To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

maris - Pią Maj 22, 2009 11:07

Ja Wam zazdroszcze jak piszecie, że "wszystko znika", bo moje zawsze 1/3 michy zostawiają z każdej karmy, a próbowałam już wielu, ech... :(
Layla - Pią Maj 22, 2009 11:08

maris, przetrzymaj ;)
agacia - Pią Maj 22, 2009 12:13

Layla napisał/a:
Trzecia paczka VL Snack Nature zaczęta :D Znika wszystko, do do okruszka :shock:

Ja tez snack nature kupuje i znika wszystko lub prawie wszystko.

Anonymous - Sob Maj 23, 2009 07:05

No i karma duo rat & mouse przetestowana. Szczury nawet tego z reki nie chca wziąć, a w misce jest odgarniete na jedna strone i nieruszone. Ehhh...
Anonymous - Sob Maj 23, 2009 08:01

Jal je przetrzymasz przez kilka dni, to zjedzą. Ważniejsze jest chyba odchudzanie.
LunacyFringe - Sob Maj 23, 2009 08:11

tamiska, dadzą radę :P
Ja moim daję teraz Jr Farm , ale mam wrażenie , że całkiem sporo zboża wyrzucam. Chyba byłam bardziej zadowolona z granulatu. Ale Jr Farm mogę kupić w worku po 2,5 kg i wychodzi dużo taniej. Nie wiem czy się znowu na coś innego nie przerzucić :|

Anonymous - Sob Maj 23, 2009 08:29

Viss napisał/a:
Jal je przetrzymasz przez kilka dni, to zjedzą. Ważniejsze jest chyba odchudzanie.

W tym jest problem, ze starego nie chce odchudzic, bo on wlasnie teraz przytyl i normalnie wyglada. Tak probowalam 3 dni przetrzymywac z Rat Complete i szczury wolaly nic nie jesc, a tego nie ruszyly :lol: Zobaczymy, ale mi sie wydaje, ze bedziemy szukac dalej.

Anonymous - Sob Maj 23, 2009 08:39

tamiska, u mnie w stadzie 10, teraz 9 szczurów wszystkie jedzą granulat i chudły tylko te z nadmiarem tkanki tłuszczowej. To nie jest preparat odchudzający, tylko pełnowartościowa karma, z obniżonym procentem tłuszczów. :roll:
Anonymous - Sob Maj 23, 2009 08:57

Cytat:
tamiska, u mnie w stadzie 10, teraz 9 szczurów wszystkie jedzą granulat i chudły tylko te z nadmiarem tkanki tłuszczowej. To nie jest preparat odchudzający, tylko pełnowartościowa karma, z obniżonym procentem tłuszczów. :roll:

To super :D heh Rydzykowi by sie rzeczywiscie przydalo :)

babyduck - Sob Maj 23, 2009 12:56

Viss napisał/a:
chudły tylko te z nadmiarem tkanki tłuszczowej.
U mnie też tak było. Tzn, Kreta jadła to ze względu na alergię, a nie odchudzanie, ale np. Shiba na tej karmie ładnie zaokrągliła się do odpowiedniej wagi, bo była za mała.
Oli - Sob Maj 23, 2009 13:06

A jak u Was z jedzeniem Duo przez starsze szczury? Ostatnio wydaje mi się, że Kaspian je mniej bo mu trudno gryźć ten granulat. Jak dałam im kolbę to wsuwał, aż mu się uszy trzęsły. Niestety teraz jest typowo starym szczurem z wystającym kręgosłupem i nie wiem czy nie powinnam przestawić jego i Narsila na coś innego (w sensie nie granulat). Teraz nie ma już alergika Eltona, to mam spore pole manewru.

A tak przy okazji, to ani Narsil, ani tym bardziej Elton nie schudli na Duo.

adrian - Wto Lip 07, 2009 19:15

Według mnie granulat Duo jest za duży i powinien być zmieszany z inną karmą.
U mnie zmieszany z meganem znika.

Oli - Wto Lip 07, 2009 22:41

adrian napisał/a:
Według mnie granulat Duo jest za duży i powinien być zmieszany z inną karmą.
Bezsensem jest mieszanie pełnowartościowego pokarmu jakim jest Duo z jeszcze jakąś karmą i to do tego takim świństwem jak Megan. Nie karm szczurów Meganem, bo to jest bardzo zła karma.
Anonymous - Czw Lip 09, 2009 10:49

Oli napisał/a:
Bezsensem jest mieszanie pełnowartościowego pokarmu jakim jest Duo z jeszcze jakąś karmą i to do tego takim świństwem jak Megan.

Dokladnie :)

Moim zdaniem tez powinien byc mniejszy, aby spokojnie miescil sie w lapki, ale u mnie tego nawet koniuszkiem palca nie dotykaja i juz.

U mnie nawet dobrze znika i wiekszosc Snack Crispy :)

Neverestin - Czw Lip 09, 2009 21:19

U mnie chłopaki wcinają Versele Laga [ Nature , Duo idą całkiem dobrze. Gorzej z Complete. ] , Xtra Vital [ znika wszystko poza sprasowanym hm sianem? ] , Deli Nature [ znika co do okruszka ;3 ] + Herbal Pets [ średnio ale jak nie zjadają to dosypuje do ściółki by pachniało ] , co jakiś czas zmieniam albo mieszam ;3.

Czasami kupujemy też Vitakraftu Emotion ,ale szczury nie lubią tej karmy [ za to za przysmaki z Vitakraftu szaleją ;x ].