Leczenie - Starość - opieka, pielęgnacja straszych szczurów
Exogenesis - Czw Gru 22, 2011 18:48
Viss, tyle ze narazie jest lepiej, szczur chodzi i potrafi zlapac jedzenie...w piatek rano bedzie 3 dzien brania antybiotyku, a starczy mi go do poniedzialku rano.
Anonymous - Pią Gru 23, 2011 09:09
Exogenesis napisał/a: | a starczy mi go do poniedzialku rano | ok, to w pon idąc po lek wet obejrzy szczura, bardzo dobrze.
Exogenesis - Pią Gru 23, 2011 09:39
Viss, wlasnie sie zastanawiam czy vet bedzie otwarty w 2gi dzien swiat...
Anonymous - Pią Gru 23, 2011 10:25
To chyba trochę za późno sie nad tym zastanawiasz...
Dzisiaj jeszcze masz czas, więc lepiej idź.
Ewentualnie poszukaj jakiegoś pogotowia i weż ze sobą jako dowód opakowanie po leku, listek czy co tam masz, może dostaniesz.
Exogenesis - Wto Gru 27, 2011 08:16
Steryd przestal dzialac a antybiotyk nie pomogl wgl. Szczur jest znowu jak maly osesek, ledwo sie rusza umie jesc tylko ze strzykawki. Jade zaraz do veta ale nie wiem czy probowac jeszcze czy pomoc mu juz odejsc.Widze ze sie meczy, ale z drugiej strony chce zyc, je te jedzenie ze strzykawki...
EDIT : Dalismy szczurowi jeszcze jedna szanse. Dostal steryd(O ile dobrze umiem czytac to 'DEPO MEDNONA?' . Juz zaczyna zachowywac sie lepiej) i antybiotyk, w większej dawce i o silniejszym dzialaniu (OXYTETRAMYLUNA?Cos podobnego). Mam nadzieje ze szczur zalapie,ale z objawow tzn : wychudzenie, odwodnienie, najprawdopodobniej powiekszona sledziona i porofiryna wskazuje na MYKOPLAZMOZE? I rokowania nie sa najlepsze . Kurde kciukam za niego...
Przepraszam jezeli choroby czy nazwy lekow napisalem z bledem, ale nie wiem dlaczego poczatek napisany jest strasznie czytelnie a koniec zamazany
Exogenesis - Pon Sty 02, 2012 18:49
Ok, wiem ze to nie jest zgodne ale musze napisac pod postem zeby bylo to widoczne. Steryd przestal dzialac a antybiotyk jest mocny i utrzymuje go na przednich lapach a tylnie nie sa juz tak sprawne ale da rade 'czlapac'. Tylko pojawia sie jeden problem, szczur nie je twardego i karmie go strzykawka i mokrym i niestety rosnące zęby spowodowaly ze opuchnela mu jedna strona dziąsła albo zadarłem strzykawka, ale to raczej zeby. Nie wiem teraz czy lepiej u weta te zeby mu jakos podpilowac czy jednak pomoc mu odejsc... Pytam bo moze ktos juz spotkal sie z taka sytuacja i co zrobil gdy szczur nie jadl samodzielnie .
Pyl - Pon Sty 02, 2012 19:14
Można karmić szczura miękkim jedzeniem i przycinać mu zęby. Można nawet długo - ja karmiłam szczura w ten sposób przez 3 miesiące (choć nie wiem czy zdecydowała bym się na to raz jeszcze).
Decydujące są raczej odpowiedzi na poniższe:
- Czy szczur cierpi? Jaki jest jego komfort życia?
- Jakie są rokowania? Czy po antybiotyku jest lepiej? Czy jest szansa, że jest to stan przejściowy?
- Czy i jak długo jesteś w stanie obsługiwać go z odpowiednią częstotliwością i regularnie (minimum 2-3 razy dziennie)?
