| 

| Leczenie - Problemy z oczami

Layla - Czw Lis 10, 2011 15:13

Cola, dzwoniłaś do dr Ani?
 Cola - Czw Lis 10, 2011 15:33

Layla, już z dr Anią kiedyś o tym rozmawiałam i bałaby się tego podjąć. Ale Nezu poleciła wetów u siebie i wysyłam małą do malborka.
 wuwuna - Pią Lis 11, 2011 03:44

Cola, czyli z Hubcią jest aż tak źle
  ? Cola - Pią Lis 11, 2011 13:49

przez jedną noc zrobiło się coś takiego:

aż trudno w to uwierzyć...
 wuwuna - Pią Lis 11, 2011 13:51

O rany biedna siostra...

Kciukam !
 nezu - Nie Lis 13, 2011 21:55

Hubcia była operowana u moich wetów w Malborku. Resekcja gałki ocznej przebiegła bez komplikacji i w tej chwili  malutka szamie sobie ze smakiem nutri drinka.

Wybudziła się bezproblemowo i obyło się bez komplikacji.
 W gałce ocznej rozwinął sę rozległy ropień.

We wtorek Hubba wraca do Coli.
   Cola - Nie Lis 13, 2011 22:47

bede ryczeć...
 DZIĘKUJĘ!!!
       LaLuna - Wto Lis 22, 2011 19:31

Powiedzcie mi czy wet może zbadać jakość widzenia mojej Luny?
 wkrótce się wybieram i będę wiedziała o co pytać.

mamy z TŻ wrażenie, że młoda niedowidzi. boi się wszystkiego co się zbliża, dopiero przy bardzo bardzo małej odległości się uspokaja, lub słysząc znajomy głos, albo niuchając - kiedy wyczuwa mój zapach już albo zapach jedzenia...

w ogóle na jaką odległość widzą szczurki? w nieskończoność, jak człowiek, czy np na kilka, kilkanaście/dziesiąt metrów?
 Niamey - Wto Lis 22, 2011 20:10

LaLuna, jasne że wet może zbadać, aczkolwiek u szczura wzrok jest drugo-, jeśli nie trzeciorzędny. Miałam ślepego szczura i nie wpływało to na jego zachowanie. Teraz też mam szczura z zaćmą na jednym oku - tak samo brak zmiany w zachowaniu. Twój szczur najprawdopodobniej ma słabą socjalizację i jest jeszcze przerażony całym światem i stąd to zachowanie.

Szczury widzą bardzo słabo, czerwonookie jeszcze gorzej. Gdzieś na forum powinien być link do filmiku, który imituje świat widziany oczyma szczura.
 LaLuna - Wto Lis 22, 2011 20:17

| Off-Topic: |  	  | Niamey dziękuję, to fakt z oswojeniem z moją małą ciężko, dopiero zaczęła mi ufać, a do tego jej niejasna przeszłość... więc możliwe | 
 Bel - Śro Lis 23, 2011 10:53

Niamey, to że wzrok jest drugo czy trzeciorzędny wydaje mi się totalnym mitem. Przykład? mój Golas. Za młodu śmigał niczym młody bóg. Wraz z zaćmą i jakąś inną chorobą (bo w diagnozę okulistki sugerującą, że musiał być na wpół niewidomy od urodzenia nie uwierzę) pogorszyła się jego nie tylko koordynacja ale i podupadł  na "charakterze". Wycofał się całkowicie ze stada, schudł, bał się przejścia z tarasu na taras, zesmutniał całkowicie.
 Niamey - Śro Lis 23, 2011 12:58

Bel, ale nie możesz po jednym przypadku nie do końca zdiagnozowanego szczura, na którego stan być może wpłynęły też inne rzeczy, pisać, że to, co jest naukowo podparte, jest kompletnym mitem 	  | Bel napisał/a: |  	  | wydaje mi się totalnym mitem | 
   Dla szczurów wzrok jest drugorzędny, to utrata węchu czy słuchu byłaby dla nich prawdziwym kalectwem. Mój ślepy szczur był najbardziej precyzyjny z całego stada, potrafiłaby przejść po stosie bierek nie naruszając żadnej. Jasne, pewnie dla niektórych osobników (zwłaszcza starszych?) utrata wzroku może być trudna.
 Anonymous - Śro Lis 23, 2011 13:08

a ja bym w to właśnie najbardziej uwierzyła. Miałam niewidome szczury, zarówno od początku jak i na strość i zgodzę sie z Niamey, ich precyzja i poleganie na innych zmysłach jest pewnym standardem. Radar stracił wzrok i miał przekrzywiona głowę a żadna z tych rzeczy nie przeszkadzała mu w całkowicie normalnym funkcjonowaniu. Uwielbiałam pytać ludzi, który ze stada jest niewidomy, bo nikt nigdy nie stawiał na niego. 	  | Bel napisał/a: |  	  | bo w diagnozę okulistki sugerującą, że musiał być na wpół niewidomy od urodzenia nie uwierzę | 
 Bel - Śro Lis 23, 2011 14:19

Viss, a dla mnie diagnoza była nietrafiona. Golas źrenice miał pod koniec życia skierowane ku dołowi. Nie wiem jak wy, ale ja często biorąc szczura na ręce patrzę mu prosto w oczy i NIGDY nie miał źrenic tak skierowanych
  był to jeden z najbardziej ruchliwych szczurów a nagle praktycznie z dnia na dzień wszystko się zmieniło. Stąd moje wątpliwości   Anonymous - Śro Lis 23, 2011 14:32

Bel, ale mięśnie oka (to gałka oczna jest skierowana w dół, a nie sama źrenica) i problemy z nimi to równie dobrze może być sprawa neurologiczna a nie czysto okulistyczna, a na tle neuro to on miał prawo sie źle czuć z dowolnie wymyślonego powodu (bo i tak nie zbadasz najpewniej). Biorąc pod uwagę np. uraz/wypadek wszystko nieźle pasuje.

|  | 
 |  |