To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Leczenie - Starość - opieka, pielęgnacja straszych szczurów

Martuha - Wto Gru 13, 2011 17:40

Exogenesis, ile szczur ma lat ? Ja tam myślę,że nie chodzi tu głównie o starość,ale szczurkowi coś dolega
Exogenesis - Śro Gru 14, 2011 18:15

Martuha, Ma ok. 3 lat wiec to duzo na szczura. Nie wiem jego lapki sa tj. sparalizowane w klatce ale gdy juz na sile go do tego zmusze to chodzi a raczej człapie. Ale przemieszcza sie, denerwuje mnie fakt ze on zrobil sie chudy z powodu trudu jaki sprawia mu jedzenie, codziennie mu miksuje zarcie z jakims mokrym i daje przez strzykawe, a sam tez jeszcze cos je. Czesciej spi.
nezu - Śro Gru 14, 2011 18:27

Exogenesis, pilnujesz stanu jego zębów?
Na miękkiej karmie nie ma jak ścierać siekaczy...

Exogenesis - Śro Gru 14, 2011 19:08

nezu, on je sam ale dosc malo bo nie lapie pozywienia lapkami...Tak teraz karmie go i mysle ze moze on dostal jakiegos wylewu? Tylko malo mnie to przekonuje bo nie zachowuje sie jak szczur po wylewie, jego lapki gdy musza to daja rade sie przemieszac - slizgac.
Kasik - Śro Gru 14, 2011 19:38

Exogenesis, czemu jeszcze nie poszedłeś do weta? Jeżeli to wylew to konieczne może być leczenie, a z tym nie należy zwlekać, im dłużej, tym gorzej... Przez forum nikt nie oceni Twojego szczura...
Exogenesis - Śro Gru 14, 2011 21:08

Kasik, Niestety wybacz ale jedyne co moge to jechac do veta w sobote, nic za to nie moge ;/ tez mi jest z tego powodu zal. Ale to nie byl wylew, mialem juz stycznosc z wylewem u szczura i wygladalo to calkiem inaczej.
Kasik - Śro Gru 14, 2011 21:56

Exogenesis, wiesz, mnie nie przepraszaj, ja nie mam nic do tego, po prostu zapytałam. Tylko szczurka jedynie tu możesz przepraszać.
Martuha - Czw Gru 15, 2011 15:33

Exogenesis, przepraszam,że się wtrącę,ale biorąc zwierzaka i odpowiedzialność za niego,nie możesz mu dyktować w które dni ma chorować i kiedy z nim pojedziesz do veta :shock: Jak dla mnie zwierzak cierpi,nie widzisz tego ?Wylew może się objawiać na wiele sposobów
Exogenesis - Czw Gru 15, 2011 18:41

Przykro mi ze nie znacie wgl czlowieka a oceniacie mnie i juz mowicie ze jestem nieodpowiedzialny. Naprawde gdybym mogl to pojechalbym nawet teraz do tego veta, ale naprawde nie moge! Nie mam zadnego dojazdu, a moja matka chyba by mi wlosy z glowy wyrwala gdybym zwolnil sie z lekcji...Wiem ze to glupia sytuacja ale taka jest..
Wiem ze nie postawilem sie na miejscu tego szczura ale gdy patrzy sie na to z boku to moze on odczuwac lęk bo nie jest tak jak bylo wczesniej...

Martuha - Pią Gru 16, 2011 12:49

Exogenesis, ja nikogo nie oceniam,a nie ma co się oszukiwać,że Twoje podejście jest mało odpowiedzialne.Nie bierze się zwierzaków,skoro wiadomo,że nie będzie można im pomóc.A lekcje nie trwają cały dzień przecież :shock:
Exogenesis - Śro Gru 21, 2011 21:46

Dobrze ze do tego veta jednak poszedlem. U szczura wykryto zapalenie ucha srodkowego. Dostal steryd i teraz dostaje marbocyl-antybiotyk. Nie chodzil nie umial lapac jedzenia w lapy teraz jest w swietnej formie i nareszcie JE! Mam tylko pytanie czy nie ciesze sie na zapas? Czy to nie jest wina sterydu? Teraz sie ceisze ze szczur jest swietny a zaraz przestanie dzialac steryd i on znowu zacznie sie meczyc?
Kasik - Śro Gru 21, 2011 21:50

Exogenesis, sterydy działają cuda i to szybko, więc niewykluczone jest chwilowe leciutkie pogorszenie jak steryd przestanie działać. Ale tym na razie się nie przejmuj, skoro szczurek jest na antybiotyku to powinno być dobrze i powinien zacząć działać dopóki steryd nie przestanie, obserwuj. Jakby się pogarszało widocznie, to znów pędź do weta, bo może się np. okazać, że antybiotyk nie działa, albo coś się dzieje złego. Szczurek nie powinien się już męczyć.
Exogenesis - Śro Gru 21, 2011 21:55

Kasik, dzieki, szczur jak sie okazalo po sprawdzeniu starych zdj ma 2 lata, a jak dlugo dzialaja sterydy?
Kasik - Śro Gru 21, 2011 21:58

Exogenesis, zależy jaki, ale do 3 dni mogą nawet. Wiesz co dostał szczurek? A antybiotyk do 3 dni już powinien dać wyraźny efekt poprawy, jeżeli działa. Co oznacza, że przez te 3 dni powinno być dobrze i tak już zostać, jeżeli wszystko pójdzie pomyślnie.
Anonymous - Śro Gru 21, 2011 23:43

Exogenesis napisał/a:
a jak dlugo dzialaja sterydy?
działanie sterydów jest bardzo różne, od jednodniowych do 7-10 dniowych, może i dłużej też są.
Obserwuj szczura, istotne jest czy antybiotyk będzie działał. Jeśli po 10 dniach nie będzie w ogóle lepiej, to zgłoś się do weta.