W tym momencie zastanawiałabym się, czy:
- nie je bo jest ogólnie słaby/chory
- nie je bo przerosły mu zęby
- nie je bo ta opuchlizna co widzisz jest efektem choroby (czy tam się nie dzieje coś więcej poza przerostem siekaczy).
Decyzja oczywiście należy do Ciebie, ale i do weta. Myślę, że możesz się wprost spytać weta co wg jego opinii będzie lepsze dla ogona. Mnie czasem weci zaskakiwali i dawali szansę ogonom, w sytuacjach, gdy ja już wątpiłam. Niestety też czasami zaskakiwali mnie w tę "gorszą stronę".
Exogenesis - Pon Sty 02, 2012 19:49
Pyl, Choroba szczura nie powoduje u niego zadneg bolu, jest to poprostu zapalenie ucha srodkowego + starosc on nie chodzi tylko ciagnie za soba tylnie probujac postawic je idealnie na podlodze.
Dzisiaj zauwazylem ze te dziąsla sa opuchniete i przez to nie chce nawet jesc ze strzykawki, robie to na sile.
Weterynarz juz wczesniej mi oznajmil ze rokowania sa zle ale szanuje moja decyzje i probe ratowania szczura.
Szczura karmie dwoma malymi strzykawkami rano jedna ma 1cm3, jedna 5cm3 po szkole czyli po godzinei 16 i 2 znowu 1cm3 przed pojsciem spac. Nie wiem czy to jest duzo. Jedzenie robie z wody/soku/jogurtu/nutridrinka + szczurza mieszanka
EDIT; Wiem ze glupio zabrzmialo "tylko zapalenie ucha srodkowego'' wiem ze to powazna choroba, ale nie o to mi chodzilo
Oli - Pon Sty 02, 2012 20:04
Exogenesis napisał/a: | Choroba szczura nie powoduje u niego zadneg bolu, jest to poprostu zapalenie ucha srodkowego | zapalenie ucha boli i to bardzo, poza tym daje dyskomfort w postacie niemożności utrzymania równowagi.
Pyl napisał/a: | Czy szczur cierpi? Jaki jest jego komfort życia? | tu nie chodzi tylko o cierpienie fizyczne, ale też psychiczne, o którym często się zapomina.
Exogenesis, te zęby koniecznie trzeba mu przyciąć, powinien zrobić to weterynarz.
Exogenesis napisał/a: | Jedzenie robie z wody/soku/jogurtu/nutridrinka + szczurza mieszanka | lepiej kup sinlac i to mu podawaj, bo ta mieszanka dla chorego szczura jest mało odżywcza. Poza tym jeśli dajesz antybiotyk doustnie, to karmienie szczura jogurtem jest niewłaściwe, bo nie powinno się antybiotyków z nabiałem podawać.
Exogenesis - Pon Sty 02, 2012 20:09
Oli, dziwi mnie troche informacja ze niewlasciwe jest podawanie antybiotykow w nabialem, wydawalo mi sie ze to wlasciwe. Wiem ze zapalenie ucha boli ale szczur nie daje mi nawet takich podejrzen ze to moze mu sprawiac bol. Napisalem gdzies wyzej ze wet rozpatruje tez mykoplazmoze czy cos takiego po objawach. Ile ten sinlac kosztuje? Czy szczur cierpi psychicznie nie wiem jedynie przeszkadzac moze mu fakt ze nie wie dlaczego nie umie chodzic jak dawniej.
Oli - Pon Sty 02, 2012 20:18
Exogenesis napisał/a: | Wiem ze zapalenie ucha boli ale szczur nie daje mi nawet takich podejrzen ze to moze mu sprawiac bol. | mało który szczur pokazuje, że go boli, a jak już pokazuje to oznacza, że jest bardzo źle. piszę z doświadczenia - miałam szczura bez połowy żuchwy, która była jednym wielkim ropniem, a szczur mimo tego jadł suche (granulat, nie ziarenka), a także szczura z przepukliną i perforacją jelita w jednym, który również nie pokazywał, że go boli.
