Leczenie - Zapalenie płuc
Tulip - Sob Gru 27, 2008 16:45
kasia25, mam dokladnie taka sama sytuacje z moja Mucha. bylam z nia u wetki juz 4 razy, za pierwszym powiedziala ze szanse sa bardzo male, za drugim ze to niesamowite ze ogonek jeszcze zyje, za trezcim ze choroba mu sie cofa (miala ostre zapalenie pluc) a ostatnio ze sprobujemy jakos jej pomoc, wzmocnic ja bo jest ledwo zywa. maiala 2 antybiotyki rownoczesie cos na rozszerzenie oskrzeli a teraz brala steryd. jest tak slaba od paru dni ze gdybym jej nie karmila na sile nutridrinkiem pewnie juz by jej ze mna nie bylo. i wlasnie tu jest moj problem, nie wiem juz co robic szczurkowi sie nie poprawi, tylko lezy, ja ja karmie, jest ciagle bez zmian, nie wiem czy jej nie mecze, a tak ja kocham! gdy tylko jej dotykam az przechodza mnie dreszcze bo czuc KAZDA kostke na jej ciele, kazdy kreg.
kasia25 - Sob Gru 27, 2008 19:18
dzwonilam dzisiaj do weterynarza i kazal podawac ten antybiotyk 5 dni podrząd, daje mu te zastrzyki ale nie jestem w tym najlepsza bo piszczy jak mu wbijam igle, czy ja mu krzywdy nie robie? bo sie boje ze mu cos przebije, wbijam tylko troszke zeby wlac plyn.
nutri drink mam czekoladowy a czy moge mu podawac inne smaki też?
dziekuje za odpowiedzi.
gratis - Sob Gru 27, 2008 19:23
Możesz, pewnie, że możesz ale z "zapałem" szczurka bywa różnie Czekoladowy najpewniejszy
Nisia - Sob Gru 27, 2008 19:44
kasia25, jeśli wbijasz w skórę na karku, igłę kierujesz prostopadle do grzbietu szczurka, ale kapkę w górę, to niczego nie uszkodzisz. Co najwyżej jakieś naczynko.
Nie rozcieńczany Baytril pewnie wywoła martwicę, ale to czasem i przy rozcieńczanym się zdarza (rozcieńcza się roztworem soli fizjologicznej lub wodą do iniekcji - pewnie obie te rzeczy są w aptekach; w stosunku 1:1).
A polepszenie pewnie jest wywołane sterydem. Teraz musisz dobrze szczurka obserwować.
kasia25 - Sob Gru 27, 2008 20:02
antybiotyk podaje mu o nazwie Enroxil 5% - 0,1ml i do tego osłone dexamethasone 0.2% - 0,3ml tak mi wet kazal.
a za robienie zastrzyku dziekuje, musze w gore kierowac kropelki bo dawalam poziomo.
myslicie ze szczurki zdrowieja z zapalenia pluc?
Nisia - Sob Gru 27, 2008 20:08
kasia25, szczurki zdrowieją z zapalenia płuc To zalezy od wieku szczurka, jego siły, rodzaju zapalenia i jego reagowania na leczenie.
kasia25 - Sob Gru 27, 2008 20:24
ma 2 latka, sił na walke to ma bo widze, na leki raczej dobrze reaguje ale boje sie o stres przy zastrzykach jak mu podaje bo wiem ze stres szczurkow zabija, noi o rodzaj zapalenia.
a jak to jest z odzywianiem, bo wczesniej jak nie chorowal to jadl rano i wieczorem swoja karme a teraz przez caly dzien tylko na przemian troszke jablka, gerberka, wody przez strzykawke i vibowitu, przeraza mnie to ze malutko je a jak podaje mu te zastrzyki to chyba żolądeczek ma slabiutki
ja po prostu strasznie to przezywam kazda rada mi pomoze.
