nie równa i w sumie to nie wiadomo skąd ona tak na prawdę.
vedzion - Sob Sty 23, 2010 15:16
wuwuna, zgadzam się, ale robię co mogę.
wuwuna - Sob Sty 23, 2010 15:25
Off-Topic: | vedzion napisał/a: | wuwuna, zgadzam się, ale robię co mogę. | wiem, że masz na ich punkcie bzika. Ale się nie dziwię, bo są cudowni.
A żeby nie było, to ja się domagam ich fot. Już prawie zapomniałam jak wyglądają. |
|
|
|