To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

karola - Czw Lip 09, 2009 22:13

U mnie ostatnio jako dodatek do karmy świetnie wchodzi Chrupiący mix warzywny Herbal Farm. Może i skład nie jest porywający, ale jak dam dziewczynom w jedną miskę Xtra Vital, a w drugą Herbala to te suszki znikają w okamgnieniu,a Ten-Cholernie-Drogi ( :P ) Xtra Vital zostaje na koniec :roll:
baradwys - Sob Lip 25, 2009 22:02

u mnie dobrze idzie tima rattima :) choć trzeba poszukać czegoś nowego bo ogonkom się przejada... Artur karmi Vitakraftem bo niestety tyle udało się w moim kochanym mieście zdobyć... do tego dochodzą jeszcze pokarmy własne... tzn mix warzyw i owoców :)
Oli - Sob Lip 25, 2009 23:59

Shy_Lady napisał/a:
u mnie dobrze idzie tima rattima :)
ja nie mam zaufania do tej karmy, bo szczury ją jedzą u mnie w bardzo dużych ilościach, co na mój rozum przekłada się tak, że nie jest zbyt wartościowa i kaloryczna. Musiałam im dwa razy dziennie sypać pełną miskę, gdzie np. Rat Nature VL sypię raz dziennie. Szczury nie przytyły i nie miały więcej energii niż zwykle. Jako dodatek jest ok, ale jako podstawa według mnie całkiem odpada.
baradwys - Nie Lip 26, 2009 09:54

Oli napisał/a:
Szczury nie przytyły i nie miały więcej energii niż zwykle.

Za świadka biorę Devonę, która widziała moje stado, moje ogromne stado^^
Ogromne nie ze względu na liczebność... i też dostawały tylko 1 miseczkę dziennie a niekiedy nawet nie zjadały całej

Oli - Nie Lip 26, 2009 11:10

Shy_Lady, ja akurat na plus biorę to, że nie przytyły. Moi chłopcy ważą każdy powyżej 500g a tylko jeden jest otyły z całej bandy. Po prostu na ilość jaką zjadały nie przybierały na masie, ani nie miały więcej energii, więc jak dla mnie to puste kalorie.
baradwys - Nie Lip 26, 2009 11:22

Oli, moim się przydało nieco przytyć... bo osobiście uwielbiam duże szczury tak więc szczęśliwa jestem że np. Księżniczki i Gertruda ważą w końcu 400-450g :)
bo na moje maleństwa to taka maksymalna waga :D

Oli - Nie Lip 26, 2009 11:25

Shy_Lady napisał/a:
bo osobiście uwielbiam duże szczury
ja też, ale duży a otyły/tłusty to zupełnie co innego. Moi są duzi, ale od mięśni, a nie tłuszczu. :wink:
baradwys - Nie Lip 26, 2009 16:07

Oli moje były drobne a teraz nabrały tylko ciała... nie są otyłe...
Anonymous - Czw Lip 30, 2009 11:47

Zaczelam moim dziadom kupowac Snack Crispy i sie okazalo, ze to strzal w 10 w koncu. Sa tam duze kawalki, duzo rzeczy ktore mozna chrupac i malo kolorowych chrupasow, wiec codziennie znika prawie cala micha wielka :) Wczesniej wszystkie chrupki lezaly porozwalane, obsikane itd., a teraz leza tylko okruszki.

Potrafia przy misce zalegnac na 15 min i jesc.

Anonymous - Śro Sie 26, 2009 18:31

Ostatnio kupilam procz jak zwykle Timy Rattimy - Versele-Laga Rat Nature. Jako ze ta karma dosc znaczaco sie rozni od TR to widze, ze ja pierwsza wyjadaja.
Ryu - Pią Sie 28, 2009 18:31

Ja testuję na swoim zwierzaku skuteczność karmy firmy Megan ;P .
Opakowanie sprawdziłem, żadnych robali nie ma, a Jimmowi się sama karma bardzo spodobała, bo zawiera gałązki + dużo do chrupania ;D.

Nakota - Pią Sie 28, 2009 18:53

Sprawdziłam Versele Laga Rat Nature i Xtra Vital dla szczurków. Szczerze powiem - strzał w dziesiątkę ;) ! Miska jest praktycznie zawsze wypucowana, czasem zostanie trochę lucerny.
Anonymous - Pią Sie 28, 2009 20:12

Ryu, megan to najgorsze swinstwo na rynku. Lepiej poczytaj o karmach polecanych i to testuj.
Ryu - Pią Sie 28, 2009 23:43

Sorki z góry za zbędny spam ;] .

tamiska, chyba tak jednak zrobię... biorąc pod uwagę, że po wczesnym entuzjazmie nie zostało już kompletnie nic. Znowu to samo, co ostatnio - przebieranie i wyrzucanie z pojemniczka na jedzenie ;] .

PS Problem w tym, że w najbliższych sklepach zoologicznych wybór karm nie jest aż tak duży ;] .

Mao - Sob Sie 29, 2009 00:09