Leczenie - Starość - opieka, pielęgnacja straszych szczurów
Pyl - Pon Sty 02, 2012 22:39
Pyl napisał/a: | a bez informacji, że chodzi bodaj o wolne jony wapnia | Bel napisał/a: | Pyl, antybiotyku nie podaje się w nabiale (np.jogurtach które należy podać dopiero po jakimś czasie od podania antybiotyku przykładowo jednej godzinie) ze względu na to iż antybiotyk zabije dobre bakterie w jogurcie | Bel, nie. To co napisałaś to nie jest przeciwwskazanie do podawania antybiotyku z jogurtem, co najwyżej jest to "utrata" pozytywnego działania jogurtu. Żywe kultury bakterii możesz podać potem i będzie git.
Problem w tym, że nie można podawać niektórych antybiotyków z nabiałem, bo składniki antybiotyku reagują z bodaj jonami wapnia i antybiotyk nie działa. I to jest znacznie istotniejsze i o tym piszę. I o tym weci nie informują - ja się dowiedziałam parę miesięcy temu i to dopiero jak o to zapytałam wprost.
Nie znam szczegółów, nie wiem które antybiotyki (ale na pewno enroxil) - stąd pytanie do Oli, że jak wie, to niech napisze w stosownym wątku. Ja na razie do czasu uzyskania rzetelnych i sprawdzonych informacji unikam podawania wszystkich antybiotyków na jakimkolwiek nabiale (niezależnie od tego czy posiada żywe czy martwe kultury )
babyduck, jak napisałam wyżej - z innej przyczyny.
Oli - Pon Sty 02, 2012 22:44
antybiotyk zabija wszystkie kultury bakterii, także te dobre bytujące w przewodzie pokarmowym i pomagające w trawieniu, więc oprócz baterii patogennych zabijają też te dobre. lakcid, trilac itp. są to probiotyki, czyli substancje przywracające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, tę dobrą. zamiast probiotyków można podawać nabiał zawierający żywe kultury bakterii, czyli jogurty, kefiry. jednak podawanie ich wraz z antybiotykiem nic nie da w kwestii odbudowy dobrej flory bakteryjnej. dlatego minimum 2h po doustnym antybiotyku podaje się probiotyk/jogurt/kefir. przy podskórnym podawaniu antybiotyku nie ma potrzeby podawania probiotyku, o ile nie dojdzie do biegunki. co do jonów wapnia to z tego co wiem blokują one wchłanianie antybiotyku z przewodu pokarmowego, dlatego nie należy podawać ich razem doustnie. dodatkowo wszelki nabiał przyspiesza perystaltykę jelit (głównie jogurty, kefiry, mleko), a przy zniszczonej florze bakteryjnej jelit efekt ten się pogłębia i można zwierzakowi przysporzyć niezłej biegunki.
Martini - Pon Sty 02, 2012 22:50
Pogzebalam, pogrzebalam, znalazłam (internetowa póki co) odpowiedz, czemu antybiotyków nie zapychamy nabialem (dotyczy rownież ludzi ) , jutro przetlumacze i wkleje w stosowny wątek*. Na telefonie mi niewygodnie;)
*któren to?
Pyl - Pon Sty 02, 2012 22:59
Martini napisał/a: | *któren to? | A ten.
Niamey - Pon Sty 02, 2012 23:03
Tu jest temat o probiotykach http://forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=9114
A tu o antybiotykach http://www.forum.szczury.biz/viewtopic.php?t=919
Exogenesis - Wto Sty 03, 2012 13:20
Tak czy owak Test postanowil sie uniezaleznic i sam podjac decyzje. Odszedl dzis w nocy.
Pyl - Wto Sty 03, 2012 13:27
Szkoda myszaka
Kasik - Wto Sty 03, 2012 18:35
Co do nabiału, to ja nie słyszałam o jakichś ogólnych przeciwwskazaniach do podawania nabiału z antybiotykiem oprócz chinolonów (np. ciprofloxacyna) i tetracyklin, gdzie faktycznie jony wapnia zaburzają wchłanianie. Przy zwykłych penicylinach nabiał nie powoduje problemów, z wyjątkiem tego, że większości antybiotyków nie powinno się przyjmować z posiłkiem, ale u szczurów akurat to znaczenia nie ma, bo inaczej się nie da podać leku.
paullla17 - Śro Sty 04, 2012 01:26
czy łysienie u wyniszczonego szczur jest normalne? rufus od kiedy zaczął chorować na serce wygląda jak ledwo żyw staruszek, czuje się dobrze ale jest mało sprawny i chudy ogólnie bardzo staro wygląda. teraz zauważyłam dużo łysych miejsc tak ze 3 placki to normalne przy końcu wieku czy to choroba?
karola - Śro Sty 04, 2012 07:43
paullla17, starszy, chory szczur może łysieć. Tylko ja u swojej Tobby zauważałam po prostu rzadsze futerko, nigdy łyse placki.
paullla17 - Śro Sty 04, 2012 16:26
pokazałam wetowi, wzięła trochę futra do analizy ale nie spodziewa się niczego. może złapała go jakaś starcza dolegliwość, szczerze mówiąc wygląda jak by mu już dużo czasu nie zostało. nie wygląda na chorego a jedynie na wyniszczonego. sierść do badań nie stawiała dużego oporu w pobieraniu.
wszyscy go gwałcą i łazi ze sklejoną sierścią na tyłku może to od tego bo akurat tam jest łysy plac.
pszczoła - Śro Sty 04, 2012 16:51
paullla17, skoro sierść łatwo wychodzi i są łyse placki, to może to być też grzybica.
Martini - Śro Sty 04, 2012 16:58
Moja Celka wyłysiała za uszkami i na karku, en face wygląda trochę staruszkowato - ale zadziało się to po zapaleniu płuc, wychudzeniu spowodowanym niewłaściwą dietą (nie służyły jej granulaty). Podskoczyły jej również enzymy wątrobowe.
Je teraz domowe mokre jedzenie i futerko powoli wraca do normy.
Jednocześnie oznak starości brak, to chyba najżywszy, najbardziej otwarty i najbardziej ciekawy świata szczurek w moim stadku.
Niamey - Śro Sty 04, 2012 20:10
To może być również strzyżenie przez inne szczury.
Pyl - Śro Sty 04, 2012 20:41
Niamey, ale skoro: paullla17 napisał/a: | sierść do badań nie stawiała dużego oporu w pobieraniu. | to bym strzyżenia nie podejrzewała. Chyba, że masz na myśli Celkę.
|
|
|