Exogenesis napisał/a: | Ile ten sinlac kosztuje? | w Warszawie duża paczka ok. 20-paru złotych, ale nie wiem jak może być w innych miastach.
Exogenesis napisał/a: | Czy szczur cierpi psychicznie nie wiem | a powinieneś. to Twoje zwierzę, jesteś za nie odpowiedzialny i opiekując się nim powinieneś także umieć odczytywać jego nastroje, czy ogólny stan psychiczny.
Exogenesis napisał/a: | dziwi mnie troche informacja ze niewlasciwe jest podawanie antybiotykow w nabialem, wydawalo mi sie ze to wlasciwe | dlaczego Cię dziwi i dlaczego wydawało Ci się, że jest właściwe?
Martini - Pon Sty 02, 2012 20:23
Ja tez dostałam od weta prikaz, zeby nie podawać antybiotyku z nabialem, zreszta szczury nie powinny go dostawać.
Jeśli chodzi o sinlac (nie pamietam, ile kosztuje, sprawdź w necie, drogi nie jest, bo przecież szczur nie zje opakowania dziennie), to podawaj i obserwuj. Na moja szczurę nie podziałał zupełnie, chociaż smakowal, okazało sie, ze nie służy jej przetworzone jedzenie, zamiast przybierac na wadze, to chudnie, wiec otworzyłam w domu szpitalna kuchnie;). Trzeba obserwować.
Pyl - Pon Sty 02, 2012 21:02
Oli napisał/a: | Exogenesis napisał/a: | dziwi mnie troche informacja ze niewlasciwe jest podawanie antybiotykow w nabialem, wydawalo mi sie ze to wlasciwe | dlaczego Cię dziwi i dlaczego wydawało Ci się, że jest właściwe? |
Oli, a może dlatego, że weci rzadko o tym informują? U nas na forum też znalazłam tylko informacje, żeby nie podawać antybiotyków z jogurtami zawierającymi żywe kultury bakterii, a bez informacji, że chodzi bodaj o wolne jony wapnia jak mi tłumaczył wet. Jak znasz "porządne" uzasadnienie to napisz w wątku o leczeniu, przyda się.
Exogenesis, żadna z nas za Ciebie nie odpowie czy warto i czy szczur rokuje. Musisz zdać się na swoją i weta ocenę sytuacji.
Dokarmiać sinlakiem możesz, to faktycznie w większości przypadków szczurom pomaga i dość chętnie to jedzą. Za 20 parę złotych masz karmy na miesiąc lub więcej. Najłatwiej kupić to w supermarketach (Carefour je miewa) lub drożej w aptece. Poza przypadkiem opisanym przez Martini wiem tylko, że nie jest wskazany dla szczurzych cukrzyków, ale dla nich jest niezbędne specyficzne żywienie (zwykła szczurza karma też nie jest dobra). Możesz też poszperać w wątku o odżywianiu niejadków - tam jest sporo pomysłów na wysokokaloryczne a łatwostrawne jedzenie (np. przecierane gotowane ryżem z mięsem).
Ale... sam wiesz... jedzeniem szczura nie uzdrowisz.
Bel - Pon Sty 02, 2012 21:33
Pyl, antybiotyku nie podaje się w nabiale (np.jogurtach które należy podać dopiero po jakimś czasie od podania antybiotyku przykładowo jednej godzinie) ze względu na to iż antybiotyk zabije dobre bakterie w jogurcie. A jogurt należy podać po jakimś czasie po to, by uzupełnić dobre bakterie w ograniźmie
Antybiotyk niesmaczny najlepiej podać np. w malutkiej ilości-2-3 krople miodu bądź dżemu domowej roboty
A Sinlac kosztuje 19,99zł w Rossmannie lub w carrefourze.
babyduck - Pon Sty 02, 2012 21:54
Czy z tego samego powodu podaje się lakcid dwie godziny po antybiotyku?
|
|
|