S - Sob Gru 27, 2008 21:35
Jeżeli szczurek ma zapalenie płuc to antybiotyk powinien dostawać 10 do 14 dni.
Jeżeli nie masz wystarczająco dużo antybiotyku poproś weterynarza o jeszcze, tak aby starczyło na 14 dni.
Absolutne minimum - przy lżejszych chorobach, to 7 dni.
Jeżeli Ci się uda, to podaj mu lakcid 0,25 do 0,5 ampułki dziennie.
PALATINA - Sob Gru 27, 2008 21:44
Jeśli to zapalenie płuc to i 10 dni jest stanowczo za mało - podaje się miesiąc nawet.
Enro 5%, 0,1ml... hmmm... Trochę dużo..., ale ok.
Dexametazon raz tylko dostał? Ten steryd działa jakieś 2 dni, potem warto powtórzyć.
kasia25 - Sob Gru 27, 2008 22:42
weterynarz kazal co drugi dzien podawac ten dexamethason, ale cala kuracja ma trwac 5 dni tak mowil, boje sie jednego bo szczurek ma 2 latka ale nie wiem ile wazy i czy te dawki antybiotyku i osłony sa odpowiednie do wagi.
a ten Lakcid to na co jest i czy podac mu razem z zastrzykami (enroxil i ten dexamethason daje), ktore mu podaje?
S - Sob Gru 27, 2008 22:49
Lakcid, to osłona przed antybiotykami.
Kupuje się w aptece.
Rozpuszcza w wodzie.
Podaje dopyszcznie (do buzi).
PALATINA - Nie Gru 28, 2008 12:02
kasia25 napisał/a: | weterynarz kazal co drugi dzien podawac ten dexamethason, ale cala kuracja ma trwac 5 dni tak mowil, boje sie jednego bo szczurek ma 2 latka ale nie wiem ile wazy i czy te dawki antybiotyku i osłony sa odpowiednie do wagi.
a ten Lakcid to na co jest i czy podac mu razem z zastrzykami (enroxil i ten dexamethason daje), ktore mu podaje? |
Wg mnie są odrobinę za wysokie.
Enro 5% daje się w dawce 1ml na 10 kg masy ciała, czyli 0,1 jest na kilogramowego szczura (a takich nie ma)! Ja bym po tych 5 dniach zmniejszyła dawkę o połowę i podawała kolejne 5 dni. Jeśli samopoczucie szczura byłoby w miarę ok, to odstawiłabym steryd (dexamethazon).
Ale trudno mi leczyć nie widząc pacjenta, więc...
kasia25 - Nie Gru 28, 2008 19:53
dziekuje bardzo za odpowiedzi, zaraz bede mu podawac zastrzyki,dzisiaj dostanie trzeci raz, zobacze jak bedzie sie czul po tych dawkach,
Lecze go wg wskazan dr Piaseckiego z Wroclawia, jest podobno bardzo dobrym lekarzem, ale dawki chyba bede musiala zmniejszyc bo tak jak mowilas PALATINA szczurek nie wazy moj kilograma, jeszcze teraz jest chudszy bo je tylko gerberki, wode pije na przemian z vibowitem, je jablko z banankiem i nutri drink jeszcze czekoladowy.
jeszcze raz dziekuje za odpowiedz.
Nisia - Nie Gru 28, 2008 20:01
kasia25, jeśli chce ci się dkłądnie sprawdzić, to dawkowanie enrofloksacyny dla szczura wynosi 10-15 mg na 1 kg ciała. Gdzieś w dziale o lekach własnoręcznie opisałam dla mniej oblatanych w rachunkach użytkowników, jak te % przeliczyć na mg
A poza tym, warto jest sobie fundnąć wagę. Taką zwykłą, kuchenną, do kilograma. Te najtańsze kosztują ok. 10 zł.
babyduck - Nie Gru 28, 2008 23:33
Rozmowa przeniesiona z tematu "Błagam o pomoc".
|
|
|