To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Alloszczur
Forum dyskusyjne Alloszczur - forum miłośników szczurów

Odżywianie - Jaką karmą (i z jakim powodzeniem) karmisz swoje szczury?

Anonymous - Śro Maj 20, 2009 09:46

Layla napisał/a:
tamiska, wywal vitakrafta, tak naprawdę nie cenię już tej karmy, wszystkie dostawały zielonej biegunki, a dobra karma nie ma prawa tak robić.

Tez tak uwazam... Moje nie maja teraz zielonej, ale zwykle. Kupki szczura powinny byc zwarte i zbite jak sie bierze w husteczke, nie? Bo jak ja ich biore to sie rozpackuja od razu, czyli sa luzne...

Devona - Śro Maj 20, 2009 10:14

tamiska napisał/a:
Znow musialam kupic vitakraft bo nic nie moglam znalezc sensownego, co by chcieli jesc (nic w tych sklepach nie ma, a jak jest to cholernie drogie :/ )
We wrocławskich sklepach zoologicznych jest strasznie drogo, przynajmniej w galerii i pasażu, te same karmy w sklepach internetowych są dużo tańsze.
tamiska napisał/a:
Zaczne chyba zamawiac na internecie.
Myślę, że będziesz zadowolona, jeśli się na to zdecydujesz.
tamiska napisał/a:
Moje nie maja teraz zielonej, ale zwykle. Kupki szczura powinny byc zwarte i zbite jak sie bierze w husteczke, nie? Bo jak ja ich biore to sie rozpackuja od razu, czyli sa luzne...
Wygląd kupek zależy od pokarmu, ale luźny kał po suchej karmie to nie jest dobry objaw. Też nie mam najlepszych doświadczeń z Vitakraftem z tym zielonymi chrupkami.
Anonymous - Śro Maj 20, 2009 10:51

Devona napisał/a:
Też nie mam najlepszych doświadczeń z Vitakraftem z tym zielonymi chrupkami.

No wlasnie one chyba po nich maja luzne i zielone chrupki, ale raz tez zdarzylo sie, ze po naturze szczura mialy luzne i czerwone, ale tylko raz. I te kupki taki maja dziwny zapach slodkawy jakby.

Devona napisał/a:
We wrocławskich sklepach zoologicznych jest strasznie drogo, przynajmniej w galerii i pasażu, te same karmy w sklepach internetowych są dużo tańsze.

W pasazu jest jeden z tanszych, ale sie zgadzam. Nie ma tam prawie nic do wyboru, ale sobie licza b duzo.. :/ Czyli zamawianie sie bardziej oplaca?

agacia - Śro Maj 20, 2009 11:57

Z zamawianiem to zalezy ile bierzesz,bo czasem lepiej zaplacic troche wiecej w sklepie niz w necie za wysylke.
maris - Śro Maj 20, 2009 16:59

tamiska, często zamawiam w zooplusie powyżej 100zł, więc przesyłka jest gratis a jeszcze rabat 12% mam zawsze;) Tam jest dosyć duży wybór dobrych karm:) Niedługo chyba będę zamawiać, więc jakby co to daj znać.
Anonymous - Czw Maj 21, 2009 08:13

maris, teraz bedziesz miala duzo szczurkow, wiec bedziesz pewnie hurtowo zamawiac wiec wysylka odejdzie to jak cos to dawaj za kazdym razem znac to razem bedziemy zamawiac, a ja nawet po prostu podskocze to ciebie po moje zamowienie, bo w koncu to blisko i zwierzaki od razu poogladam :D

Wszystko zalezy od kasy w danym momencie, ale jesli to bedzie w nast miesiacu to ja sie pisze, bo wlasnie w zooplusie sobie upatrzylam kilka rzeczy.

Jeszcze jakbys mogla mi pozyczyc kilka chrupek Duo to bym byla wdzieczna.

Vitakraftu i Natury szczura nigdy wiecej.

agacia - Czw Maj 21, 2009 11:38

Bylam dzisiaj w sklepie zoo po poidlo i widzialam jakas nowa karme vitapolu premium line. Czy ktos cos wie o jakosci tej karmy? Ja nie mam zamiaru chlopakow przestawiac z tego co jedza do tej pory,ale tak pytam z ciekawosci. Pewnie niewiele rozni sie to od tych kartonowych wersji jakoscia. Opakowanie 1kg bylo za 13zl.
Ęngel - Czw Maj 21, 2009 13:41

U mnie vitapol w ogóle się nie sprawdza. W miskach pozostaje 99% karmy. Jedyne co szczurki wyjadają to słonecznik. Z lepszym powodzeniem podawałam im Vitakraft + płatki.
agacia - Czw Maj 21, 2009 15:26

Ten zwykly vitapol to badziew jest i wiem to,ale pytam o ta karme premium line. Jedyne co kupuje z vitapola to czasem kolby.
Anonymous - Czw Maj 21, 2009 16:39

ja nawet kolb z vitapola nie kupuje bo jest wiele o wiele lepszych i zdrowszych.

Vitakraftu serdecznie nie polecam...

karola - Czw Maj 21, 2009 17:57

tamiska napisał/a:
jest wiele o wiele lepszych i zdrowszych.
Prawda! Ja mogę polecić kolby JR Farm- pięknie pachną i wyglądają. Są też bardzo chętnie zjadane :cookie:
Tylko u mnie jako rarytas, bo cena mnie zbija z nóg (u mnie za 2 kolby 9zł :/ )

Anonymous - Czw Maj 21, 2009 22:14

w zooplusie sa za 24 zl, 6 sztuk.

Moje tam kolb nie dostaja, za to dostaja suchy chleb i jablko wbite na patyk i przyczepione do pretow.

Tima Rattima faktycznie znika cala z misek. Jak dla mnie ma idealny sklad. Wszystko to co moje szczury lubia najbardziej.

helen.ch - Pią Maj 22, 2009 00:01

katasza napisał/a:
Tima Rattima faktycznie znika cala z misek. Jak dla mnie ma idealny sklad. Wszystko to co moje szczury lubia najbardziej.
witaj w klubie :D
agacia - Pią Maj 22, 2009 00:08

Ja ostatnio z koniecznosci kupilam chlopakom karme na wage i o dziwo ziarno znika,a zostawiaja tylko granulat
Layla - Pią Maj 22, 2009 10:14

Trzecia paczka VL Snack Nature zaczęta :D Znika wszystko, do do okruszka :shock: