To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

lamia - Pon Lis 30, 2009 20:11

cytryn007, nie znalazłam Timy we Wrocławiu, ale jak do mnie przyjdzie w paczce z zooplusa, mogę Ci trochę odsypać na spróbowanie ;)
cytryn007 - Pon Lis 30, 2009 22:08

o dziekuje bardzo chętnie! jeszcze i tak zajrze w kilka miejsc moze gdzies akurat się uda :)
LaCoka - Czw Gru 03, 2009 15:33

Cytryn możesz spróbować z xtra vitalem, jak moje paskudy były malutkie to chętnie to zajadały :) ale przy tak dużym stadzie jakie mam teraz również planuję się zaczaić na timę, bo będzie to bardziej ekonomiczne (a poza tym czytałam sporo pozytywnych opinii) ;)

Off-Topic:
Cytryn pozdrowienia z szafy ;D

Anonymous - Wto Gru 08, 2009 17:16

omygy, przy okazji megazakupów w Planecie zamówiłam na spróbowanie paczuszkę Rat&Mouse Duo czy tam Pro czy tam łotewer, granulatu, wiecie o co chodzi :D i nie wierzę oczom mym własnym, chłopaki to JEDZĄ!!!! jak kiedyś dostałam trochę od Viss, kiedy jeszcze było stado dziewczyn, to traktowały to jak ściółkę i nawet wąchać nie chciały, skończyło się na dosłownym i przenośnym olaniu... a chłopaki wcinają :D super, jak mi się skończy to dobre 25 kilo Witte Molen z dodatkami, zacznę kupować granulat :D
lamia - Wto Gru 08, 2009 17:46

Dotarła do mnie wreszcie Tima - chłopaki zjadają wszystko i nie wybrzydzają. Polecam więc z czystym sumieniem.
Będąc w Kakadu, kupiłam też z ciekawości karmę z Herbala. Ot, dla urozmaicenia diety. Efekt - lepszego nie mogłam się spodziewać - badylki baaardzo posmakowały ogonkom. Tak więc i tę mieszankę polecam.

W takim wypadku chyba nie będzie mi się chciało bawić w mieszanie karmy własnoręcznie :-P

Anonymous - Wto Gru 08, 2009 18:04

Ja teraz zamiast Timmy zamówiłam to - http://www.zooplus.pl/sho...y/jr_farm/30834 . Schodzi genialnie, zupełnie jak Timma :wink:
L. - Wto Gru 08, 2009 18:12

moje laski zjadają wszystko co maja w misce.

3/4 Rat Complete
1/4 Snack Crispy
(Versele Laga)

zamiast Snack Cripsy VL co jakiś stosuje zamiennik w postaci Uczta dla szczura z krabami/Uczta dla młodych szczurów JR FARM

Z HP czy Zuzali zrezygnowałam jako stałego dodatku.
A jeśli już kupuje to są to: banany, brokuły; suszone maliny

A ziółka mają jak wygrają na wystawie ;]

**
jak mam miot karma jest ta sama tylko dla maluchów stosuje odwrotne proporcje i dostają JR'a;
czyli:

3/4 Uczta dla młodych szczurów JR'a
1/4 Rat Complete VL

Devona - Wto Gru 08, 2009 18:42

Ren, u nas od jakiegoś czasu jest to stała alternatywa dla Timy ;) , tylko ostatnio trafiło się fatalne opakowanie, strasznie dużo owsa, ogony nie zjadają go w takich ilościach.
Nietoperrr... - Śro Gru 09, 2009 00:06

Tak czytam i czytam...Ja tam wolę chyba jednak sama robić karmę dla swoich Siedmiu Wspaniałych...Bez ulepszaczy,konserwantów,spulchniaczy i dodatków smakowo-zapachowych...Wyjazd na giełdę co jakiś czas lub do rodziny na wieś i...wydaje mi się to tak jakoś zdrowiej dla ogonów...Niby na kartonowym opakowaniu pisze co jest w środku,ale jakoś tak nigdy do końca nie wierzę w rzeczywisty skład...Chęć wysokiej sprzedaży zataja pewne szczególiki...
futrzasta - Pią Gru 11, 2009 10:42

my mamy:

XtraVital Rat Premium Food
Beaphar Care +
VL Rat Complete- nawet pies się zajada
VL Rat Nature
VL Rat & Mouse Pro -jak na razie nie przypadło do gustu ani szczurkowi ani myszce
VL Cuni Crispy -jako taki dodatek do całości

wszystkie kolorowe granulki bardzo smakują :)

do tego jeszcze z Herbal Pets:
Grysik witaminowy z algami
Owoce pól i lasów
Zioła podstawowe
Chipsy naturalne-gruszka, banan, brokuł, pomidor
Proso
Ziołowa natura

karola - Pią Gru 11, 2009 11:06

Parę dni temu skończył się u mnie granulat Science Selectiv Szczur i zamówiłam JR Farm Uczta dla szczura z krabami (chociaż na mój gust to są krewetki :wink: ) i jest ok. Obie dziewczyny zjadają bez problemu. W misce jednak nagminnie zostaje owies-jakby był niejadalny albo gryzł w podniebienie.
To nie pierwsze podejście do JR i nadal jestem zadowolona. Chociaż z drugiej strony granulat wydawał mi się lepszym rozwiązaniem.

Oli - Pią Gru 11, 2009 12:48

karola napisał/a:
JR Farm Uczta dla szczura z krabami (chociaż na mój gust to są krewetki :wink: )
to zapewne ani to ani to, tylko surimi ;)
karola - Pią Gru 11, 2009 15:31

Oli, ale to nie jest miazga z ryb tylko suszone żyjątka ;) Zaraz wygrzebię kilka i wstawię zdjęcie...

O, proszę:

Jak dla mnie to nie kraby. Bardziej krewetki.

futrzasta - Pią Gru 11, 2009 16:56

przecież to ryby
hydroxyisohexyl - Pią Gru 11, 2009 19:40

Jak na razie moje ogony co i rusz mają nową karmę. Zaczynaliśmy od Vitapolu, ale po przeczytaniu na różnych forach komentarzy nt. tej karmy i wysłuchaniu gromów, które co i rusz ktoś na nią ciskał, zrezygnowałam. Potem mieliśmy jakieś smaczności z Vitakraftu i to chłopakom bardzo smakowało, teraz z kolei mamy Verse-Laga - Prestige i nie jestem jakoś specjalnie nią zachwycona, tym bardziej ogony, poza tym karma średnio pachnie, to tylko ta partia, czy każda tak jedzie?
Poza paczkowanym żarciem dorzucam szczurom do miski pestki z dyni, za którymi przepadają i płatki kukurydziane, a od czasu do czasu dostaną w nagrodę suchą karmę dla kota. A no i suszoną marchewkę z Herbal Pets, którą wzgardziły świnki morskie moich współlokatorów ;)